Optuženi bivši službenici Vlade distrikta

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH i njegovog pomoćnika tereteći ih za veći broj krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti.

Republika Srpska 14.08.2014 | 15:10
Optuženi bivši službenici Vlade distrikta

Optužnica je uslijedila nakon okončanja još jedne istrage krivičnih djela korupcije otkrivenih  u okviru akcije kodnog naziva „BINGO“  provedenoj u više Vladinih službi 2011.godine.

Optuženi Rizo Čivić (56) i Samir Čorbadžić (37) terete se da su pri ugovaranju i izvođenju javnih radova i usluga tokom dvije godine, koje su prethodile akciji Bingo, iskorištavali službeni položaj,  krivotvorili službene isprave ili nasavjesno obavljali svoje dužnosti u namjeri da određeni dobavljači Odjeljenja za obrazovanje ostvare imovinsku korist na štetu drugih.  

Prikupljeni dokazi  potvrđuju sumnju da su optuženi zajedno krivično odgovorni za ne raskidanje ugovora o nabavci preko 200.000,00 litara goriva za grijanje školskih objekata sklopljenog početkom 2011. godine po hitnoj procuduri i  direktnim sporazumom, a što su bili dužni učiniti znajući je u otvorenom postupku ovaj posao dodijeljen drugom dobavljaču.  

Optuženima će se pojedinačno dokazivati krivica za protivzakonito posredovanje u zapošljavanju većeg broja lica u sektoru obrazovanja na pozicije različitih nivoa uključujući radna mjesta pomoćnika direktora škola, sekretara, nastavnika  pa do tehničkog osoblja.Prvooptuženi bivši zvaničnik Rizo Čivić takođe se tereti se da je ovjerom lažne građevinske dokumentacije i njenim prosljeđivanjem Direkciji za finansije  omogućio  plaćanje ugovorenih a neizvedenih radova  na zgradi Ekonomske škole u Brčkom,  iako je znao da radovi nisu bili niti započeti.

Na ovaj način dobavljaču radova omogućio je  imovinsku korist, dok je Brčko distriktu BiH pričinio štetu u vidu nemogućnosti raspolaganja  budžetskim sredstvima u iznosu od blizu 50 hiljada  KM.  Saglasno ocjeni svih okolnosti sadržanoj u rezultatima istrage Tužilaštvo distrikta utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete, pa je protiv Rize Čivića podiglo optužnicu za krivična djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Falsifikovanje službene isprave, Prevara u službi i Protivzakonito posredovanje, dok je drugooptuženog Samira Čorbadžića  optužilo za Zloupotrebu  položaja ili ovaštenja.  

Optužnica  sa blizu 150 materijalnih dokaza dostavljena je Osnovnom sudu na  dalji krivični postupak.Odlučujući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud izvršio  je potvrđivanje ovog optužnog akta, čime je potvrdio  osnovanu sumnju da su optuženi  počinili krivična djela iz tačaka za koje se terete. Ovo je  osma  optužnica  za krivična djela korupcije,  koja je proistekla iz akcije “Bingo”,  zajedno s kojom je do sada optuženo ukupno  13 osoba.

Do sada su pred sudom nepravomoćno okončana četiri postupka,  u kojima je  optuženi funkcioner Poreske uprave Distrikta Miodrag Trifković osuđen na zatvorsku  kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca,  privatnom preduzetniku  Vojislavu Nikoliću izrečena uslovna osuda, dok su optuženi Ljubomir Simikić, Zoran Đorđević i Slavko Mijanović oslobođeni optužbe.Na oslobađajuće presude Tužilaštvo  Brčko distrikta BiH  izjavilo je žalbe Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH.

Postupak protiv bivšeg gradonačelnika i ostalih optuženih  nalaze se  u fazi glavnog pretresa.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sam se snađi !!!

14.08.2014 13:49

BRCKO je propali grad, naša srpska politika prodala se za novce i pozicije, narod nema sta jesti, konstantno se iseljava, tako da za par godina srbi će biti manjina.

ODGOVORITE