Ко је извођач ваучерских радова?

У Привредној комори Републике Српске не знају ко је произвео картице које добијају они који су претрпили штете у поплавама.

Република Српска 08.08.2014 | 13:22
Ко је извођач ваучерских радова?

Такође, не зна се ни ко је доставио и инсталирао специјалне касе и програме које ове касе користе, а без којих систем картице не може функционисати, речено нам је у информацији достављеној из Привредне коморе РС.

"Наше гранско удружење покушало је сазнати ко је радио израду софтвера и нисмо добили одговор. Такође, нисмо упознати ко је извођач иако је господин Далибор Томаш (савјетник министра финансија у Влади РС) најавио да ће Влада саопштити извођача радова'', кажу у Привредној комори.

Иначе, административне и техничке послове за потребе Фонда солидарности обавља Генерални секретаријат Владе Републике Српске, а средства за трошкове административних и техничких послова Фонда обезбјеђују се у буџету Републике Српске, наводи се на сајту Владе РС.

''Касе'' које користе фирме су уствари тзв. ''Пос-терминали'', а сви привредни субјекти приликом продаје робе са Списка роба и услуга власнику картице (кориснику, купцу) дужни су издати:

- Нота рачун (са уписаним бројем фискалног рачуна) или

- Отпремницу ( са уписаним бројем фискалног рачуна) или

- Фотокопију фискалног рачуна.

Оригинал фискални рачун и потврду са ПОС терминала (слип) привредни субјекти ће у складу са одредбама Уговора доставити Фонду солидарности за обнову Републике Српске ради плаћања, наводи се на сајту Привредне коморе.Крајем прошлог мејсеца речено је да 99 привредних субјеката има потписан уговор са Фондом солидарности за обнову Републике Српске, а у је 70 инсталиран пос-терминал за употребу платних картица.

Према подацима из истог периода у Републици Српској до сада је издато више од 5.000 платних картица по ваучер моделу Фонда солидарности, а у јединствени регистар штете до сада је унесено више од 18.000 корисника, од којих је преко 9.000 физичких лица чија је штета на стамбеним објектима већа од 5.000 КМ.Протеклих дана било је доста ријечи о злоупотреби картица и забиљежени су покушају да се оне продају за ''кеш'' новац, што је, како су ускоро упозорили у МУП-у РС, кривично дјело.

Из новинских извјештаја смо сазнали да је понуда робе и материјала у фирмама које су с Фондом солидарности РС потписале уговор о продаји робе путем електронских картица "Обнова Српске" све мања, а за поједине потрепштине чека се и неколико седмица, тврдили су грађани чији су домови у мајским поплавама оштећени.

Како кажу, највећа је несташица намјештаја, којег готово да и нема. Трговци углавном примају наруџбе, за које не могу гарантовати рок испоруке мањи од петнаест дана, а поједини продавачи робу не гарантују ни послије неколико мјесеци.

ТРИ ГРУПЕ ПРЕДУЗЕЋА, ПО ТЕГЕЛТИЈИ

"Било је јасно од самог почетка када смо видјели предузећа која су се јавила да има оних која немају финансијске капацитете да учествују у тако озбиљном послу јер њихов ни финансијски ни људски потенцијал није такав да могу да учествују. Али, хтјели су да буду дио процеса и ми смо то прихватили. Постоје и предузећа која су озбиљно почела да раде, али у која су се увукли страх у вези с роковима наплате и бојазан да ће угрозити своје пословање.

Трећа група су предузећа која нису успјела да постигну договоре с банкама за процес финансирања, јер се ради о великој вриједности робе и услуга", прокоментарисао је Зоран Тегелтија, министар финансија РС, потешкоће у функционисању система платних картица.

Неки привредници су се пожалили да ће продајом робе и њене наплате на предложени начин, привредни субјекти брзо исцрпити сва расположива средства, остати без обртних средстава, те тиме угрозити своје нормално функционисање и измирење обавеза према добављачима, запосленима и држави.

Ђорђе Славињак, директор и власник бијељинског “Спектар Дринка” и везаног предузећа “Изградња” ДОО у изјави за портал Капитал је предложио укључивање финансијског сектора, банака у РС, као носиоца финансијског оптерећења у овом пројекту, јер привреда без њихове помоћи, како кажем не може изнијети овај терет на својим леђима.

