Креће француска Лига 1

Сви су уверени да клуб из престонице, са буџетом од 500.000.000 евра, неће имати равноправног конкурента на путу ка трећој узастопној титули. Свеци довели Давида Луиза и чекају Ди Марију, док је највећи ривал Монако остао без сјајног Колумбијца Хамеса Родригеза. Међу "легионарима" и шесторица Срба: Бишевац (Лион), Љубоја (Ланс), Спајић, Нинков, Пешић и Вешковац (Тулуз)

Фудбал 08.08.2014 | 21:20
Креће француска Лига 1

Лопта се још није ни закотрљала, клубови нити су комплетирали играчки кадар нити су распродали планиране годишње карте, а пред старт 77. фудбалског шампионата Француске Пари Сен Жермен (освојили и Суперкуп победом над Генганом 2:0) скоро је једногласно, од стране тренера, играча, новинара, па и самих навијача, већ проглашен за новог (старог) шампиона! Клуб иза којег стоји пребогати катарски шеик Тамим бин Хамад ал Тани може да се похвали годишњим буџетом од око пола милијарде евра (на колико још једино могу да рачунају Барселона и Реал Мадрид), тимом вредним скоро 400 милиона европских новчаница, па би право чудо морало да се деси да титула и по трећу годину заредом не заврши на "Парку принчева" у Паризу.

Пре свега захваљујући ПСЖ-у и Монаку француска Лига 1 је прошлог лета по утрошеном новцу на довођење нових фудбалера стала раме уз раме са шпанском Примером и енглеском Премијер лигом, надмашивши Немце и Италијане. За разлику од периода пре 12 месеци када су клубови у прелазном року издвојили чак 433.000.000 евра, засад су били знатно скромнији са потрошених 113.000.000. Ипак, руски мултимилијардер Дмитри Риболовљев тек планира како ће да уложи 80 милиона евра колико је после Мундијала зарадио на продаји младог Колумбијца Хамеса Родригеза Реал Мадриду, док се ПСЖ бави "финансијском акробатиком", пошто му је УЕФА због несавесног пословања омогућила да на појачања потроши "само" 50 милиона евра. Тачно толико је коштао Бразилац Давид Луиз из Челсија.

Ипак, Свеци се добро сналазе, па су репрезентативца Обале Слоноваче Оријеа из Тулуза довели на позајмицу (званично, а ко зна колико је новца отишло "испод стола"), а сада праве рачуницу кога ће све продати (кандидати Лавеци, Маркињос, Пасторе, па чак и Единсон Кавани), како би могли да из Мадрида доведу Аргентинца Анхела Ди Марију. Или ће га по другој верзији само позајмити на годину дана, а онда наредног лета бацити 70 милиона на сто!

Довођење нових асова, уз Ибрахимовића, Фалкаа или Тијага Силву, требало би да повећа и број навијача на трибинама. Прошле сезоне мечеве је у просеку посматрало 20.953 гледалаца, што је најбољи резултат од 2009. године, али ипак знатно слабије од рекорда који је забележен 2001. са 23.160 посетилаца по мечу.

Лига „тешка“ 1.430.000.000 евра, чланица ТОП 5 Старог континента, стартоваће вечерас дуелом Ремса и ПСЖ-а (20.30) и трајаће све до 23. маја наредне године, уз кратку зимску паузу од 22. децембра до 2. јануара. У сезони пред нама неће бити Валенсијана, Ајачија и Сошоа који су испали, али ће њихова места заузети повратници, клубови с бројном навијачком армијом – Ланс, Мец и Каен. Ипак, неће сви бити у прилици да играју на свом терену пошто се неки стадиони увелико сређују за Европско првенство 2016. чији ће домаћин бити Француска. Такав је случај са објектима у Марсељу, Сент Етјену и Тулузу, Каен ће неколико мечева гостовати, док је у најтежем положају Ланс који ће избивати са свог стадиона Феликс Болер целу сезону!

