Сушић: Никога не отписујем

“Ми тренутно немамо штопера ни приближно Спахићевих квалитета и због ове изјаве нема се разлога нико љутити”, рекао је селектор БиХ, Сафет Сушић.

Фудбал 09.08.2014 | 19:45
Сушић: Никога не отписујем

Од фудбалске репрезентације опростио се дугогодишњи капитен Емир Спахић, а њега насљеђује нападач Манчестер Ситија, Един Џеко.

“Поштујем одлуку Емира Спахића. Има 34 године и сигурно је мислио да је сада најбоље вријеме за одлазак. Након Свјетског првенства, опростили су се и неки други капитени националних селекција, па је можда и то утицало на Спахићеву одлуку. Он је играч који је обиљежио једну епоху бх. фудбала и који ће нам много недостајати. Биће га тешко надокнадити, али покушаћемо да урадимо све што је у нашој моћи да пронађемо његову адекватну замјену. Понављам, биће тешко, али немамо времена за кукање”, изјавио је Папе.

Селектор нашег националног тима донио је одлуку да Спахића на мјесту капитена замијени Џеко, с којим је у Енглеској обавио разговор.

“Нисам имао дилему. Знао сам да ће Џеко бити нови капитен када се Спахић опрости. Ради се о нашем најбољем играчу, најбољем стријелцу репрезентације који пружа сјајне партије и за свој Сити и логично је да он буде тај који ће нас с капитенском траком повести у борбу за пласман у ЕП у Француској. Он је омиљен и цијењен међу играчима и свакако да је то утицало на моју одлуку. Но, желим истаћи да ћу у ствари имати четири капитена, односно Един Џеко, Асмир Беговић, Миралем Пјанић и Ведад Ибишевић ће бити играчи с којима ћу увијек радо сјести и консултовати се око многих ствари”, говори Папе.

Најбољи играч бх. репрезентације и најбољи стријелац у њеној историји у посљедње вријеме “не љуби” се с бх. медијима, па смо Сушића упитали да ли је, с обзиром да Џеко преузима капитенску траку, разговарао с њим и на ту тему.

“У Енглеској сам био на вечери са Џеком, Беговићем и Бешићем и разговарали смо о свему. Един је прије свега паметан момак и сигуран сам да зна шта се од њега очекује као капитена националног тима. Мислим да би се и тај однос с медијима требао поправити, но сигурно је да ја нисам тај који ће Едина вући за рукав како би дао изјаву”, истакао је Сушић.

Селектор нашег националног тима ускоро ће објавити списак за прве квалификационе утакмице на којем ће већином бити играчи на које је рачунао на Мундијалу.

“Пратим игре свих наших репрезентативаца и оних потенцијалних. Ускоро ћу објавити списак и на њему ће се наћи већином играчи који су играли на Свјетском првенству. Имам мали проблем јер велики број првенстава из којих долазе наши репрезентативци неће ни почети прије објављивања списка. На првом окупљању поновићу играчима да ћу у будућности рачунати само на оне који имају клуб и који су стандардни у својим екипама, односно они који су стандардни могу очекивати да ће играти у првих 11, а они који нису стандардни, у најбољем случају могу очекивати да ће добити позив, али тешко и да ће играти”, каже Сушић.

Велики успјех у квалификацијама за Лигу Европе остварило је Сарајево, чији дрес је носио и Сушић, који је поносан на успјех бордо екипе.

“Пратио сам игре Сарајева и доиста сам сретан због великог успјеха бордо екипе. Види се напредак у спортским сегментима ФК Сарајево и могу вам рећи да постоји могућност да неко из тог клуба добије позив за наредно окупљање”.

Сушић је пратио и игре бх. интернационалаца у Европи.

“Пратио сам игре свих наших играча и драго ми је што играју запажене улоге у својим клубовима. Тино је, након што је пропустио неколико мечева, одиграо доста добро и постигао је сјајан погодак, што ме свакако радује. И он, као и сви остали, мора бити стандардан и играти у свом клубу уколико жели носити дрес наше репрезентације. Добре игре пружа и Вршајевић у Хајдуку, који се некад беспотребно омаложава иако је то играч који ме никада није изневјерио. Разговарао сам с Тином прије неколико дана везано за његов одлазак из Хајдука у Верону и тада ми је рекао да је трансфер близу реализације. Међутим, у ових пар дана се нисам чуо с њим, па вам не могу ништа конкретније рећи, али знам да је задовољан и у Хајдуку и да је сплитском клубу можда и више у интересу да га продају него њему самом јер се налази у тешкој ситуацији”.

Марио Вранчић, Дино Арсланагић, Ервин Зукановић, Сањин Прцић?

“Прцић је промијенио клуб. Отишао је у Рен који је објективно пуно квалитетнији од Сошоа и видјећемо да ли ће се успјети наметнути. Највјероватније ће добити позив за наредне акције. Ервин Зукановић је отишао у Верону и уколико се избори за мјесто у тиму, може рачунати на позив. Дакле, није отписан без обзира на сва дешавања прије Свјетског првенства. Немамо много играча и не смијемо се олако одрицати истих. Марио Вранчић је потенцијал за репрезентацију и изразио је жељу да игра, те је направио први корак. Ради се на томе да он што прије стекне право наступа, но мали проблем представља и то што њему треба промјена спортског држављанства, јер је наступао за млађе њемачке селекције. Жао ми је што то све није кренуло мало раније, али вјерујте ми, да се ја и људи у Савезу трудимо да завршимо што прије тај посао. Некада и није све само до нас, а за то је прави примјер Арсланагић. Његовом оцу сам прије двије године рекао да би могао добити позив и да се озбиљно рачуна на њега, међутим он до сада није ништа урадио да би се приближио репрезентацији БиХ. Требао је потписати један папир, а ни то није урадио. Дакле, нико није отписан, рачунам на све потенцијалне репрезентативце који желе да играју за нашу селекцију. Ми немамо велики избор играча и не смијемо их се лако одрицати”.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тео

09.08.2014 17:48

Ја више нисам навијач Босне док је Сушић води,срамота да су га оставили али то је нажалост пропала Босна у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дино

09.08.2014 18:01

Слазем се потпуно, ситни махалски рацундјија који је водио братове играце(из његове агенције)да их прода ,ма тотално разоцарење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

09.08.2014 18:01

Тео, процитај ста си написао, поново. Нема аргумената, само твој песимизам и мрзња. Ипак је Сусиц најбољи страни играц свих времена и селектор екипе која је кроз квалификације за Мундијал, била друга по ефикасности а и успио је отици у Бразил. И због тога капа доле.

ОДГОВОРИТЕ