Посао само за одабране младе

Млади су најугроженија друштвена група у БиХ, а анализе показују да би чак 37 одсто њих напустило земљу заувијек, 40 одсто на дуже вријеме, а 9 % их је већ преузело конкретне кораке за одлазак из земље, показују истраживања Института за развој младих “Култ”.

Република Српска 12.08.2014 | 16:53
Посао само за одабране младе

Ситуација је слична у оба бх.ентитета. У Републици Српској званичне институције су организовале обиљежавање Међународног дана младих, док подмладак опозиционих партија истовремено захтјева да се под хитно прекине са бескрупулозним и аморалним запошљавањем дјеце функционера, те обезбједи посао и осталим младим незапосленим људима.

Подаци Института за развој младих "Култ" указују на тренд социо-економске несамосталности младих у БиХ.

Узроци Таквог стања су у отежаним условима за стално запошљавање, али и константној маргинализацији младих у процесима одлучивања.

Млади не заснивају породице јер их је у БиХ само 9 % вјенчаних, само 7% има дјецу. Стамбено самосталних младих је такође само 7%, наводе у “Култу”.

По њиховим истраживањима, 37% младих би трајно напустило земљу, 40% на дуже вријеме, а 9% их је предузело конкретне кораке да то и учини. У Републици се не слажу са тако песимистичном статистиком.

У Омладинском савјету РС већ уобичајено подвлаче да су највећи проблеми младихј незапсленост и нерјешено стамбено питање, као и разна депресивна стања узрокована безперспективношћу. Приједлог о изградњи станова по тзв.социјалним цијенама квадрата од 1.000 марака за младе, доживјела је крах већ на старту.

Морају млади одлазити кад не могу добити посао од силне дјеце функционера, огорчени су млади опозиционари. Подмладак СДС-а барата још фрапантнијим подацима и тражи хитно заустављање бескрупулозног непотизма у јавним институцијама.

Међународни дан младих се широм свијета обиљежава сваког 12. августа од 2000. године.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

реално

12.08.2014 15:30

Нема зато сто од Спирица син вози најновији ауди а8, Додикова церка најновији бмw x6, Касиповица министра просвете најновији дзип инфинити,зет од Радмановица најновији дзип хyундаи а церка бмw 5,Додиков син је са 18 год. возио мерцедес сад му је тата вјероватно купио хеликоптер или му поклонио онај нас авион из Маховљана којег нема. То су само неки гдје су остали синови,церке,зетови,снаје...Од министара,замјеника,савјетника,а гдје су им фирме приватне, а наравно све су њих нихови бандити запослили на добрим позицијама са гријацима под стразњицом и добром платом. Е сад ми сви остали како нас предсједник дрзаве назива клосарима,а премијерка улицарима...ста је сад сви несто цутимо. Треба их сваког дана попљувати,оцрнити. Засто ми остали не моземо имати дјецу,посао,стан. Понасају се као у турско доба јер насу дјецу,сестре,мајке искориставају то је банда којој треба стати у крај...једном за свагда.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ввв

12.08.2014 16:07

Млади су најпасивнији и без икаквог политицког интереса! Цекају да им неко сервира промјене! Е нацекаце се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.08.2014 16:45

Ја сам се спуцо за Копенхаген па ста буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Капициц

12.08.2014 18:00

А власник Бонд агенције Анициц уствари боље рецено власник паракриминалне организације цовјек према свим информацијама Милоса Цубриловица Цубрија вози Дзип Дациа и Мерцедес

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в 12.08.2014

12.08.2014 18:32

Баја вас назива клошарима а бијела чизмица уличарима нека вас тако називају кад ћутите требате кренути у протесте позовите студенте али само оне поштене и вјерујте да ће уз вас бити борци и пензионери и не дозволите да вас неко поткупи већ направите захтјеве и не одустајте док вам се сви не испуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНИ

12.08.2014 18:40

Мене Милокрад отјера ја Њемачку, радим и борим се за моју породицу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

12.08.2014 18:54

Ако СНСД побиједи ( не дај Бозе) ја се селим из РС. Овдје млади никад неце моци добити посао. Сви на изборе у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

12.08.2014 19:32

И шта уопште рећи за ове фрапантне податке него једноставно да се морамо пробудити и рећи доста овој политици владајуће партије док не буде касно, јер ако се овако настави ово ће постати земља стараца

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

12.08.2014 20:44

Само за ове исподпросјечне са просјеком испод 7,00 .

ОДГОВОРИТЕ