Истекао рок за подношење компензационих листа

Рок до када политички субјекти, којима је овјерено учешће на општим изборима у БиХ, могу да поднесу Централној изборној комисији кандидатске листе за компензационе мандате истекао је данас у 16 часова.

Босна и Херцеговина 13.08.2014 | 18:07
Истекао рок за подношење компензационих листа

Рок за објаву коначних листа кандидата у службеним гласилима и средствима јавног информисања је 28. август, регулисано је Упутством Централне изборне комисије БиХ о роковима и редослиједу изборних активности за опште изборе у БиХ, који ће бити одржани 12. октобра.

Кандидатске листе за компензационе мандате неће бити штампане на гласачком листићу.

Компензациони мандати подразумијевају мандате који ће бити расподијељени на листе политичких странака или коалиција према броју добијених важећих гласова и служе да компензују недовољну пропорционалну заступљеност на нивоу ентитета, која настаје сабирањем резултата за поједине вишечлане изборне јединице у ентитету.

Од 14 посланика из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, пет је посланика са компензационих листа, а од 83 посланика из Народне скупштине Републике Српске њих 20 ће бити изабрано са компензационих листа.

Од 28 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ из Федерације БиХ седам их је са компензационих листа, док је од 98 мандата у Представничком дому Парламента ФБиХ 25 компензационих.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брцко

13.08.2014 16:36

Петар Дјокиц на компензационој листи немам ријеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

маса

14.08.2014 09:43

И Александра Пандуревиц на компезационој листи,а наводно добра политицарка.Засто је нису ставили на листу па да видимо ста народ казе.Тако исто и Бојиц...и многи други срамота

ОДГОВОРИТЕ