Istekao rok za podnošenje kompenzacionih lista

Rok do kada politički subjekti, kojima je ovjereno učešće na opštim izborima u BiH, mogu da podnesu Centralnoj izbornoj komisiji kandidatske liste za kompenzacione mandate istekao je danas u 16 časova.

Bosna i Hercegovina 13.08.2014 | 18:07
Istekao rok za podnošenje kompenzacionih lista

Rok za objavu konačnih lista kandidata u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja je 28. avgust, regulisano je Uputstvom Centralne izborne komisije BiH o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore u BiH, koji će biti održani 12. oktobra.

Kandidatske liste za kompenzacione mandate neće biti štampane na glasačkom listiću.

Kompenzacioni mandati podrazumijevaju mandate koji će biti raspodijeljeni na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnu zastupljenost na nivou entiteta, koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu.

Od 14 poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pet je poslanika sa kompenzacionih lista, a od 83 poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske njih 20 će biti izabrano sa kompenzacionih lista.

Od 28 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH sedam ih je sa kompenzacionih lista, dok je od 98 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 25 kompenzacionih.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brcko

13.08.2014 16:36

Petar Djokic na kompenzacionoj listi nemam rijeci

ODGOVORITE
Name

masa

14.08.2014 09:43

I Aleksandra Pandurevic na kompezacionoj listi,a navodno dobra politicarka.Zasto je nisu stavili na listu pa da vidimo sta narod kaze.Tako isto i Bojic...i mnogi drugi sramota

ODGOVORITE