Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan i tim povodom je renovirana kuća u kojoj se rodio u gradiću Biran, na istoku Kube, javila je kubanska državna televizija.

Svijet 13.08.2014 | 10:36
Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan

 

Radovi u muzeju-kući gde su Fidel i njegov mlađi brat Raul rođeni traju već nekoliko nedelja i u velikoj meri su premašili početne planove, preneo je sajt "Latin Amerika herald tribjun", sa sedištem u Karakasu, koji objavljuje vesti iz Latinske Amerike.

Radnici iz Birana, u provinciji Olgin, kao i stručnjaci iz Istorijske kancelarije u Havani renoviraju čitavu zgradu, uključujući plafone, zidove i podove.

Restauracijom je obuhvaćeno više od 800 muzejskih predmeta, kao i porodični hram koji su smešteni na 28 hektara zemljišta na kome se nalazi ovaj istorijski kompleks koji je 2009. proglašen "narodnim spomenikom".

Njime su obuhvaćeni i jedan stari hotel i kuća Fidelove starije sestre Anhele Marije i nekoliko stambenih i javnih objekata u Biranu koji se nalazi 800 kilometara istočno od Havane.

Istrijski kompleks obuhvata bivšu kuću Kastrove bake Dominge, porodične sobe, mesaru, bar "La Paloma", školu, prodavnicu i automobil "ford" iz 1918. koji je pripadao Kastrovoj majci.

Muzejska kuća je replika porodične kuće sa 10 soba koja je pre više godina srušena.

Kako njegovi biografi tvrde, Fidel Kastro je rođen 13. avgusta 1926. godine kao treće od sedmoro dece španskog imigranta Anhela Marije Kastra i kubanske seljanske Line Rus.

Fidel Kastro je predovdio komunističku revoluciju u kojoj je svrgnut predsednik Kube Fulhensio Batista 1. januara 1959. godine i upravljao je zemljom do 2006. kada je zbog teške bolesti preneo ovlašćenja na mlađeg brata Raula rođenog 1932. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar