Gdje završava višak struje?

Za razliku od većine stanovnika Republike Srpske koji jedva krpe kraj sa krajem, radnike elektroenergetskog sistema muče slatke muke, pogotovo one koji imaju više članova jednog domaćinstva zaposlene u tom sektoru, što nije rijetkost.

Republika Srpska 09.08.2014 | 15:33
 Gdje završava višak struje?

Kada vam preduzeće godišnje uplaćuje 840 maraka za struju onda ste riješili veliku brigu. Ali, kada imate više članova domaćinstva zaposlenih u takvim preduzećima onda imate veliki problem šta sa viškom te struje.

E, upravo takve muke ima dobar dio zaposlenih u elektronergetskom sektoru, u kojem još uvijek niko ne vodi evidenciju koliko je članova jednog domaćinstva zaposleno u tom sektoru, šta se radi sa viškom uplaćene struje i na koga su registrovana strujna brojila koja dostavljaju zaposleni neposredno pred uplatu?

“Da li ima zloupotrebe, ne bi trebalo da ima. Na uplatu ide iznos od 420 KM svakom zaposlenom u Elektroprivredi. Desi se da dođe do promjene računa na koji se uplaćuje, ali to je samo zato što ima ljudi koji su podstanari pa tokom godine promjene stan. Obavezni su da prije uplate obavjeste poslodavca o novom broju računa”, rekao je Slobodan Ostojić, predsjednik Sindikata energetike Republike Srpske.
 
I dok se sretnici iz elektroenergetskog sistema bore sa svojim slatkim problemima, veliki broj građana Republike Srpske pomoć traži po socijalnim ustanovama. Od tih kategorija skoro svi okreću glavu, sem kada moraju izmirivati svoje redovne obaveze prema državi.

Tako,  na primjer, u trebinjskoj “Elektro-Hercegovini” jedini mjerilo prilikom isključivanja struje je potrošački sat, a ko će i kako će platiti račun potpuno im je nevažno. To potvrđuje podatak iz Centra za socijalni rad gdje se svakodnevno susreću sa građanima koji nemaju novca za režije, ali ni za goli život.

“Ima slučajeva da isključe ljudima struju, onda Centar za socijalni rad čak mora da plati i ponovni priključak i sve kamate koje se gomilaju dok se neplaća struja.

Imali smo slučaj da smo nedavno otišli kod korisnika socijalne pomoći u redovnu posjetu i našli smo čovjeka, koji je sam, koji nema nikoga, kome je isključena struja.

On je zbog toga još izolovaniji i još tužniji jer nije u mogućnosti da od 120 maraka plati 184 za struju koliko mu je iznosio dug”, navela je Jadranka Zubčević, socijalni radnik.

Povodom ove problematike pokušali smo dobiti izjavu I od direktora “Elektro-Hercegovine” Vladislava Vladičića. On nam je u telefonskom razgovoru rekao da nije raspložen za priču na ovu temu, pošto se, kako kaže, može pogrešno protumačiti.

Međutim, pošto se radi o visokopozicioniranom članu trebinjskog SNSD-a i predstoji izborna kampanja i njemu će, kao što to obično biva, biti puna usta socijale i obećanja tim kategorijama.

A koliko se vlast u Republici Srpskoj zaista bavi ovom problematikom najbolje svjedoči podatak da po Zakonu o socijalnoj  zaštiti od 22 prava koja se ostvaruju u Centrima za socijalni rad samo 2 fininsira Republika I to sa svega 50 posto.

BN TV  

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

09.08.2014 23:02

Dodikov način ustrojstva države. On i SNSD tako kupuju birače. A likovi jedva dočekali. Da uzimaju ono što im ne pripada. Dodik arči ono što ne smije na način koji nije prihvatljiv i dozvoljen. Samo da ga se riješimo u oktobru i uvedemo red i poredak.

ODGOVORITE
Name

pero

10.08.2014 06:20

pa cija je voda, struja, jesu li to njihova preduzeca ili nasa. od kud to da oni dijele pare a svi u gubicima. nesto slicno je i po bolnicama gdje niko od zaposlenih ne placa participaciju pa se nerijetko to pravo prenese i na blizu rodbinu.

ODGOVORITE