Весели у 'пробраном' друштву!

Јан Весели је 2011. био шести пик на НБА драфту, али је после само три сезоне напустио најјачу лигу света и вратио се у Европу.

Кошарка 10.08.2014 | 16:30
Весели у 'пробраном' друштву!

Уколико се никада више не врати у НБА лигу, Весели ће бити један од само седморице Топ6 пикова у историји који је отишао из лиге тако брзо.

Некадашњи кошаркаш Партизана, сада члан Фенербахчеа, није успео да својим атлетским способностима надомести остале недостатке у најјачој лиги света.

Џони Флин је последњи играч који је напустио НБА лигу тако брзо, а био је међу најбољих шест пикова. Њега је Минесота изабрала 2009. са шестог места на драфту, али после две сезоне у Вилвсима и једне у Портланду и Хјустону отишао је из лиге уз неугодну повреду кука.

2002. године Џеј Вилијамс је био други пик и имао је пристојну руки годину. Међутим, након несреће коју је доживео на мотору завршио је каријеру.

Невероватна је прича Лена Бајаса, другог пика из 1986. године. Само два дана након што га је Бостон драфтовао умро је од прекомертног коришћења кокаина.

Исте године Голден Стејт је са трећег места на драфту узео Криса Вошбурна, он је остао у Вориорсима сезону и по, а након тога је пола године играо и за Атланту. Касније је суспендован због употребе дроге, а после трећег теста на којем је ’пао’, НБА лига га ја избацила заувек.

Расела Кроса је 1983. године са шестог места на драфту изабрао такође Голден стејт. Он је, веровали или не, остао у НБА лиги само једну сезону. Имао је хронични проблем са коленом.

Најсличнији Веселом, у случају да се Чех не врати у НБА, био је Џејмс Реј кога је Денвер изабрао као петог пика 1980. године. Реј је последњи Топ6 пик пре Веселог који је напустио НБА лигу, а да није имао озбиљну повреду или проблем са дрогом.

Коментари / 0

Оставите коментар