Поплављени чекају, политичари одмарају

За помоћ поплављеном становништву и санацију штете од поплава прикупљен је огроман новац, али због тромости разних комисија, одбора и радних тијела он још није доступан, нити су утврђени критеријуми за његову подјелу.

Република Српска 13.08.2014 | 13:30
Поплављени чекају, политичари одмарају

Иако су на разним нивоима власти формиране комисије, одбори и радна тијела задужена за надзор над прикупљањем и трошењем новца за помоћ поплављеном становништву и утврђивање критеријума за његову расподјелу, још нема резултата њиховог рада.

Док угрожено становништво чека помоћ, а разрушена инфраструктура санацију, чланови поменутих тијела уживају на одмору или чекају да њихови шефови сазову сједнице.

Тако готово мјесец након донаторске конференције одржане у Бриселу, на којој су за БиХ обећане донације од 139,77 милиона евра и кредити вриједни 670,7 милиона евра, новац за обнову још није доступан. Процедуре за додјелу су још нејасне, а нису утврђени ни критеријуми подјеле новца унутар БиХ.

Интерресорна радна група Савјета министара БиХ за поплаве није се састала јуче иако је било планирано да сједница буде одржана у Сарајеву. Сједница је отказана због недостатка кворума усљед годишњих одмора.

Ова радна група требало је да утврди критеријуме према којима ће новац прикупљен од донација бити подијељен између ентитета и Брчко дистрикта, односно до крајњих корисника који су погођени поплавама. Како би надомјестили заостатак најављено је да ће чланови Интерресорне радне групе и Министарства за избјеглице и расељена лица БиХ већ на наредној сједници Савјета министара БиХ предложити да новац и без потпуно утврђених критеријума буде хитно пребачен на ентитетске и рачун Брчко дистрикта.
Неизвјесно је, међутим, када ће засједати Савјет министара БиХ с обзиром на то да је у току сезона годишњих одмора.

Предсједавајући Радне групе Савјета министара за поплаве Мустафа Аликадић је рекао да ће се донације дијелити онако како донатори одлуче.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић каже да ова група није ни почела да дјелује иако јој је посао додијељен прије два и по мјесеца.

У Српској без проблема дјелује Фонд солидарности за обнову РС, који приводи крају подјелу платних картица најугроженијим домаћинствима. За разлику од њих, у радном тијелу које је почетком јуна формирала Народна скупштина РС са задатком да врши надзор над прикупљањем и расподјелом средстава из Фонда солидарности влада конфузија.

Предсједник овог тијела Борис Јеринић из СДС-а каже да је основни разлог зашто није сазвао сједницу то што није именован секретар овог тијела.

“Послије тога се ушло у период паузе, односно период када Скупштина не ради”, рекао је Јеринић.

На питање да ли је одговорно према поплављеним грађанима да посланици буду на колективном одмору док они чекају новац за обнову, Јеринић је рекао да то није одговорно.

“Ја нисам на колективном одмору”, рекао је Јеринић и оптужио остале чланове радног тијела да од када су именовани, нико није ни питао када ће бити сједница.

Јеринић није рекао да ли је тражио од Фонда солидарности за обнову РС да им достави информацију о прикупљању и расподјели новца, а да то није тражено потврдио је члан радног тијела из ПДП-а Велимир Сакан.

“Ми немамо тренутно информацију од Фонда о којој бисмо могли расправљати. Треба од њих да добијемо материјал па да расправљамо да ли је то урађено у складу с правилима. Што не зовете Фонд да их питате јесу ли доставили материјал надзорном одбору. Није Фонд завршио своје активности”, рекао је Сакан оптуживши представнике власти да подјелу платних картица користе за спровођење изборне кампање.

На питање да ли је тражио информације од Фонда солидарности, Сакан је рекао да није.

“То треба да тражи предсједник надзорног одбора”, рекао је Сакан демантујући Јеринићеву тврдњу да су чланови незаинтересовани и тврдећи да је од њега тражио да се одбор састане.

Урош Гостић из СНСД-а је рекао да је на одмору и да је већ 20 дана изван РС.

И Радмила Стојнић из исте странке је на одмору.

“Апсолутно немам информације и непристојно је када нисам ту десет-петнаест дана да дајем свој став”, рекла је Стојнићева.

Крсто Јандрић из НДП-а рекао је да га нико није позвао на сједницу одбора, нити се одбор састајао.

“Предсједавајући је морао да договара састанак и функционисање одбора”, рекао је Јандрић.

Саша Чудић из СП-а рекао је да не сумња да ће одбор функционисати, али да је улога предсједника одбора да сазове сједницу по пристизању материјала.

“С обзиром на то да је августовска пауза у парламенту, вјерујем да ће састанак бити у септембру”, рекао је Чудић и додао да предсједник одбора треба да тражи материјале.

Из Фонда солидарности су рекли да подносе Влади РС квартални извјештај о раду, прикупљеним и распоређеним средствима за санацију штете изазване поплавама, а да Влада затим подноси извјештај Народној скупштини РС.

Портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи каже да ће у идућих неколико недјеља бити завршене уговорне процедуре у вези са новцем који је обезбијеђен у Бриселу.

Народна скупштина РС изабрала је и Анкетни одбор за утврђивање чињеница о дјеловању надлежних органа и организација у вези са мајским поплавама, а за предсједника је изабран Споменко Василић из СНСД-а.

Ни овај одбор се није састајао, а Василић каже да ће за неколико дана почети са активностима.

“Тражићемо појединачну и одговорност институција, али то је посао који ће дуже трајати, јер треба да добијемо информације и извјештаје надлежних институција. То је озбиљна прича да бисмо је покренули у јеку одмора када пола људи не можемо скупити”, казао је Василић.


Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

13.08.2014 11:39

Избори су близу мозе се свашта десити са парама,како су наси политицари похлепни за парама не би ме изненадило да и то покраду

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

13.08.2014 12:35

Одмарају они од када су на власти, никада ништа нису ни радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

13.08.2014 17:08

Камен око врата и све у воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

14.08.2014 09:53

“Ја нисам на колективном одмору”, рекао је Јеринић и оптужио остале чланове радног тијела да од када су именовани, нико није ни питао када ће бити сједница.Цуј нико није питао кад це сједница,а да је питао неко ко би онда био крив.Требао си заказати хитно сједницу и да видимо онда ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