Kreće francuska Liga 1

Svi su uvereni da klub iz prestonice, sa budžetom od 500.000.000 evra, neće imati ravnopravnog konkurenta na putu ka trećoj uzastopnoj tituli. Sveci doveli Davida Luiza i čekaju Di Mariju, dok je najveći rival Monako ostao bez sjajnog Kolumbijca Hamesa Rodrigeza. Među "legionarima" i šestorica Srba: Biševac (Lion), Ljuboja (Lans), Spajić, Ninkov, Pešić i Veškovac (Tuluz)

Fudbal 08.08.2014 | 21:20
Kreće francuska Liga 1

Lopta se još nije ni zakotrljala, klubovi niti su kompletirali igrački kadar niti su rasprodali planirane godišnje karte, a pred start 77. fudbalskog šampionata Francuske Pari Sen Žermen (osvojili i Superkup pobedom nad Genganom 2:0) skoro je jednoglasno, od strane trenera, igrača, novinara, pa i samih navijača, već proglašen za novog (starog) šampiona! Klub iza kojeg stoji prebogati katarski šeik Tamim bin Hamad al Tani može da se pohvali godišnjim budžetom od oko pola milijarde evra (na koliko još jedino mogu da računaju Barselona i Real Madrid), timom vrednim skoro 400 miliona evropskih novčanica, pa bi pravo čudo moralo da se desi da titula i po treću godinu zaredom ne završi na "Parku prinčeva" u Parizu.

Pre svega zahvaljujući PSŽ-u i Monaku francuska Liga 1 je prošlog leta po utrošenom novcu na dovođenje novih fudbalera stala rame uz rame sa španskom Primerom i engleskom Premijer ligom, nadmašivši Nemce i Italijane. Za razliku od perioda pre 12 meseci kada su klubovi u prelaznom roku izdvojili čak 433.000.000 evra, zasad su bili znatno skromniji sa potrošenih 113.000.000. Ipak, ruski multimilijarder Dmitri Ribolovljev tek planira kako će da uloži 80 miliona evra koliko je posle Mundijala zaradio na prodaji mladog Kolumbijca Hamesa Rodrigeza Real Madridu, dok se PSŽ bavi "finansijskom akrobatikom", pošto mu je UEFA zbog nesavesnog poslovanja omogućila da na pojačanja potroši "samo" 50 miliona evra. Tačno toliko je koštao Brazilac David Luiz iz Čelsija.

Ipak, Sveci se dobro snalaze, pa su reprezentativca Obale Slonovače Orijea iz Tuluza doveli na pozajmicu (zvanično, a ko zna koliko je novca otišlo "ispod stola"), a sada prave računicu koga će sve prodati (kandidati Laveci, Markinjos, Pastore, pa čak i Edinson Kavani), kako bi mogli da iz Madrida dovedu Argentinca Anhela Di Mariju. Ili će ga po drugoj verziji samo pozajmiti na godinu dana, a onda narednog leta baciti 70 miliona na sto!

Dovođenje novih asova, uz Ibrahimovića, Falkaa ili Tijaga Silvu, trebalo bi da poveća i broj navijača na tribinama. Prošle sezone mečeve je u proseku posmatralo 20.953 gledalaca, što je najbolji rezultat od 2009. godine, ali ipak znatno slabije od rekorda koji je zabeležen 2001. sa 23.160 posetilaca po meču.

Liga „teška“ 1.430.000.000 evra, članica TOP 5 Starog kontinenta, startovaće večeras duelom Remsa i PSŽ-a (20.30) i trajaće sve do 23. maja naredne godine, uz kratku zimsku pauzu od 22. decembra do 2. januara. U sezoni pred nama neće biti Valensijana, Ajačija i Sošoa koji su ispali, ali će njihova mesta zauzeti povratnici, klubovi s brojnom navijačkom armijom – Lans, Mec i Kaen. Ipak, neće svi biti u prilici da igraju na svom terenu pošto se neki stadioni uveliko sređuju za Evropsko prvenstvo 2016. čiji će domaćin biti Francuska. Takav je slučaj sa objektima u Marselju, Sent Etjenu i Tuluzu, Kaen će nekoliko mečeva gostovati, dok je u najtežem položaju Lans koji će izbivati sa svog stadiona Feliks Boler celu sezonu!

