Сљедеће године поново велике поплаве

Посљедњих неколико дана неколико градова Босне и Херцеговине погодиле су поплаве у којима је под водом остао велики број домаћинстава.

Босна и Херцеговина 09.08.2014 | 08:26
Сљедеће године поново велике поплаве

Осим тога, у мају мјесецу велики дио БиХ је практично остао под водом када су поплаве и клизишта однијеле и неколико људских живота и нанијеле штету у висини од четири милијарде конвертибилних марака.

Стручњаци и искусни метеоролози упозоравају да би БиХ, али и друге земље региона, наредне године могле погодити још разорније поплаве.

Метеоролог Жељко Мајсторовић је изјавио да су ове године на подручју Босне и Херцеговине забиљежене рекордне падавине које су на крају узроковале велике поплаве и клизишта у многим дијеловима земље.

“Мај ове године је био рекордан мјесец што се тиче падавина. Мај је у посљедњих 120 година забиљежио највише падавина, посебно у централим и источним дијеловима земље. Ова година је била посебно тешка и проблематична због тога што је највећи дио падавина пао за само неколико дана што је узроковало велико излијевање ријека из корита“, рекао је Мајсторовић.

Осим БиХ и Србија је у мају ове године забиљежила рекордне падавине.

Метеоролози у тој земљи су закључили да је просјек за мај био 70 литара по метру квадратном док је досадашњи рекорд би 175 литара по метру квадратном, што се у Београду десило давне 1897. године.

Мајсторовић наглашава да се таква ситуација не смије тумачити као велико изненађење, јер се сличне природне катастрофе дешавају и у другим земљама. Додаје да, ипак, у неким земљама то нема исте посљедице као у БиХ јер су на вријеме подузете потребне мјере како би се спријечиле катастрофалне поплаве.

“Велике поплаве које су нас задесиле нису никакво изненађење јер смо претходних година свједоци рекордних падавина у свијету. Истовремено смо имали и рекордне суше у нашој земљи.

Глобално загријавање у свијету је изазвало проблеме у читавој атмосфери који се осјете у многим земљама као никада раније. Дуги низ година количина падавина у свијету константно расте тако да се на то мора обратити посебна пажња. Ово што видимо данас, поплаве, клизишта, невријеме, све су то посљедице великих осцилација у темпрератури“, истакао је Мајсторовић.

Објашњава како је 1997. године у свијету донесен Кјото протокол који је 16. фебруара 2005. године и званично ступио на снагу. Индустријске земље су се овим протоколом обавезале да ће у периоду 2008. до 2012. године своје емисије стакленичких плинова у просјеку смањити за 5,2 посто.

“Циљ Кјото протокола је да се заштити атмофера, а 2015. године се очекује да се постигне много бољи документ како би се заштитио свијет од глобалног загријавања. Очекује се много бољи документ од досадашњег који ће прихватити и Сједињене Америчке Државе (САД) и Кина, а које до сада нису признавале Кyото протокол“, рекао је Мајсторовић.

Кјото протокол уводи у циљу смањења емисије стакленичких плинова механизам заједничке имплементације, механизам чистог развоја и механизам трговине емисијама. До данас, 184 чланице Конвенције су потписале и ратификовале Протокол.

Замишљен је као механизам који ће потакнути државе да се одговорније понашају према околишу и будућности планете. Од великог је значаја да се на државном нивоу усвоји стратегија која ће осигурати еколошки и енергетски сигурнију будућност за све грађане.

Мајсторовић напомиње да је и БиХ ратификовала овај протокол како би била дио међународне заједнице и допринијела смањењу емисије стакленичких плинова.

“Босна и Херцеговина је ратифицирала Кјото протокол 16. априла 2007. године док је за БиХ исти протокол ступио на снагу 15. јула 2007. године. Власти у БиХ су се обавезале да ће проводити мјере како би се појачала борба против глобалног загријавања. Али до сада се није довољно урадило како би се испоштовао Кјото протокол. До сада су објављени извјештаји у којима је јасно наведено шта власти БиХ требају урадити како би се допринијело борби против глобалног загријавања. Али није се обраћала велика пажња на њих. Зато данас имамо овако штетне посљедице поплава и невремена“, сматра бх. експерт.

На крају упозорава да се, ако се не подузму потребне мјере и не развије добро организован систем за праћење временских прилика, могу очекивати још разорније поплаве.

“Наредне године можемо очекивати још веће поплаве и невријеме. Штавише, поплаве ће наредне године можда бити и веће ако се има у виду да сваке године имамо све више падавина. Али увијек се може подузети нешто како би се спријечила катастрофа. Американци су на примјер прије неколико деценија имало велике жртве од посљедица снажних урагана.

