Sušić: Nikoga ne otpisujem

“Mi trenutno nemamo štopera ni približno Spahićevih kvaliteta i zbog ove izjave nema se razloga niko ljutiti”, rekao je selektor BiH, Safet Sušić.

Fudbal 09.08.2014 | 19:45
Sušić: Nikoga ne otpisujem

Od fudbalske reprezentacije oprostio se dugogodišnji kapiten Emir Spahić, a njega nasljeđuje napadač Mančester Sitija, Edin Džeko.

“Poštujem odluku Emira Spahića. Ima 34 godine i sigurno je mislio da je sada najbolje vrijeme za odlazak. Nakon Svjetskog prvenstva, oprostili su se i neki drugi kapiteni nacionalnih selekcija, pa je možda i to uticalo na Spahićevu odluku. On je igrač koji je obilježio jednu epohu bh. fudbala i koji će nam mnogo nedostajati. Biće ga teško nadoknaditi, ali pokušaćemo da uradimo sve što je u našoj moći da pronađemo njegovu adekvatnu zamjenu. Ponavljam, biće teško, ali nemamo vremena za kukanje”, izjavio je Pape.

Selektor našeg nacionalnog tima donio je odluku da Spahića na mjestu kapitena zamijeni Džeko, s kojim je u Engleskoj obavio razgovor.

“Nisam imao dilemu. Znao sam da će Džeko biti novi kapiten kada se Spahić oprosti. Radi se o našem najboljem igraču, najboljem strijelcu reprezentacije koji pruža sjajne partije i za svoj Siti i logično je da on bude taj koji će nas s kapitenskom trakom povesti u borbu za plasman u EP u Francuskoj. On je omiljen i cijenjen među igračima i svakako da je to uticalo na moju odluku. No, želim istaći da ću u stvari imati četiri kapitena, odnosno Edin Džeko, Asmir Begović, Miralem Pjanić i Vedad Ibišević će biti igrači s kojima ću uvijek rado sjesti i konsultovati se oko mnogih stvari”, govori Pape.

Najbolji igrač bh. reprezentacije i najbolji strijelac u njenoj istoriji u posljednje vrijeme “ne ljubi” se s bh. medijima, pa smo Sušića upitali da li je, s obzirom da Džeko preuzima kapitensku traku, razgovarao s njim i na tu temu.

“U Engleskoj sam bio na večeri sa Džekom, Begovićem i Bešićem i razgovarali smo o svemu. Edin je prije svega pametan momak i siguran sam da zna šta se od njega očekuje kao kapitena nacionalnog tima. Mislim da bi se i taj odnos s medijima trebao popraviti, no sigurno je da ja nisam taj koji će Edina vući za rukav kako bi dao izjavu”, istakao je Sušić.

Selektor našeg nacionalnog tima uskoro će objaviti spisak za prve kvalifikacione utakmice na kojem će većinom biti igrači na koje je računao na Mundijalu.

“Pratim igre svih naših reprezentativaca i onih potencijalnih. Uskoro ću objaviti spisak i na njemu će se naći većinom igrači koji su igrali na Svjetskom prvenstvu. Imam mali problem jer veliki broj prvenstava iz kojih dolaze naši reprezentativci neće ni početi prije objavljivanja spiska. Na prvom okupljanju ponoviću igračima da ću u budućnosti računati samo na one koji imaju klub i koji su standardni u svojim ekipama, odnosno oni koji su standardni mogu očekivati da će igrati u prvih 11, a oni koji nisu standardni, u najboljem slučaju mogu očekivati da će dobiti poziv, ali teško i da će igrati”, kaže Sušić.

Veliki uspjeh u kvalifikacijama za Ligu Evrope ostvarilo je Sarajevo, čiji dres je nosio i Sušić, koji je ponosan na uspjeh bordo ekipe.

“Pratio sam igre Sarajeva i doista sam sretan zbog velikog uspjeha bordo ekipe. Vidi se napredak u sportskim segmentima FK Sarajevo i mogu vam reći da postoji mogućnost da neko iz tog kluba dobije poziv za naredno okupljanje”.

Sušić je pratio i igre bh. internacionalaca u Evropi.

“Pratio sam igre svih naših igrača i drago mi je što igraju zapažene uloge u svojim klubovima. Tino je, nakon što je propustio nekoliko mečeva, odigrao dosta dobro i postigao je sjajan pogodak, što me svakako raduje. I on, kao i svi ostali, mora biti standardan i igrati u svom klubu ukoliko želi nositi dres naše reprezentacije. Dobre igre pruža i Vršajević u Hajduku, koji se nekad bespotrebno omaložava iako je to igrač koji me nikada nije iznevjerio. Razgovarao sam s Tinom prije nekoliko dana vezano za njegov odlazak iz Hajduka u Veronu i tada mi je rekao da je transfer blizu realizacije. Međutim, u ovih par dana se nisam čuo s njim, pa vam ne mogu ništa konkretnije reći, ali znam da je zadovoljan i u Hajduku i da je splitskom klubu možda i više u interesu da ga prodaju nego njemu samom jer se nalazi u teškoj situaciji”.

Mario Vrančić, Dino Arslanagić, Ervin Zukanović, Sanjin Prcić?

“Prcić je promijenio klub. Otišao je u Ren koji je objektivno puno kvalitetniji od Sošoa i vidjećemo da li će se uspjeti nametnuti. Najvjerovatnije će dobiti poziv za naredne akcije. Ervin Zukanović je otišao u Veronu i ukoliko se izbori za mjesto u timu, može računati na poziv. Dakle, nije otpisan bez obzira na sva dešavanja prije Svjetskog prvenstva. Nemamo mnogo igrača i ne smijemo se olako odricati istih. Mario Vrančić je potencijal za reprezentaciju i izrazio je želju da igra, te je napravio prvi korak. Radi se na tome da on što prije stekne pravo nastupa, no mali problem predstavlja i to što njemu treba promjena sportskog državljanstva, jer je nastupao za mlađe njemačke selekcije. Žao mi je što to sve nije krenulo malo ranije, ali vjerujte mi, da se ja i ljudi u Savezu trudimo da završimo što prije taj posao. Nekada i nije sve samo do nas, a za to je pravi primjer Arslanagić. Njegovom ocu sam prije dvije godine rekao da bi mogao dobiti poziv i da se ozbiljno računa na njega, međutim on do sada nije ništa uradio da bi se približio reprezentaciji BiH. Trebao je potpisati jedan papir, a ni to nije uradio. Dakle, niko nije otpisan, računam na sve potencijalne reprezentativce koji žele da igraju za našu selekciju. Mi nemamo veliki izbor igrača i ne smijemo ih se lako odricati”.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

teo

09.08.2014 17:48

Ja više nisam navijač Bosne dok je Sušić vodi,sramota da su ga ostavili ali to je nažalost propala Bosna u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

dino

09.08.2014 18:01

Slazem se potpuno, sitni mahalski racundjija koji je vodio bratove igrace(iz njegove agencije)da ih proda ,ma totalno razocarenje.

ODGOVORITE
Name

100%

09.08.2014 18:01

Teo, procitaj sta si napisao, ponovo. Nema argumenata, samo tvoj pesimizam i mrznja. Ipak je Susic najbolji strani igrac svih vremena i selektor ekipe koja je kroz kvalifikacije za Mundijal, bila druga po efikasnosti a i uspio je otici u Brazil. I zbog toga kapa dole.

ODGOVORITE