Posao samo za odabrane mlade

Mladi su najugroženija društvena grupa u BiH, a analize pokazuju da bi čak 37 odsto njih napustilo zemlju zauvijek, 40 odsto na duže vrijeme, a 9 % ih je već preuzelo konkretne korake za odlazak iz zemlje, pokazuju istraživanja Instituta za razvoj mladih “Kult”.

Republika Srpska 12.08.2014 | 16:53
Posao samo za odabrane mlade

Situacija je slična u oba bh.entiteta. U Republici Srpskoj zvanične institucije su organizovale obilježavanje Međunarodnog dana mladih, dok podmladak opozicionih partija istovremeno zahtjeva da se pod hitno prekine sa beskrupuloznim i amoralnim zapošljavanjem djece funkcionera, te obezbjedi posao i ostalim mladim nezaposlenim ljudima.

Podaci Instituta za razvoj mladih "Kult" ukazuju na trend socio-ekonomske nesamostalnosti mladih u BiH.

Uzroci Takvog stanja su u otežanim uslovima za stalno zapošljavanje, ali i konstantnoj marginalizaciji mladih u procesima odlučivanja.

Mladi ne zasnivaju porodice jer ih je u BiH samo 9 % vjenčanih, samo 7% ima djecu. Stambeno samostalnih mladih je takođe samo 7%, navode u “Kultu”.

Po njihovim istraživanjima, 37% mladih bi trajno napustilo zemlju, 40% na duže vrijeme, a 9% ih je preduzelo konkretne korake da to i učini. U Republici se ne slažu sa tako pesimističnom statistikom.

U Omladinskom savjetu RS već uobičajeno podvlače da su najveći problemi mladihj nezapslenost i nerješeno stambeno pitanje, kao i razna depresivna stanja uzrokovana bezperspektivnošću. Prijedlog o izgradnji stanova po tzv.socijalnim cijenama kvadrata od 1.000 maraka za mlade, doživjela je krah već na startu.

Moraju mladi odlaziti kad ne mogu dobiti posao od silne djece funkcionera, ogorčeni su mladi opozicionari. Podmladak SDS-a barata još frapantnijim podacima i traži hitno zaustavljanje beskrupuloznog nepotizma u javnim institucijama.

Međunarodni dan mladih se širom svijeta obilježava svakog 12. avgusta od 2000. godine.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

realno

12.08.2014 15:30

Nema zato sto od Spirica sin vozi najnoviji audi a8, Dodikova cerka najnoviji bmw x6, Kasipovica ministra prosvete najnoviji dzip infiniti,zet od Radmanovica najnoviji dzip hyundai a cerka bmw 5,Dodikov sin je sa 18 god. vozio mercedes sad mu je tata vjerovatno kupio helikopter ili mu poklonio onaj nas avion iz Mahovljana kojeg nema. To su samo neki gdje su ostali sinovi,cerke,zetovi,snaje...Od ministara,zamjenika,savjetnika,a gdje su im firme privatne, a naravno sve su njih nihovi banditi zaposlili na dobrim pozicijama sa grijacima pod straznjicom i dobrom platom. E sad mi svi ostali kako nas predsjednik drzave naziva klosarima,a premijerka ulicarima...sta je sad svi nesto cutimo. Treba ih svakog dana popljuvati,ocrniti. Zasto mi ostali ne mozemo imati djecu,posao,stan. Ponasaju se kao u tursko doba jer nasu djecu,sestre,majke iskoristavaju to je banda kojoj treba stati u kraj...jednom za svagda.!!!

ODGOVORITE
Name

vvv

12.08.2014 16:07

Mladi su najpasivniji i bez ikakvog politickog interesa! Cekaju da im neko servira promjene! E nacekace se.

ODGOVORITE
Name

Marko

12.08.2014 16:45

Ja sam se spuco za Kopenhagen pa sta bude

ODGOVORITE
Name

Jovo Kapicic

12.08.2014 18:00

A vlasnik Bond agencije Anicic ustvari bolje receno vlasnik parakriminalne organizacije covjek prema svim informacijama Milosa Cubrilovica Cubrija vozi Dzip Dacia i Mercedes

ODGOVORITE
Name

maja v 12.08.2014

12.08.2014 18:32

Baja vas naziva klošarima a bijela čizmica uličarima neka vas tako nazivaju kad ćutite trebate krenuti u proteste pozovite studente ali samo one poštene i vjerujte da će uz vas biti borci i penzioneri i ne dozvolite da vas neko potkupi već napravite zahtjeve i ne odustajte dok vam se svi ne ispune

ODGOVORITE
Name

CRNI

12.08.2014 18:40

Mene Milokrad otjera ja Njemačku, radim i borim se za moju porodicu!!!!

ODGOVORITE
Name

nomad

12.08.2014 18:54

Ako SNSD pobijedi ( ne daj Boze) ja se selim iz RS. Ovdje mladi nikad nece moci dobiti posao. Svi na izbore u oktobru.

ODGOVORITE
Name

Душан

12.08.2014 19:32

И шта уопште рећи за ове фрапантне податке него једноставно да се морамо пробудити и рећи доста овој политици владајуће партије док не буде касно, јер ако се овако настави ово ће постати земља стараца

ODGOVORITE
Name

advokat

12.08.2014 20:44

Samo za ove ispodprosječne sa prosjekom ispod 7,00 .

ODGOVORITE