Фидел Кастро данас слави 88. рођендан

Бивши кубански председник Фидел Кастро данас слави 88. рођендан и тим поводом је реновирана кућа у којој се родио у градићу Биран, на истоку Кубе, јавила је кубанска државна телевизија.

Свијет 13.08.2014 | 10:36
Фидел Кастро данас слави 88. рођендан

 

Радови у музеју-кући где су Фидел и његов млађи брат Раул рођени трају већ неколико недеља и у великој мери су премашили почетне планове, пренео је сајт "Латин Америка хералд трибјун", са седиштем у Каракасу, који објављује вести из Латинске Америке.

Радници из Бирана, у провинцији Олгин, као и стручњаци из Историјске канцеларије у Хавани реновирају читаву зграду, укључујући плафоне, зидове и подове.

Рестаурацијом је обухваћено више од 800 музејских предмета, као и породични храм који су смештени на 28 хектара земљишта на коме се налази овај историјски комплекс који је 2009. проглашен "народним спомеником".

Њиме су обухваћени и један стари хотел и кућа Фиделове старије сестре Анхеле Марије и неколико стамбених и јавних објеката у Бирану који се налази 800 километара источно од Хаване.

Истријски комплекс обухвата бившу кућу Кастрове баке Доминге, породичне собе, месару, бар "Ла Палома", школу, продавницу и аутомобил "форд" из 1918. који је припадао Кастровој мајци.

Музејска кућа је реплика породичне куће са 10 соба која је пре више година срушена.

Како његови биографи тврде, Фидел Кастро је рођен 13. августа 1926. године као треће од седморо деце шпанског имигранта Анхела Марије Кастра и кубанске сељанске Лине Рус.

Фидел Кастро је предовдио комунистичку револуцију у којој је свргнут председник Кубе Фулхенсио Батиста 1. јануара 1959. године и управљао је земљом до 2006. када је због тешке болести пренео овлашћења на млађег брата Раула рођеног 1932. године.

Коментари / 0

Оставите коментар