Poplavljeni čekaju, političari odmaraju

Za pomoć poplavljenom stanovništvu i sanaciju štete od poplava prikupljen je ogroman novac, ali zbog tromosti raznih komisija, odbora i radnih tijela on još nije dostupan, niti su utvrđeni kriterijumi za njegovu podjelu.

Republika Srpska 13.08.2014 | 13:30
Poplavljeni čekaju, političari odmaraju

Iako su na raznim nivoima vlasti formirane komisije, odbori i radna tijela zadužena za nadzor nad prikupljanjem i trošenjem novca za pomoć poplavljenom stanovništvu i utvrđivanje kriterijuma za njegovu raspodjelu, još nema rezultata njihovog rada.

Dok ugroženo stanovništvo čeka pomoć, a razrušena infrastruktura sanaciju, članovi pomenutih tijela uživaju na odmoru ili čekaju da njihovi šefovi sazovu sjednice.

Tako gotovo mjesec nakon donatorske konferencije održane u Briselu, na kojoj su za BiH obećane donacije od 139,77 miliona evra i krediti vrijedni 670,7 miliona evra, novac za obnovu još nije dostupan. Procedure za dodjelu su još nejasne, a nisu utvrđeni ni kriterijumi podjele novca unutar BiH.

Interresorna radna grupa Savjeta ministara BiH za poplave nije se sastala juče iako je bilo planirano da sjednica bude održana u Sarajevu. Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma usljed godišnjih odmora.

Ova radna grupa trebalo je da utvrdi kriterijume prema kojima će novac prikupljen od donacija biti podijeljen između entiteta i Brčko distrikta, odnosno do krajnjih korisnika koji su pogođeni poplavama. Kako bi nadomjestili zaostatak najavljeno je da će članovi Interresorne radne grupe i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH već na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH predložiti da novac i bez potpuno utvrđenih kriterijuma bude hitno prebačen na entitetske i račun Brčko distrikta.
Neizvjesno je, međutim, kada će zasjedati Savjet ministara BiH s obzirom na to da je u toku sezona godišnjih odmora.

Predsjedavajući Radne grupe Savjeta ministara za poplave Mustafa Alikadić je rekao da će se donacije dijeliti onako kako donatori odluče.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kaže da ova grupa nije ni počela da djeluje iako joj je posao dodijeljen prije dva i po mjeseca.

U Srpskoj bez problema djeluje Fond solidarnosti za obnovu RS, koji privodi kraju podjelu platnih kartica najugroženijim domaćinstvima. Za razliku od njih, u radnom tijelu koje je početkom juna formirala Narodna skupština RS sa zadatkom da vrši nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava iz Fonda solidarnosti vlada konfuzija.

Predsjednik ovog tijela Boris Jerinić iz SDS-a kaže da je osnovni razlog zašto nije sazvao sjednicu to što nije imenovan sekretar ovog tijela.

“Poslije toga se ušlo u period pauze, odnosno period kada Skupština ne radi”, rekao je Jerinić.

Na pitanje da li je odgovorno prema poplavljenim građanima da poslanici budu na kolektivnom odmoru dok oni čekaju novac za obnovu, Jerinić je rekao da to nije odgovorno.

“Ja nisam na kolektivnom odmoru”, rekao je Jerinić i optužio ostale članove radnog tijela da od kada su imenovani, niko nije ni pitao kada će biti sjednica.

Jerinić nije rekao da li je tražio od Fonda solidarnosti za obnovu RS da im dostavi informaciju o prikupljanju i raspodjeli novca, a da to nije traženo potvrdio je član radnog tijela iz PDP-a Velimir Sakan.

“Mi nemamo trenutno informaciju od Fonda o kojoj bismo mogli raspravljati. Treba od njih da dobijemo materijal pa da raspravljamo da li je to urađeno u skladu s pravilima. Što ne zovete Fond da ih pitate jesu li dostavili materijal nadzornom odboru. Nije Fond završio svoje aktivnosti”, rekao je Sakan optuživši predstavnike vlasti da podjelu platnih kartica koriste za sprovođenje izborne kampanje.

Na pitanje da li je tražio informacije od Fonda solidarnosti, Sakan je rekao da nije.

“To treba da traži predsjednik nadzornog odbora”, rekao je Sakan demantujući Jerinićevu tvrdnju da su članovi nezainteresovani i tvrdeći da je od njega tražio da se odbor sastane.

Uroš Gostić iz SNSD-a je rekao da je na odmoru i da je već 20 dana izvan RS.

I Radmila Stojnić iz iste stranke je na odmoru.

“Apsolutno nemam informacije i nepristojno je kada nisam tu deset-petnaest dana da dajem svoj stav”, rekla je Stojnićeva.

Krsto Jandrić iz NDP-a rekao je da ga niko nije pozvao na sjednicu odbora, niti se odbor sastajao.

“Predsjedavajući je morao da dogovara sastanak i funkcionisanje odbora”, rekao je Jandrić.

Saša Čudić iz SP-a rekao je da ne sumnja da će odbor funkcionisati, ali da je uloga predsjednika odbora da sazove sjednicu po pristizanju materijala.

“S obzirom na to da je avgustovska pauza u parlamentu, vjerujem da će sastanak biti u septembru”, rekao je Čudić i dodao da predsjednik odbora treba da traži materijale.

Iz Fonda solidarnosti su rekli da podnose Vladi RS kvartalni izvještaj o radu, prikupljenim i raspoređenim sredstvima za sanaciju štete izazvane poplavama, a da Vlada zatim podnosi izvještaj Narodnoj skupštini RS.

Portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi kaže da će u idućih nekoliko nedjelja biti završene ugovorne procedure u vezi sa novcem koji je obezbijeđen u Briselu.

Narodna skupština RS izabrala je i Anketni odbor za utvrđivanje činjenica o djelovanju nadležnih organa i organizacija u vezi sa majskim poplavama, a za predsjednika je izabran Spomenko Vasilić iz SNSD-a.

Ni ovaj odbor se nije sastajao, a Vasilić kaže da će za nekoliko dana početi sa aktivnostima.

“Tražićemo pojedinačnu i odgovornost institucija, ali to je posao koji će duže trajati, jer treba da dobijemo informacije i izvještaje nadležnih institucija. To je ozbiljna priča da bismo je pokrenuli u jeku odmora kada pola ljudi ne možemo skupiti”, kazao je Vasilić.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

13.08.2014 11:39

Izbori su blizu moze se svašta desiti sa parama,kako su nasi politicari pohlepni za parama ne bi me iznenadilo da i to pokradu

ODGOVORITE
Name

brane

13.08.2014 12:35

Odmaraju oni od kada su na vlasti, nikada ništa nisu ni radili.

ODGOVORITE
Name

Crni

13.08.2014 17:08

Kamen oko vrata i sve u vodu.

ODGOVORITE
Name

jovica

14.08.2014 09:53

“Ja nisam na kolektivnom odmoru”, rekao je Jerinić i optužio ostale članove radnog tijela da od kada su imenovani, niko nije ni pitao kada će biti sjednica.Cuj niko nije pitao kad ce sjednica,a da je pitao neko ko bi onda bio kriv.Trebao si zakazati hitno sjednicu i da vidimo onda ko je kriv.

ODGOVORITE