Привредници: Џаба ваучери, нема робе!

Привредници са поплављених подручја Добоја и Шамца који су склопили уговоре са Фондом солидарности Републике Српске о испоруци робе преко ваучера, због недостатка обртних средстава, неће моћи да испоштују обавезе уколико Влада Српске не предузме одговарајуће мјере.

Република Српска 13.08.2014 | 15:05
Привредници: Џаба ваучери, нема робе!

Секретар добојске Подручне привредне коморе Бошко Ђермановић рекао је данас у Добоју да привредници са поплављених подручја због недовољних залиха робе у односу на потенцијални број ваучера, те недостатка обртних средстава неће моћи да испоштују уговорене обавезе према Фонду.

Ђермановић је као проблем привредника навео и рок наплате потраживања с обзиром на то да су њихове залихе уништене, а требају додатне гаранције за набавку робе од добављача.

"Не врши се контрола фактуре приликом предаје робе што, усљед обраде података, може да продужи грејс период од два до четири мјесеца", навео је Ђермановић, након састанака са привредницима са подручја Добоја и Шамца.

Предсједник Савјета привредника са подручја Добоја Ранкица Панић указала је да Влада Српске није испоштовала обећане повластице и стимулације дате Добоју и Шамцу, које је због штете причињене у мајским поплавама дефинисала као општине од посебног интереса.

Панићева је као један од закључака са данашњег састанка, који ће бити достављен Влади Српске и локалној заједници, предложила да Фонд са комерцијалним банкама склопи уговор о финансирању предузећа потписница о наплати ваучера.

"Достављене фактуре у банкама треба да буду наплативе за 30 дана у цијелости без додатних трошкова и гаранцијама према банкама", навела је Панићева.

Други закључак је да Фонд отвори канцеларије за ова подручја које би примале фактуре и даље их слале на ликвидацију у надлежене институције.

Приватни предузетник "Прода комерц" из Добоја који је у систему ваучер плаћања Горан Продић рекао је да је проблем у финансирању.

"Привредници су у ситацији да не могу набавити робу од добављача, ни да наплате своја потраживања која доспијевају за девет мјесеци", истакао је Продић.

Он је навео да банке траже гаранције да ће роба бити плаћена, што предузетници не могу гарантовати, јер немају подршку Фонда.

"Тражимо да Влада Републике Српске достави гаранције банкама да ће роба бити плаћена и да субвенционишу камату које банке захтијевају да бисмо пословали под једнаким тржишним цијенама", истакао је Продић.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

еј,милораде

13.08.2014 13:07

СНСД оваквом траљавом политиком забија сам себи аутогол. Они нису паметни шта раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

13.08.2014 14:50

Није ми јасно засто се сада "привредници" буне када су се до скоро такмицили ко це се боље присљамцити владајуцој булументи не би ли зарадили који динар на несреци која је снасла овај напацени и јадни народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маре

13.08.2014 15:00

Ја купио .... Ако мозе јос једна до 5 миља ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћери

13.08.2014 18:59

Полтронаши СНСД-а се пријавили, па сад кад су видјели да је неизвјесна наплата и гребаторски поени, настала бјежанија. Нико ко имало води рачуна о својој фирми не би се пријавио да прима те картоне, самим тим што мора и ПДВ одмах платити, а кад наплатити, НИКАД. Ма видјело се то чим је онолико љубљење да га је баја сукнуо наивним и нека је кад има будала да дају робу без пара. Кад си њима дужан од плавих коверти не можеш живјети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

13.08.2014 20:42

Страшно !!! Шта треба да се догоди па да ове наше главешине помогну народу ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхаплин

13.08.2014 21:20

.... Хахаха.. Ови дијеле картице, а пара нигдје.. Јос се сликају како уруцују народу донацију.. хахаха ово је кома.. :) То све треба на ломацу.. Покрали су све сто су могли.. Ухљебили своју дјецу сад могу да оду са власти јер никад неце одговарати за своја не(дјела), јадан само овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

13.08.2014 22:35

Када нарасте потразња за одредјеном врстом робе а понуда опадне,обавезно долази до поскупљења.Једноставан закон трзиста који је јасан и обицном земљораднику који тргује парадајзом,прасицима или бостаном.Сва ова дрека,галама и јаук иду само у једном правцу тј, ПОСКУПЉЕЊУ.Бице креденац скупљи од злата,јер то одговара повластеним тајкунима а ко све ове зајебанције те екстра профит фирми блиских власти треба платити ваљда је јасно и будали.Уздравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

14.08.2014 06:29

Е па господо ткзв привредници, ако не мозете набавити робу онда затворите радње, има људи који знају радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

14.08.2014 06:58

Сецам се времена,прво цекови без покрица, затим продавнице без робе и после тог времена,(не)време. Не дао Бог никоме.

ОДГОВОРИТЕ