Legende o Beari

Legendarni fudbaleri Dragoslav Šekularac, Milutin Šoškić i Vladica Popović rekli su da je Vladimir Beara bio jedan od najboljih evropskih golmana svih vremena.

Fudbal 13.08.2014 | 15:02
Legende o Beari

Beara je preminuo u ponedeljak u 86. godini, a legende su ocenile da je on bio osoba kojoj su se divili saigrači, protivnici i navijači.

“On i Bora Kostić su najzaslužniji što je Zvezda osvojila tri titule za četiri sezone tokom pedesetih godina. Beara je jedan od najboljih golmana sveta, poseban čovek. Voleo je svoju porodicu, nikome nije smetao i svi smo bili ponosni što ga poznajemo”, rekao je Šekularac, koji je sa Bearom igrao u Zvezdi od 1955. do 1960. godine.

Šekularac je naveo i da će Bearu pamtiti po fantastičnim intervencijama koje su ‘crveno-belima’ direktno donosile trofeje.

“Pamtim ga po tome što je jedne godine u Mostaru odbranio čak pet šansi, ‘zicera’, a mi smo pobedili i postali prvaci Jugoslavije. Šta više može da se kaže o golmanu koji nam je na taj način doneo titulu”, dodao je Šekularac.

Bearu je na golu reprezentacije Jugoslavije zamenio Milutin Šoškić, legendarni čuvar mreže Partizana. Šoškić je rekao da će zauvek pamtiti debi protiv Mađarske, kada je zamenio Bearu.

“To je bilo 1959. godine, on se opraštao od reprezentacije protiv Mađara, a ja sam mu bio rezerva. Pred kraj poluvremena selektor je odlučio da ga povuče, a mene ubacio na teren. Imam sliku tog trenutka koju čuvam kod kuće. To je jedan od najtužnijih i najlepših trenutaka u karijeri. Najlepši je zbog debija, a najtužniji jer menjam takvog velikana”, izjavio je Šoškić.

Šoškić je dodao da su Bearina i njegova karijera imale nekoliko gotovo neverovatnih podudarnosti.

“On je posle te utakmice otišao da bude profesionalac u Nemačkoj i tamo je igrao za Ahen. Povredio se, slomio nogu i završio karijeru. Posle Partizana ja sam otišao u Keln, takođe slomio nogu i završio karijeru. Takva podudarnost se retko sreće. Bila je velika razlika u godinama, a bio je dobar prema meni. Tragedija je što je jedan takav čovek odlazi. Sve što je dao, dao je pošteno, ostao je čist i gord, takvog ćemo ga pamtiti”, istakao je Šoškić.

Bivši igrač Zvezde Vladica Popović rekao je da je Beara bio sjajan golman i da će mu ostati u najlepšoj uspomeni.

“Bio mi je veliki drug. Radi se o sjajnom golmanu, o njemu mogu da pričam samo u superlativima, ali zato što je umro, već zato što je stvarno bio veliki. On je jedan od najboljih golmana svih vremena. Naša sekcija veterana u Zvezdi će sigurno poslati nekog na sahranu u Split”, rekao je Popović.

Beara je u poslednjih godinu i po dana doživeo nekoliko moždanih udara, a za dve nedelje napunio bi 86 godina.

Komentari / 0

Ostavite komentar