U Donjecku ginu i civili i borci

Ukrajinska vojska obnovila je artiljerijsku paljbu po Donjecku, koja je, pored boraca, života koštala i najmanje tri civila.

Svijet 13.08.2014 | 18:58
U Donjecku ginu i civili i borci

Naime, kako su danas javljale agencije, granate, koje su odnijele živote najmanje tri civila, dolazile su iz pravca aerodroma u Donjecku i sela Peski, koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Novinar američke novinske agencije AP izvijestio je da je vidio dva tijela kako leže na ulici Donjecka, juče, nakon završetka granatiranja.
Prema navodima žitelja, baražna vatra je trajala oko dva sata.

Gradska skupština Donjecka je saopštila da je tokom granatiranja grada povrijeđeno najmanje pet osoba te da je noć između utorka i srijede bila veoma stresna jer su se eksplozije mogle čuti po cijelom gradu.

Prema preliminarnim izvještajima, oštećeno je više kuća i zgrada, a uništene su zgrada gradske bolnice i stomatološka klinika.
Sa druge strane, iz zasjede u Donjecku je ubijeno 12 pripadnika nacionalističkog pokreta Desni sektor, koji su se borili na strani Kijeva.

"Upali su u zasjedu i na njih je otvorena paljba nedaleko od željezničke stanice četvrti Petrovski", rekao je Artem Skoropadski, portparol tog pokreta.

Predstavnici Desnog sektora izjavili su da je "smrt patriota katastrofa za Ukrajinu", dok je Dmitrij Jaroš, šef Desnog sektora, rekao da njihov pokret ima strašne gubitke te najavio osvetu.

Istovremeno, Andrej Lisenko, predstavnik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO), kazao je juče da je najmanje 11 ukrajinskih vojnika poginulo, a da je 41 ranjen u "antiterorističkoj operaciji" na istoku Ukrajine za protekla 24 sata.

Lisenko je rekao da se sada borbe vode kod Donjecka, Luganska, Alčevska, Krasnog Luča, Krasnodona, Gorlovke, Makejevke, Ilovajska, Šahtjorska, Toreza, Snježnog.

Prema podacima UN-ove Kancelarije za zaštitu ljudskih prava, zaključno sa 10. avgustom, broj mrtvih u Ukrajini je iznosio 2.086 osoba, što je alarmantan podatak ako se zna da je 26. jula taj broj iznosio 1.129.

"Dnevno u prosjeku život izgubi 60 osoba", navedeno je u saopštenju UN-a.

U međuvremenu, konvoj koji iz Rusije nosi humanitarnu pomoć na istok Ukrajine juče je nastavio da se kreće ka ukrajinskoj granici.

Ipak, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da bilo kakvu vrstu humanitarne pomoći Ukrajina može da primi "isključivo u okviru međunarodnog prava i isključivo od Crvenog krsta".

I Arsen Avakov, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da Kijev neće pustiti bilo kakav ruski konvoj na svoju teritoriju i istakao da će "provokacija ciničnog agresora" biti blokirana.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije u utorak je saopštilo da je planirano da se u u humanitarnoj akciji angažuje 262 vozila, od kojih 198 vozila s prikolicom s materijalnim sredstvima i agregatima.

"Isporuka navedenog tereta biće ostvarena preko prelaza Šebekino - Pletnjovka na granici Belgorodske (Rusija) i Harkovske (Ukrajina) oblasti, što su usaglasile ruska i ukrajinska strana.

Poslije prelaska rusko-ukrajinske granice, kolona će nastaviti pod okriljem Crvenog krsta", navela je zvanična Moskva.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Еrаzmo Šаjkаški

13.08.2014 17:14

Nаjgorе sе tuku brаćа, kаd sе tuku.

ODGOVORITE
Name

Predrag

13.08.2014 17:19

Strasno Evropo, uzmi se u pamet!

ODGOVORITE
Name

Brate

14.08.2014 04:29

Nema rata dok ne udari brat na brata

ODGOVORITE
Name

Đuro

14.08.2014 08:08

Uvjek su Pravoslavci ginuli kada su im se u život mješali katolici i islamisti kao da pomognu, a ustvari žele da pomognu da ih što prije skinu.

ODGOVORITE