Знатно бурније него на играчкој, било је на тренерској берзи где је чак седам клубова променило стручњаке, па су се на клупама обрели и бројни бивши прослављени репрезентативци попут Клода Макелелеа и Вилија Сањола, уз већ искусног Блана. Рокаде су извршене у Марсељу (Аниго – Бијелса), Бастији (Ханц – Макелеле), Бордоу (Гијо – Сањол), Лоријану (Гуркуф – Рипол), Лиону (Гарде – Фурније), Ремсу (Фурније – Васер), али и Монаку где је Италијана Клаудија Ранијерија наследио Португалац пристигао из лисабонског Спортинга – Леонардо Жардим.

За разлику од богаташа ПСЖ-а (500) и Монака (300), већина француских прволигаша на располагању има годишње буџете између 20 и 45 пет милиона евра, па су принуђени да ангажују и јефтинију "радну снагу", како из афричких, тако и источноевропских земаља. На платном списку клубова тренутно се налази 241 странац, а најзаступљенији су Сенегал (20), Бразил (17), Обала Слоноваче (15), Мали (12), Аргентина и Данска (11), док је српска колонија сведена на шест имена: Милан Бишевац (Лион) и Данијел Љубоја (Ланс), уз квартет у Тулузу - Урош Спајић, Павле Нинков, Душана Вешковац и Александар Пешић (стигао из Јагодине). Уз напомену да су Лигу 1 напустили Филип Ђорђевић, Немања Пејчиновић и Вујадин Савић, те да је Милошу Нинковићу пропао "већ виђен" повратак у Евијан.

ПСЖ је апсолутни фаворит за титулу, Монако главни кандидат за вицешампиона, док ће шансу из прикрајка, али и треће место које води у Лигу шампиона, нападати Марсељ, Лил и Лион. Када је борба за опстанак у питању, тешко ће је избећи Евијан, Каен, Бастија, Генгамп, Ланс, Мец, Нант, Ремс...

Нова сезона доноси и један новитет у Л1, а то је спреј који ће арбитри користити приликом слободних удараца, док су термини утакмица остали непромењени: премијерни сусрет сваког кола играће се петком од 20.30, сатница суботом је од 17.00 и 20.00, а недељом од 14.00, 17.00 и 21.00 (мањих промена биће само у уводним рундама због врућина).

ТОП 10 ДОЛАЗАКА У ЛИГИ 1, ЛЕТО 2014.

1. Д. ЛУИЗ (Челси – ПСЖ) 50.000.000

2. А. АБДЕНУР (Тулуз – Монако) 13.000.000

3. Т. БАКАЈОКО (Рен – Монако) 8.000.000

4. М. БАТСУАЂИ (Стандард – Марсељ) 6.000.000

5. Р. АЛЕСАНДРИНИ (Рен – Марсељ) 5.000.000

6. Ј. АЈЕВ (Марсељ – Лориен) 4.000.000

6. Ж. МОЛО (Нанси – Сент Етјен) 4.000.000

8. П. НАРДИ (Нанси – Монако) 3.000.000

8. К. БЕРИГОД (Евијан – Монпеље) 3.000.000

10. С. ОРИЈЕ (Тулуз – ПСЖ) позајмица

НАПОМЕНА: име играча, стари и нови клуб и обештећење у еврима.

ПРОПОЗИЦИЈЕ

* Лига се састоји од 20 клубова који играју по двокружном бод систему 38 кола.

* Првак и другопласирани ће изборити директан пласман у Лигу шампиона.

* Трећепласирани из шампионата иде у квалификације за Лигу шампиона.

* У Лигу Европе ће се пласирати четврти из лиге, победници Купа Француске и Лига купа.

* Из лиге испадају директно три последњепласирана тима.

* У случају бодовног поравнања одлучује гол-разлика, више датих голова, међусобни сусрет.

ТИТУЛЕ

10 - Сент Етјен

9 - Марсељ

8 - Нант

7 - Монако, Лион

6 - Бордо, Рем

4 - ПСЖ, Ница, Лил

2 - Сошо, Сет

1 - Монпеље, Оксер, Стразбур, Ланс, Париз, Рубе-Туркуан

Коментари / 0

Оставите коментар