Znatno burnije nego na igračkoj, bilo je na trenerskoj berzi gde je čak sedam klubova promenilo stručnjake, pa su se na klupama obreli i brojni bivši proslavljeni reprezentativci poput Kloda Makelelea i Vilija Sanjola, uz već iskusnog Blana. Rokade su izvršene u Marselju (Anigo – Bijelsa), Bastiji (Hanc – Makelele), Bordou (Gijo – Sanjol), Lorijanu (Gurkuf – Ripol), Lionu (Garde – Furnije), Remsu (Furnije – Vaser), ali i Monaku gde je Italijana Klaudija Ranijerija nasledio Portugalac pristigao iz lisabonskog Sportinga – Leonardo Žardim.

Za razliku od bogataša PSŽ-a (500) i Monaka (300), većina francuskih prvoligaša na raspolaganju ima godišnje budžete između 20 i 45 pet miliona evra, pa su prinuđeni da angažuju i jeftiniju "radnu snagu", kako iz afričkih, tako i istočnoevropskih zemalja. Na platnom spisku klubova trenutno se nalazi 241 stranac, a najzastupljeniji su Senegal (20), Brazil (17), Obala Slonovače (15), Mali (12), Argentina i Danska (11), dok je srpska kolonija svedena na šest imena: Milan Biševac (Lion) i Danijel Ljuboja (Lans), uz kvartet u Tuluzu - Uroš Spajić, Pavle Ninkov, Dušana Veškovac i Aleksandar Pešić (stigao iz Jagodine). Uz napomenu da su Ligu 1 napustili Filip Đorđević, Nemanja Pejčinović i Vujadin Savić, te da je Milošu Ninkoviću propao "već viđen" povratak u Evijan.

PSŽ je apsolutni favorit za titulu, Monako glavni kandidat za vicešampiona, dok će šansu iz prikrajka, ali i treće mesto koje vodi u Ligu šampiona, napadati Marselj, Lil i Lion. Kada je borba za opstanak u pitanju, teško će je izbeći Evijan, Kaen, Bastija, Gengamp, Lans, Mec, Nant, Rems...

Nova sezona donosi i jedan novitet u L1, a to je sprej koji će arbitri koristiti prilikom slobodnih udaraca, dok su termini utakmica ostali nepromenjeni: premijerni susret svakog kola igraće se petkom od 20.30, satnica subotom je od 17.00 i 20.00, a nedeljom od 14.00, 17.00 i 21.00 (manjih promena biće samo u uvodnim rundama zbog vrućina).

TOP 10 DOLAZAKA U LIGI 1, LETO 2014.

1. D. LUIZ (Čelsi – PSŽ) 50.000.000

2. A. ABDENUR (Tuluz – Monako) 13.000.000

3. T. BAKAJOKO (Ren – Monako) 8.000.000

4. M. BATSUAĐI (Standard – Marselj) 6.000.000

5. R. ALESANDRINI (Ren – Marselj) 5.000.000

6. J. AJEV (Marselj – Lorien) 4.000.000

6. Ž. MOLO (Nansi – Sent Etjen) 4.000.000

8. P. NARDI (Nansi – Monako) 3.000.000

8. K. BERIGOD (Evijan – Monpelje) 3.000.000

10. S. ORIJE (Tuluz – PSŽ) pozajmica

NAPOMENA: ime igrača, stari i novi klub i obeštećenje u evrima.

PROPOZICIJE

* Liga se sastoji od 20 klubova koji igraju po dvokružnom bod sistemu 38 kola.

* Prvak i drugoplasirani će izboriti direktan plasman u Ligu šampiona.

* Trećeplasirani iz šampionata ide u kvalifikacije za Ligu šampiona.

* U Ligu Evrope će se plasirati četvrti iz lige, pobednici Kupa Francuske i Liga kupa.

* Iz lige ispadaju direktno tri poslednjeplasirana tima.

* U slučaju bodovnog poravnanja odlučuje gol-razlika, više datih golova, međusobni susret.

TITULE

10 - Sent Etjen

9 - Marselj

8 - Nant

7 - Monako, Lion

6 - Bordo, Rem

4 - PSŽ, Nica, Lil

2 - Sošo, Set

1 - Monpelje, Okser, Strazbur, Lans, Pariz, Rube-Turkuan

Komentari / 0

Ostavite komentar