Гдје завршава вишак струје?

За разлику од већине становника Републике Српске који једва крпе крај са крајем, раднике електроенергетског система муче слатке муке, поготово оне који имају више чланова једног домаћинства запослене у том сектору, што није ријеткост.

Република Српска 09.08.2014 | 15:33
 Гдје завршава вишак струје?

Када вам предузеће годишње уплаћује 840 марака за струју онда сте ријешили велику бригу. Али, када имате више чланова домаћинства запослених у таквим предузећима онда имате велики проблем шта са вишком те струје.

Е, управо такве муке има добар дио запослених у електронергетском сектору, у којем још увијек нико не води евиденцију колико је чланова једног домаћинства запослено у том сектору, шта се ради са вишком уплаћене струје и на кога су регистрована струјна бројила која достављају запослени непосредно пред уплату?

“Да ли има злоупотребе, не би требало да има. На уплату иде износ од 420 КМ сваком запосленом у Електропривреди. Деси се да дође до промјене рачуна на који се уплаћује, али то је само зато што има људи који су подстанари па током године промјене стан. Обавезни су да прије уплате обавјесте послодавца о новом броју рачуна”, рекао је Слободан Остојић, предсједник Синдиката енергетике Републике Српске.
 
И док се сретници из електроенергетског система боре са својим слатким проблемима, велики број грађана Републике Српске помоћ тражи по социјалним установама. Од тих категорија скоро сви окрећу главу, сем када морају измиривати своје редовне обавезе према држави.

Тако,  на примјер, у требињској “Електро-Херцеговини” једини мјерило приликом искључивања струје је потрошачки сат, а ко ће и како ће платити рачун потпуно им је неважно. То потврђује податак из Центра за социјални рад гдје се свакодневно сусрећу са грађанима који немају новца за режије, али ни за голи живот.

“Има случајева да искључе људима струју, онда Центар за социјални рад чак мора да плати и поновни прикључак и све камате које се гомилају док се неплаћа струја.

Имали смо случај да смо недавно отишли код корисника социјалне помоћи у редовну посјету и нашли смо човјека, који је сам, који нема никога, коме је искључена струја.

Он је због тога још изолованији и још тужнији јер није у могућности да од 120 марака плати 184 за струју колико му је износио дуг”, навела је Јадранка Зубчевић, социјални радник.

Поводом ове проблематике покушали смо добити изјаву И од директора “Електро-Херцеговине” Владислава Владичића. Он нам је у телефонском разговору рекао да није распложен за причу на ову тему, пошто се, како каже, може погрешно протумачити.

Међутим, пошто се ради о високопозиционираном члану требињског СНСД-а и предстоји изборна кампања и њему ће, као што то обично бива, бити пуна уста социјале и обећања тим категоријама.

А колико се власт у Републици Српској заиста бави овом проблематиком најбоље свједочи податак да по Закону о социјалној  заштити од 22 права која се остварују у Центрима за социјални рад само 2 фининсира Република И то са свега 50 посто.

БН ТВ  

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Градјанин

09.08.2014 23:02

Додиков начин устројства државе. Он и СНСД тако купују бираче. А ликови једва дочекали. Да узимају оно што им не припада. Додик арчи оно што не смије на начин који није прихватљив и дозвољен. Само да га се ријешимо у октобру и уведемо ред и поредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

10.08.2014 06:20

па ција је вода, струја, јесу ли то њихова предузеца или наса. од куд то да они дијеле паре а сви у губицима. несто слицно је и по болницама гдје нико од запослених не плаца партиципацију па се неријетко то право пренесе и на близу родбину.

ОДГОВОРИТЕ