Али добром организацијом, прогнозама и мониторингом смањили су штете за 1.000 пута. Зато је и код нас потребно уредити цијели систем ако желимо да се боримо против поплава и временских неприлика. Све мора бити увезано од самих прогноза па до добре организације цивилне заштите. Код нас у БиХ је врло важно да је и систем заштите ријека добро уређен“, истакао је Мајсторовић.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

мимо

09.08.2014 06:30

Па није јос ни ова невоља просла а ви већ видите у идућу годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

09.08.2014 07:30

Посље битке сви хероји помозите људима да ово санирају да имају зиму гдје провест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаик

09.08.2014 09:02

Нема ту много филозофирања. Сви насипи су прављени прије 40-50 година и прављени су ваљда са неким роком трајања. Очигледно да је тај рок истекао, а нас је то занимало и занима нас као Ћургуза борци ВРС. Лакше нам је сваки пут претрпити штету која премашује цијену система нових насипа. п.с. Шта тек рећи за Цивилну заштиту и њену "организованост", а то би после полиције требао да буде битан елемент у систему безбједности РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

09.08.2014 09:22

НЕМА ВЕЗЕ ЗА ПОПЛАВЕ... СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ. БИТНО ЈЕ ДА СУ МИЛЕ И ЧУБРИЛОВИЋ СА ЊИХОВИМ СЛОБОМ ИНТЕГРАЛОМ НАПРИВАЛИ СВИМА НАМА АУТОПУТЕВЕ КОЈЕ НИСМО ТРАЖИЛИ И КОЈИ НИКОМ НЕ ТРЕБАЈУ, А УВАЛИЛИ НАС У КРЕДИТЕ И ДУГОВЕ ДО ГРЛА...ОНИ СУ ИЗГРАДЊУ НАСИПА ПРОТИВ ПОПЛАВА ПЛАНИРАЛИ ТЕК ЗА ИЗБОРНИ ПЕРИОД ОД 2018. ДО 2022. ЈЕР НИСУ СТИГЛИ ПРИВАТИЗИРАТИ ВОДОПРИВРЕДУ... ПОСТО СУ СУДОВИ БИЛИ ЈАКО СПОРИ А И ТО ЈЕ ТРЕБАЛО УРАДИТИ У ПОТПУНОЈ ТИШИНИ...НА ЖАЛОСТ И ШТЕТУ ПОПЛАВЉЕНИХ... АЛИ ПЛАН ИМ ЈЕ ПРОПАО И КОД ЊИХ ЈЕ "СПАСАВАЈ СЕ КО МОЖЕ" !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељкица

09.08.2014 09:49

Бас ме брига, ја имам цизмице:-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

09.08.2014 10:44

Кад додје Босић за премијера ја се не бојим поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти баја

09.08.2014 10:57

Ако се прочитају изјаве страначких вођа ради се само да ли ће остати ентитет или ће трећи доћи или цјеловита БиХ. Али нико не говори како ријешити горући проблем нпр. поплаве, незапосленост итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обзор

09.08.2014 10:59

...колико неистинитих података??? Какво глобално загријавање, то је медијска патка енглеских лобиста. Са временом се не дешава ништа што се већ није дешавало. 120 година мјерења у сфери климе је безначајно. Поручујем оном "метеорологу" нека чита М. Миланковића или нека послуша доајена српаке метеорологије Недељка Тодоровића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мира

09.08.2014 11:13

Каква поплава у октобру је смјена власти. Узивајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазо

09.08.2014 11:57

Е, идуће године када СДС-а буде на власти видјећете како они помажу у поплавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

09.08.2014 12:08

И када се смијени власт са оним ликовима око Босића тад ће бити много боље. Сви су они исти само што су ови, бар неки већ напунили џепове, а ови ликови када дођу тек ће требати да напуне. Што се тиче насипа и то да је рађен пре 40-50 и више година, па то је братство и јединство које читам овде по порталима како је то спас,па ето када је то спас зашто и за врјеме братства и јединства на подручјима гдје су живјели Срби није било асфалта?Нема заштите у виду изградње корита,насипа од поплава,погледајте Миљацку колико лежи под Сарајевом а онда Врбас,зар је то нормално е то вам је братство и јединство које је донијело свима добро само не српском народу и да се више не понови да живимо сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

09.08.2014 13:00

Поплаве не важе од политичара, и пошто се од 1970 ниста није радило сада требају огромне паре за прављење насипа. Знаци године градње насипа и то не земљаних него земљано бетонских, да се не распадају, јер видјели сте да поплаве не трају 1-2 дана да налети вода и оде, сада се растапа насип и вода га однесе. Тотално другацији типови насипа, а то коста пуно пара, Тито је знао натјерат народ да то изгради, а сад се све плаца... тако да, бит це поплава све док се људи не иселе из плавних подруцја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

09.08.2014 13:04

Могуће да нас очекују и следеће године поплаве,с обзиром да се ниште не ради на изградњи заштите!Видите да чим мало јачи пљусак падне одмах излију потоци и ријеке...Још ни од мајских поплава се није народ опоравио,а већ мора да стрепи чим нова киша падне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

09.08.2014 15:37

Није нам нико крив, да смо на вријеме објесили бар неколико политичара из локалне власти другације би се односили према имовини коју је народ Семберије годинама стицао крвавим радом. Све док могу некажњено да пролазе пљуваће по народу како хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поплављен

10.08.2014 06:34

Ма је.ес земљу која нема поплаву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

10.08.2014 23:42

Гдје су насипи И подпорни зидови на тим дјеловима гдје је поплава била ? Гдје је новац који је намјењен и у те сврхе ? Има ли ко да се побрине За то и тај народ ? На тим поплављеним подручјима не правити куће него људима треба наћи нову локацију а то земљисте користити у неке друге сврхе нпр пољупривреду или нешто слично .

ОДГОВОРИТЕ