Славињак предлаже да банке дају бескаматне кредите, односно кредите са минималним каматама, за привредне субјекте који дају робу за ваучере, у вриједности ваучера, који су прометовани за претходни мјесец и евидентирани у Фонду. На тај на начин би реализовани ваучери били гаранција плаћања према банкама.На овај начин би ваучери, односно Влада РС, били гарант банкама за наплату кредита, а Фонд би могао у овом тројном споразуму да приспјела средства уплаћује директно банкама.

НАЈНОВИЈИ СПИСАК ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ

СПИСАК РОБЕ И УСЛУГА КОЈЕ СЕ МОГУ КУПИТИ ЕЛЕКТРОНСКОМ КАРТИЦОМ

1. ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ И МАТЕРИЈАЛ ЗА ИНСТАЛАЦИЈЕ
1. пијесак,
2. цемент,
3. креч,
4. шљунак,
5. арматура,
6. дрвена оплата за бетон,
7. готов малтер (све врсте укључујући и превоз до корисника),
8. готов бетон (све врсте укључујући и превоз до корисника),
9. готова цементна глазура – естерих,
10. опекарски производи,
11. бетонски блокови,
12. елементи монтажних димњака,
13. гипс-картонске плоче,
14. дрвена грађа,
15. цријеп,
16. лим,
17. тегола,
18. термо-панел,
19. хидроизолација (укључујући сву робу неопходну за постављање хидроизолације),
20. термоизолација (укључујући сву робу неопходну за постављање термоизолације),
21. лимарски производи,
22. фасадна (грађевинска) столарија (све врсте са уградњом),
23. унутрашња столарија (све врсте са уградњом),
24. пумпа за воду,
25. клима-уређај,
26. стаклорезачки радови,
27. подне облоге (све врсте, паркети, ламинати, бродски под и слично, укључујући завршне подне лајсне),
28. подна керамика (укључујући сав материјал неопходан за постављање),
29. зидна керамика (укључујући сав материјал неопходан за постављање),
30. глет масе,
31. боје за зидове,
32. стиропор фасада,
33. малтер фасада,
34. завршна обрада фасаде,
35. лак за металне и дрвене површине,
36. љепило за керамику,
37. љепило за дрво,
38. фуг масе,
39. водоводне цијеви (све врсте)
40. канализационе цијеви,
41. фазонски комади,
42. санитарије и санитарна опрема,
43. радијатори (све врсте)
44. разводне цијеви за гријање,
45. котлови за централно гријање,
46. попратна опрема за централно гријање,
47. вентилационе цијеви,
48. разводни ормар комплет,
49. разводна табла комплет,
50. утичнице, прекидачи, тастери, индикатори и сл.
51. свјетиљке,
52. гријалице,
53. електрични каблови (све врсте),
54. попратна опрема (јака и слаба струја),
55. иверасте плоче,
56. остала роба (жица, ексери, вијчана роба и слично) и услуге (нпр. превоз до корисника) која је неопходна за постављање и стављање у функцију робе из претходних тачака.

2. НАМЈЕШТАЈ И ТЕХНИЧКИ УРЕЂАЈИ У ДОМАЋИНСТВУ
1. кухињски елементи,
2. столови и столице,
3. комода,
4. ормар,
5. кревет,
6. креветац,
7. кауч,
8. тросјед,
9. двосјед,
10. фотеља,
11. угаона гарнитура,
12. душек за кревет/креветац,
13. итисон,
14. тепих,
15. расвјета,
16. постељина,
17. деке,
18. јоргани,
19. завјесе, карнише и додаци,
20. пешкири,
21. фрижидери, комбиновани фрижидери и замрзивачи,
22. шпорет (електрични, на плин, дрва, комбиновани),
23. рерна и плоча,
24. машина за веш, сушење и комбинована,
25. машина за суђе,
26. бојлер,
27. гријалица,
28. усисивач,
29. електрични миксер,
30. електрична пегла,
31. телевизор,
32. сервис за ручавање,
33. чаше,
34. прибор за јело,
35. посуђе за припрему хране и
36. остала роба која служи постављању и стављању у функцију робе из претходних тачака у оквиру Главе 2. овог прилога.

