Veseli u 'probranom' društvu!

Jan Veseli je 2011. bio šesti pik na NBA draftu, ali je posle samo tri sezone napustio najjaču ligu sveta i vratio se u Evropu.

Košarka 10.08.2014 | 16:30
Veseli u 'probranom' društvu!

Ukoliko se nikada više ne vrati u NBA ligu, Veseli će biti jedan od samo sedmorice Top6 pikova u istoriji koji je otišao iz lige tako brzo.

Nekadašnji košarkaš Partizana, sada član Fenerbahčea, nije uspeo da svojim atletskim sposobnostima nadomesti ostale nedostatke u najjačoj ligi sveta.

Džoni Flin je poslednji igrač koji je napustio NBA ligu tako brzo, a bio je među najboljih šest pikova. Njega je Minesota izabrala 2009. sa šestog mesta na draftu, ali posle dve sezone u Vilvsima i jedne u Portlandu i Hjustonu otišao je iz lige uz neugodnu povredu kuka.

2002. godine Džej Vilijams je bio drugi pik i imao je pristojnu ruki godinu. Međutim, nakon nesreće koju je doživeo na motoru završio je karijeru.

Neverovatna je priča Lena Bajasa, drugog pika iz 1986. godine. Samo dva dana nakon što ga je Boston draftovao umro je od prekomertnog korišćenja kokaina.

Iste godine Golden Stejt je sa trećeg mesta na draftu uzeo Krisa Vošburna, on je ostao u Voriorsima sezonu i po, a nakon toga je pola godine igrao i za Atlantu. Kasnije je suspendovan zbog upotrebe droge, a posle trećeg testa na kojem je ’pao’, NBA liga ga ja izbacila zauvek.

Rasela Krosa je 1983. godine sa šestog mesta na draftu izabrao takođe Golden stejt. On je, verovali ili ne, ostao u NBA ligi samo jednu sezonu. Imao je hronični problem sa kolenom.

Najsličniji Veselom, u slučaju da se Čeh ne vrati u NBA, bio je Džejms Rej koga je Denver izabrao kao petog pika 1980. godine. Rej je poslednji Top6 pik pre Veselog koji je napustio NBA ligu, a da nije imao ozbiljnu povredu ili problem sa drogom.

Komentari / 0

Ostavite komentar