Легенде о Беари

Легендарни фудбалери Драгослав Шекуларац, Милутин Шошкић и Владица Поповић рекли су да је Владимир Беара био један од најбољих европских голмана свих времена.

Фудбал 13.08.2014 | 15:02
Легенде о Беари

Беара је преминуо у понедељак у 86. години, а легенде су оцениле да је он био особа којој су се дивили саиграчи, противници и навијачи.

“Он и Бора Костић су најзаслужнији што је Звезда освојила три титуле за четири сезоне током педесетих година. Беара је један од најбољих голмана света, посебан човек. Волео је своју породицу, никоме није сметао и сви смо били поносни што га познајемо”, рекао је Шекуларац, који је са Беаром играо у Звезди од 1955. до 1960. године.

Шекуларац је навео и да ће Беару памтити по фантастичним интервенцијама које су ‘црвено-белима’ директно доносиле трофеје.

“Памтим га по томе што је једне године у Мостару одбранио чак пет шанси, ‘зицера’, а ми смо победили и постали прваци Југославије. Шта више може да се каже о голману који нам је на тај начин донео титулу”, додао је Шекуларац.

Беару је на голу репрезентације Југославије заменио Милутин Шошкић, легендарни чувар мреже Партизана. Шошкић је рекао да ће заувек памтити деби против Мађарске, када је заменио Беару.

“То је било 1959. године, он се опраштао од репрезентације против Мађара, а ја сам му био резерва. Пред крај полувремена селектор је одлучио да га повуче, а мене убацио на терен. Имам слику тог тренутка коју чувам код куће. То је један од најтужнијих и најлепших тренутака у каријери. Најлепши је због дебија, а најтужнији јер мењам таквог великана”, изјавио је Шошкић.

Шошкић је додао да су Беарина и његова каријера имале неколико готово невероватних подударности.

“Он је после те утакмице отишао да буде професионалац у Немачкој и тамо је играо за Ахен. Повредио се, сломио ногу и завршио каријеру. После Партизана ја сам отишао у Келн, такође сломио ногу и завршио каријеру. Таква подударност се ретко среће. Била је велика разлика у годинама, а био је добар према мени. Трагедија је што је један такав човек одлази. Све што је дао, дао је поштено, остао је чист и горд, таквог ћемо га памтити”, истакао је Шошкић.

Бивши играч Звезде Владица Поповић рекао је да је Беара био сјајан голман и да ће му остати у најлепшој успомени.

“Био ми је велики друг. Ради се о сјајном голману, о њему могу да причам само у суперлативима, али зато што је умро, већ зато што је стварно био велики. Он је један од најбољих голмана свих времена. Наша секција ветерана у Звезди ће сигурно послати неког на сахрану у Сплит”, рекао је Поповић.

Беара је у последњих годину и по дана доживео неколико можданих удара, а за две недеље напунио би 86 година.

Коментари / 0

Оставите коментар