3. КОМУНАЛНЕ УСЛУГЕ
1. утрошена електрична енергија,
2. утрошена вода,
3. одвоз смећа и
4. утрошено гријање.

4. ОБАВЕЗЕ ПРЕМА БАНКАМА
1. рате кредита и
2. друге кредитне обавезе.

Извор: Фронтал.рс

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

приједор

08.08.2014 11:29

А премијер кад казе да је фонд добар и функционалан но нам је привреда слаба (а за то није она крива),зато су вауцери ненаплативи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

08.08.2014 11:39

Ма,јесу ли они икад ишта урадили да нормално функционише. И ово је још једна у низу превара,којима се овај наш напаћени народ вара, а све за корист снсдевих тајкуна. Ближи вам се крај,нити вас више могу гледати,нити слушати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јована

08.08.2014 11:41

Ово са картицама је цисто замазивање оцију народа. Добили смо картице,наравно посто иде споро вецина јос није добила. Доста фирми је отказало уговор са списка који је Влада поставила, код оних гдје моземо купити предамо списак од јупола до плоцица и онда нам се одреди датум кад це стици роба, нама су рекли тек у октобру. Струју не моземо платити картицом јер немају апарат, цијене намјестаја су толико трговци подигли да ко има несто новца купује половни, а они који не могу гледају у своја празна цетири зида! Сад це кренути изборна обецања "од кула до градова", надам се да цемо паметнију одлуку донијети у односу на претходне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

08.08.2014 13:09

Ста друго оцекивати од неспособне власти и неспособних људи а уз то и великих лопова. Из ових поплава само це изронити пар тајкуна и милионера у то сам сигуран. Надам се да цемо то спријецити 12. октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

08.08.2014 13:14

Питајте Игора Радојичића, он је познат по томе да крије тајне уговоре, сигурно су и ово уговори код њега!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бан

08.08.2014 14:25

Ово са картицама је легална куповина гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.08.2014 16:02

Без да цитам, Небојса Радмановиц! УДБА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

08.08.2014 16:21

ЗАПЕТЉАЈ ДА СЕ НИКАДА НЕ РАСПЕТЉА ГОСПОДИНЕ ТТ (ТРАПАВИ ТЕГЕЛТИЈА)... КАКВЕ КАРТИЦЕ СА РОКОМ ПЛАЦАЊА - ДОДЈЕМ ТИ АКО ПОБЈЕДИМ НА ИЗБОРИМА... КО МОЗЕ ПРИХВАТИТИ ДА ИЗДА РОБУ У ВЕЛИКИМ КОЛИЦИНАМА, ПЛАТИ ПДВ И ЦЕКА НА ДОДЈЕМ ТИ... КАКАВ ФОНД СОЛИДАРНОСТИ. СТА СТЕ МИСЛИЛИ ДА ЈЕ ПРИВРЕДА ПРОГУТАЛА ВАСУ ЗАЈЕБАНЦИЈУ И ВЕЛИКУ ПРЕВАРУ СА РЕГИСТАР КАСАМА ВЕЛИКОГ ЦЕЛАВОГ ЛАФА И ЉУБАВНИКА ЏОМБИЋА... МА СВИ ТРЕБА ДА ОДГОВОРИТЕ НА ВРЛО ОЗБИЉНА ПИТАЊА.... ЈЕР СТЕ ЗАБОРАВИЛИ НА КЉУЧНУ ЧИЊЕНИЦУ... У РАТУ СУ ПРАВИ ТАЈКУНИ РАДИЛИ ИСКЉУЧИВО ГОТОВИНОМ, А ВИ ПАМЕТЊАКОВИЋИ РАДИТЕ ИСКЉУЧИВО ПРЕКО БАНКОВНИХ РАЦУНА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово ДЕРВ

08.08.2014 18:36

Продајем ваучер 4000 КМ за 3200 КМ. Ионако нема оног што мени треба, прозори ми не требају коме треба нек купи ваучере има у Нивеxу у Дервенти.

ОДГОВОРИТЕ