Privrednici: Džaba vaučeri, nema robe!

Privrednici sa poplavljenih područja Doboja i Šamca koji su sklopili ugovore sa Fondom solidarnosti Republike Srpske o isporuci robe preko vaučera, zbog nedostatka obrtnih sredstava, neće moći da ispoštuju obaveze ukoliko Vlada Srpske ne preduzme odgovarajuće mjere.

Republika Srpska 13.08.2014 | 15:05
Privrednici: Džaba vaučeri, nema robe!

Sekretar dobojske Područne privredne komore Boško Đermanović rekao je danas u Doboju da privrednici sa poplavljenih područja zbog nedovoljnih zaliha robe u odnosu na potencijalni broj vaučera, te nedostatka obrtnih sredstava neće moći da ispoštuju ugovorene obaveze prema Fondu.

Đermanović je kao problem privrednika naveo i rok naplate potraživanja s obzirom na to da su njihove zalihe uništene, a trebaju dodatne garancije za nabavku robe od dobavljača.

"Ne vrši se kontrola fakture prilikom predaje robe što, usljed obrade podataka, može da produži grejs period od dva do četiri mjeseca", naveo je Đermanović, nakon sastanaka sa privrednicima sa područja Doboja i Šamca.

Predsjednik Savjeta privrednika sa područja Doboja Rankica Panić ukazala je da Vlada Srpske nije ispoštovala obećane povlastice i stimulacije date Doboju i Šamcu, koje je zbog štete pričinjene u majskim poplavama definisala kao opštine od posebnog interesa.

Panićeva je kao jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka, koji će biti dostavljen Vladi Srpske i lokalnoj zajednici, predložila da Fond sa komercijalnim bankama sklopi ugovor o finansiranju preduzeća potpisnica o naplati vaučera.

"Dostavljene fakture u bankama treba da budu naplative za 30 dana u cijelosti bez dodatnih troškova i garancijama prema bankama", navela je Panićeva.

Drugi zaključak je da Fond otvori kancelarije za ova područja koje bi primale fakture i dalje ih slale na likvidaciju u nadležene institucije.

Privatni preduzetnik "Proda komerc" iz Doboja koji je u sistemu vaučer plaćanja Goran Prodić rekao je da je problem u finansiranju.

"Privrednici su u sitaciji da ne mogu nabaviti robu od dobavljača, ni da naplate svoja potraživanja koja dospijevaju za devet mjeseci", istakao je Prodić.

On je naveo da banke traže garancije da će roba biti plaćena, što preduzetnici ne mogu garantovati, jer nemaju podršku Fonda.

"Tražimo da Vlada Republike Srpske dostavi garancije bankama da će roba biti plaćena i da subvencionišu kamatu koje banke zahtijevaju da bismo poslovali pod jednakim tržišnim cijenama", istakao je Prodić.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ej,milorade

13.08.2014 13:07

SNSD ovakvom traljavom politikom zabija sam sebi autogol. Oni nisu pametni šta rade.

ODGOVORITE
Name

Djeneral

13.08.2014 14:50

Nije mi jasno zasto se sada "privrednici" bune kada su se do skoro takmicili ko ce se bolje prisljamciti vladajucoj bulumenti ne bi li zaradili koji dinar na nesreci koja je snasla ovaj napaceni i jadni narod...

ODGOVORITE
Name

mare

13.08.2014 15:00

Ja kupio .... Ako moze jos jedna do 5 milja ...

ODGOVORITE
Name

ćeri

13.08.2014 18:59

Poltronaši SNSD-a se prijavili, pa sad kad su vidjeli da je neizvjesna naplata i grebatorski poeni, nastala bježanija. Niko ko imalo vodi računa o svojoj firmi ne bi se prijavio da prima te kartone, samim tim što mora i PDV odmah platiti, a kad naplatiti, NIKAD. Ma vidjelo se to čim je onoliko ljubljenje da ga je baja suknuo naivnim i neka je kad ima budala da daju robu bez para. Kad si njima dužan od plavih koverti ne možeš živjeti .

ODGOVORITE
Name

velibor d.

13.08.2014 20:42

Strašno !!! Šta treba da se dogodi pa da ove naše glavešine pomognu narodu ???

ODGOVORITE
Name

Chaplin

13.08.2014 21:20

.... Hahaha.. Ovi dijele kartice, a para nigdje.. Jos se slikaju kako urucuju narodu donaciju.. hahaha ovo je koma.. :) To sve treba na lomacu.. Pokrali su sve sto su mogli.. Uhljebili svoju djecu sad mogu da odu sa vlasti jer nikad nece odgovarati za svoja ne(djela), jadan samo ovaj narod.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

13.08.2014 22:35

Kada naraste potraznja za odredjenom vrstom robe a ponuda opadne,obavezno dolazi do poskupljenja.Jednostavan zakon trzista koji je jasan i obicnom zemljoradniku koji trguje paradajzom,prasicima ili bostanom.Sva ova dreka,galama i jauk idu samo u jednom pravcu tj, POSKUPLJENJU.Bice kredenac skuplji od zlata,jer to odgovara povlastenim tajkunima a ko sve ove zajebancije te ekstra profit firmi bliskih vlasti treba platiti valjda je jasno i budali.Uzdravlje

ODGOVORITE
Name

zoran

14.08.2014 06:29

E pa gospodo tkzv privrednici, ako ne mozete nabaviti robu onda zatvorite radnje, ima ljudi koji znaju raditi.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

14.08.2014 06:58

Secam se vremena,prvo cekovi bez pokrica, zatim prodavnice bez robe i posle tog vremena,(ne)vreme. Ne dao Bog nikome.

ODGOVORITE