Легија: Двоструки аршини УЕФА-е!

Додуше и Пољаци су сами криви, пошто је Врдољак у првом мечу промашио два пенала, од којих би само један донео сигуран пласман даље...

Фудбал 08.08.2014 | 22:05
Легија: Двоструки аршини УЕФА-е!

После бруталне елиминације Селтика из трећег кола квалификација за Лигу шампиона (4:1 у Пољској, 2:0 у Шкотској), еуфорија и радост у Варшави није трајала дуго. Ерупција усхићења, славља и еуфорије претворила се у најгору ноћну мору за Легију, која је после шокантне одлуке Уефе остала без места у плеј-офу. И то због административне грешке људи у клубу!

Као што вам је већ познато, у 86. минуту друге утакмице суспендовани Бартош Березински ушао је у игру уместо Михала Жира и тако пресудио саиграчима. Наравно, не својом кривицом. Березински је зарадио црвени картон у последњем мечу Легије прошле сезоне, против Апоела из Лимасола и суспендован је на три утакмице. Он је пропустио дуеле са Сент Патриком у претходној рунди и први окршај са Селтиком, али... Чињеница да није био пријављен на листи од 25 имена за поменуте дуеле аутоматски је са собом повукла и то да му се ниједан меч није рачунао.

УЕФА је накнадно увидела велики пропуст првака Пољске, донела одлуку која је уништила сваки сан навијача, играча и комплетне управе и стручног штаба Легије... А, катастрофално лошем Селтику дала бесплатну карту за улаз у предсобље највеће журке у Европи.

Од тренутка када су челници Европске фудбалске уније одлучили да пресавију табак и пољском представнику нанесу болан, низак ударац, бројним медијима и фудбалским критичарима на ум је одмах пао један детаљ из, не тако давне прошлости – случај Дебрецин.

Те 2010. године, мађарски клуб је направио потпуно идентичну грешку, због чега је УЕФА "написала" казну на 15.000 фунти. Литекс из Ловеча, тадашњи противник Дебрецина, тражио је да се противник моментално избаци из даљих квалификација због поменуте грешке, али... То се није десило.

УЕФА је на жалбу Литекса одговорила следећим саопштењем:
"Дебрецин није имао користи од увођења нерегистрованог играча у три минута надокнаде времена, када је резултат био практично потпуно јасан..."

Двоструки аршини, зар не?

Ту је и чувена прича Игора Штимца из времена када је носио дрес Вест Хема (1999-2001), у двомечу са Осијеком. Бивши селектор Хрватске играо је упркос томе што је званично имао три жута картона... Иако се то знало, Чекићари никада нису били јавно кажњени...

Како год, Легија је од Селтика била боља на терену, али је своју улазницу за велики шоу изгубила за зеленим столом. Иако је за две класе била боља. А, веровали или не, укупни резултат могао је да буде још убедљивији...

Јер, у првом сусрету, када је тим из Варшаве славио са чак 4:1, домаћин није успео да искористи два пенала у другом полувремену. Иронија у целој причи је та што би, да је Врдољак искористио бар један од два казнена ударца (у 59. и 87. минуту), пулени Хенинга Берга сада сигурно били у плеј-офу, пошто би имали гол више у укупном резултату двомеча... Овако, после одлуке да се други дуел региструје службеним резултатом 3:0, Селтик је због гола у гостима отишао даље. И дошао у прилику да заради 10.000.000 евра због учешћа у групној фази.
"Финансијски, клуб је добио јак ударац. Ова одлука потпуно се коси са принципима фер-плеј и борбеног духа. На терену се јасно видело који тим је био бољи", рекао је Доминик Ебебенге, развојни директор Легије.

Генерални секретар Ђани Инфантино дао је свој суд везан за комплетна дешавања у овој причи.
"Ово је велики ударац не само за Легију, већ за комплетан пољски фудбал".

Последњи пут када је један пољски клуб играо групну фазу Лиге шампиона било је 1996. године, када је Виђев Лођ био члан елитног такмичења.

Управо овде лежи одговор на питање колико је Инфантино, заправо, био у праву...

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Масон

08.08.2014 18:14

Не кривите Селтик за неспособност Легије! Да разресимо. Целтиц ФЦ је добио утакмицу слузбеним резултатом 3:0(4:4), али са голом у гостима иде даље. Да је Хрват искористио један од два пенала, са играцем висе, Легија би отисла даље. Никакви ХААРП системи, Масони и остале теорије завере не постоје! Не могу висе да се нервирам око имбецила који немају друга посла него да паметују по нету, а у ствари су глупи као она рузна рец. УЕФА је поступила по правилу(артицле 18 оф тхе Уефа Цхампионс Леагуе регулатионс анд артицле 21 оф тхе дисциплинарy регулатионс), ста би било кад би било то нико не зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гадафи

08.08.2014 20:49

Један од одговора паметном коментатору под називом "масон " је само непринципијелност УЕФ-е,а то је да су у поменутом случају Дебрецина из 2010 казнили новчано без регистрације службеним резултатом са 3;0 ,а сада су то применили. Не треба заборавити недоследност УЕФ-е која кажњава Србију за Дјенову,а организатор ништа није предузео за одржавање утакмице.Можда је ово мало уља да се подмажу Селтиковци да не гласају за одцепљење Шкотске од Унитед Кингом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

09.08.2014 11:57

Ееее МАСОНУ један иди и ради нешто а не филозофирај овде,запосли се човјече узми метлу у руке и лопату иди чисти државу од поплава а мишљења пусти јер свако има право на своје мишљење

ОДГОВОРИТЕ