Legija: Dvostruki aršini UEFA-e!

Doduše i Poljaci su sami krivi, pošto je Vrdoljak u prvom meču promašio dva penala, od kojih bi samo jedan doneo siguran plasman dalje...

Fudbal 08.08.2014 | 22:05
Legija: Dvostruki aršini UEFA-e!

Posle brutalne eliminacije Seltika iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona (4:1 u Poljskoj, 2:0 u Škotskoj), euforija i radost u Varšavi nije trajala dugo. Erupcija ushićenja, slavlja i euforije pretvorila se u najgoru noćnu moru za Legiju, koja je posle šokantne odluke Uefe ostala bez mesta u plej-ofu. I to zbog administrativne greške ljudi u klubu!

Kao što vam je već poznato, u 86. minutu druge utakmice suspendovani Bartoš Berezinski ušao je u igru umesto Mihala Žira i tako presudio saigračima. Naravno, ne svojom krivicom. Berezinski je zaradio crveni karton u poslednjem meču Legije prošle sezone, protiv Apoela iz Limasola i suspendovan je na tri utakmice. On je propustio duele sa Sent Patrikom u prethodnoj rundi i prvi okršaj sa Seltikom, ali... Činjenica da nije bio prijavljen na listi od 25 imena za pomenute duele automatski je sa sobom povukla i to da mu se nijedan meč nije računao.

UEFA je naknadno uvidela veliki propust prvaka Poljske, donela odluku koja je uništila svaki san navijača, igrača i kompletne uprave i stručnog štaba Legije... A, katastrofalno lošem Seltiku dala besplatnu kartu za ulaz u predsoblje najveće žurke u Evropi.

Od trenutka kada su čelnici Evropske fudbalske unije odlučili da presaviju tabak i poljskom predstavniku nanesu bolan, nizak udarac, brojnim medijima i fudbalskim kritičarima na um je odmah pao jedan detalj iz, ne tako davne prošlosti – slučaj Debrecin.

Te 2010. godine, mađarski klub je napravio potpuno identičnu grešku, zbog čega je UEFA "napisala" kaznu na 15.000 funti. Liteks iz Loveča, tadašnji protivnik Debrecina, tražio je da se protivnik momentalno izbaci iz daljih kvalifikacija zbog pomenute greške, ali... To se nije desilo.

UEFA je na žalbu Liteksa odgovorila sledećim saopštenjem:
"Debrecin nije imao koristi od uvođenja neregistrovanog igrača u tri minuta nadoknade vremena, kada je rezultat bio praktično potpuno jasan..."

Dvostruki aršini, zar ne?

Tu je i čuvena priča Igora Štimca iz vremena kada je nosio dres Vest Hema (1999-2001), u dvomeču sa Osijekom. Bivši selektor Hrvatske igrao je uprkos tome što je zvanično imao tri žuta kartona... Iako se to znalo, Čekićari nikada nisu bili javno kažnjeni...

Kako god, Legija je od Seltika bila bolja na terenu, ali je svoju ulaznicu za veliki šou izgubila za zelenim stolom. Iako je za dve klase bila bolja. A, verovali ili ne, ukupni rezultat mogao je da bude još ubedljiviji...

Jer, u prvom susretu, kada je tim iz Varšave slavio sa čak 4:1, domaćin nije uspeo da iskoristi dva penala u drugom poluvremenu. Ironija u celoj priči je ta što bi, da je Vrdoljak iskoristio bar jedan od dva kaznena udarca (u 59. i 87. minutu), puleni Heninga Berga sada sigurno bili u plej-ofu, pošto bi imali gol više u ukupnom rezultatu dvomeča... Ovako, posle odluke da se drugi duel registruje službenim rezultatom 3:0, Seltik je zbog gola u gostima otišao dalje. I došao u priliku da zaradi 10.000.000 evra zbog učešća u grupnoj fazi.
"Finansijski, klub je dobio jak udarac. Ova odluka potpuno se kosi sa principima fer-plej i borbenog duha. Na terenu se jasno videlo koji tim je bio bolji", rekao je Dominik Ebebenge, razvojni direktor Legije.

Generalni sekretar Đani Infantino dao je svoj sud vezan za kompletna dešavanja u ovoj priči.
"Ovo je veliki udarac ne samo za Legiju, već za kompletan poljski fudbal".

Poslednji put kada je jedan poljski klub igrao grupnu fazu Lige šampiona bilo je 1996. godine, kada je Viđev Lođ bio član elitnog takmičenja.

Upravo ovde leži odgovor na pitanje koliko je Infantino, zapravo, bio u pravu...

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mason

08.08.2014 18:14

Ne krivite Seltik za nesposobnost Legije! Da razresimo. Celtic FC je dobio utakmicu sluzbenim rezultatom 3:0(4:4), ali sa golom u gostima ide dalje. Da je Hrvat iskoristio jedan od dva penala, sa igracem vise, Legija bi otisla dalje. Nikakvi HAARP sistemi, Masoni i ostale teorije zavere ne postoje! Ne mogu vise da se nerviram oko imbecila koji nemaju druga posla nego da pametuju po netu, a u stvari su glupi kao ona ruzna rec. UEFA je postupila po pravilu(article 18 of the Uefa Champions League regulations and article 21 of the disciplinary regulations), sta bi bilo kad bi bilo to niko ne zna!

ODGOVORITE
Name

gadafi

08.08.2014 20:49

Jedan od odgovora pametnom komentatoru pod nazivom "mason " je samo neprincipijelnost UEF-e,a to je da su u pomenutom slučaju Debrecina iz 2010 kaznili novčano bez registracije službenim rezultatom sa 3;0 ,a sada su to primenili. Ne treba zaboraviti nedoslednost UEF-e koja kažnjava Srbiju za Djenovu,a organizator ništa nije preduzeo za održavanje utakmice.Možda je ovo malo ulja da se podmažu Seltikovci da ne glasaju za odcepljenje Škotske od United Kingom

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

09.08.2014 11:57

Eeee MASONU jedan idi i radi nešto a ne filozofiraj ovde,zaposli se čovječe uzmi metlu u ruke i lopatu idi čisti državu od poplava a mišljenja pusti jer svako ima pravo na svoje mišljenje

ODGOVORITE