У Доњецку гину и цивили и борци

Украјинска војска обновила је артиљеријску паљбу по Доњецку, која је, поред бораца, живота коштала и најмање три цивила.

Свијет 13.08.2014 | 18:58
У Доњецку гину и цивили и борци

Наиме, како су данас јављале агенције, гранате, које су однијеле животе најмање три цивила, долазиле су из правца аеродрома у Доњецку и села Пески, који су под контролом украјинских снага.

Новинар америчке новинске агенције АП извијестио је да је видио два тијела како леже на улици Доњецка, јуче, након завршетка гранатирања.
Према наводима житеља, баражна ватра је трајала око два сата.

Градска скупштина Доњецка је саопштила да је током гранатирања града повријеђено најмање пет особа те да је ноћ између уторка и сриједе била веома стресна јер су се експлозије могле чути по цијелом граду.

Према прелиминарним извјештајима, оштећено је више кућа и зграда, а уништене су зграда градске болнице и стоматолошка клиника.
Са друге стране, из засједе у Доњецку је убијено 12 припадника националистичког покрета Десни сектор, који су се борили на страни Кијева.

"Упали су у засједу и на њих је отворена паљба недалеко од жељезничке станице четврти Петровски", рекао је Артем Скоропадски, портпарол тог покрета.

Представници Десног сектора изјавили су да је "смрт патриота катастрофа за Украјину", док је Дмитриј Јарош, шеф Десног сектора, рекао да њихов покрет има страшне губитке те најавио освету.

Истовремено, Андреј Лисенко, представник украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану (СНБО), казао је јуче да је најмање 11 украјинских војника погинуло, а да је 41 рањен у "антитерористичкој операцији" на истоку Украјине за протекла 24 сата.

Лисенко је рекао да се сада борбе воде код Доњецка, Луганска, Алчевска, Красног Луча, Краснодона, Горловке, Макејевке, Иловајска, Шахтјорска, Тореза, Сњежног.

Према подацима УН-ове Канцеларије за заштиту људских права, закључно са 10. августом, број мртвих у Украјини је износио 2.086 особа, што је алармантан податак ако се зна да је 26. јула тај број износио 1.129.

"Дневно у просјеку живот изгуби 60 особа", наведено је у саопштењу УН-а.

У међувремену, конвој који из Русије носи хуманитарну помоћ на исток Украјине јуче је наставио да се креће ка украјинској граници.

Ипак, украјински премијер Арсениј Јацењук рекао је да било какву врсту хуманитарне помоћи Украјина може да прими "искључиво у оквиру међународног права и искључиво од Црвеног крста".

И Арсен Аваков, украјински министар унутрашњих послова, рекао је да Кијев неће пустити било какав руски конвој на своју територију и истакао да ће "провокација циничног агресора" бити блокирана.

Министарство иностраних послова Русије у уторак је саопштило да је планирано да се у у хуманитарној акцији ангажује 262 возила, од којих 198 возила с приколицом с материјалним средствима и агрегатима.

"Испорука наведеног терета биће остварена преко прелаза Шебекино - Плетњовка на граници Белгородске (Русија) и Харковске (Украјина) области, што су усагласиле руска и украјинска страна.

Послије преласка руско-украјинске границе, колона ће наставити под окриљем Црвеног крста", навела је званична Москва.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Еразмо Шајкашки

13.08.2014 17:14

Најгоре се туку браћа, кад се туку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

13.08.2014 17:19

Страсно Европо, узми се у памет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брате

14.08.2014 04:29

Нема рата док не удари брат на брата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

14.08.2014 08:08

Увјек су Православци гинули када су им се у живот мјешали католици и исламисти као да помогну, а уствари желе да помогну да их што прије скину.

ОДГОВОРИТЕ