Ko je izvođač vaučerskih radova?

U Privrednoj komori Republike Srpske ne znaju ko je proizveo kartice koje dobijaju oni koji su pretrpili štete u poplavama.

Republika Srpska 08.08.2014 | 13:22
Ko je izvođač vaučerskih radova?

Takođe, ne zna se ni ko je dostavio i instalirao specijalne kase i programe koje ove kase koriste, a bez kojih sistem kartice ne može funkcionisati, rečeno nam je u informaciji dostavljenoj iz Privredne komore RS.

"Naše gransko udruženje pokušalo je saznati ko je radio izradu softvera i nismo dobili odgovor. Takođe, nismo upoznati ko je izvođač iako je gospodin Dalibor Tomaš (savjetnik ministra finansija u Vladi RS) najavio da će Vlada saopštiti izvođača radova'', kažu u Privrednoj komori.

Inače, administrativne i tehničke poslove za potrebe Fonda solidarnosti obavlja Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske, a sredstva za troškove administrativnih i tehničkih poslova Fonda obezbjeđuju se u budžetu Republike Srpske, navodi se na sajtu Vlade RS.

''Kase'' koje koriste firme su ustvari tzv. ''Pos-terminali'', a svi privredni subjekti prilikom prodaje robe sa Spiska roba i usluga vlasniku kartice (korisniku, kupcu) dužni su izdati:

- Nota račun (sa upisanim brojem fiskalnog računa) ili

- Otpremnicu ( sa upisanim brojem fiskalnog računa) ili

- Fotokopiju fiskalnog računa.

Original fiskalni račun i potvrdu sa POS terminala (slip) privredni subjekti će u skladu sa odredbama Ugovora dostaviti Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske radi plaćanja, navodi se na sajtu Privredne komore.Krajem prošlog mejseca rečeno je da 99 privrednih subjekata ima potpisan ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske, a u je 70 instaliran pos-terminal za upotrebu platnih kartica.

Prema podacima iz istog perioda u Republici Srpskoj do sada je izdato više od 5.000 platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti, a u jedinstveni registar štete do sada je uneseno više od 18.000 korisnika, od kojih je preko 9.000 fizičkih lica čija je šteta na stambenim objektima veća od 5.000 KM.Proteklih dana bilo je dosta riječi o zloupotrebi kartica i zabilježeni su pokušaju da se one prodaju za ''keš'' novac, što je, kako su uskoro upozorili u MUP-u RS, krivično djelo.

Iz novinskih izvještaja smo saznali da je ponuda robe i materijala u firmama koje su s Fondom solidarnosti RS potpisale ugovor o prodaji robe putem elektronskih kartica "Obnova Srpske" sve manja, a za pojedine potrepštine čeka se i nekoliko sedmica, tvrdili su građani čiji su domovi u majskim poplavama oštećeni.

Kako kažu, najveća je nestašica namještaja, kojeg gotovo da i nema. Trgovci uglavnom primaju narudžbe, za koje ne mogu garantovati rok isporuke manji od petnaest dana, a pojedini prodavači robu ne garantuju ni poslije nekoliko mjeseci.

TRI GRUPE PREDUZEĆA, PO TEGELTIJI

"Bilo je jasno od samog početka kada smo vidjeli preduzeća koja su se javila da ima onih koja nemaju finansijske kapacitete da učestvuju u tako ozbiljnom poslu jer njihov ni finansijski ni ljudski potencijal nije takav da mogu da učestvuju. Ali, htjeli su da budu dio procesa i mi smo to prihvatili. Postoje i preduzeća koja su ozbiljno počela da rade, ali u koja su se uvukli strah u vezi s rokovima naplate i bojazan da će ugroziti svoje poslovanje.

Treća grupa su preduzeća koja nisu uspjela da postignu dogovore s bankama za proces finansiranja, jer se radi o velikoj vrijednosti robe i usluga", prokomentarisao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, poteškoće u funkcionisanju sistema platnih kartica.

Neki privrednici su se požalili da će prodajom robe i njene naplate na predloženi način, privredni subjekti brzo iscrpiti sva raspoloživa sredstva, ostati bez obrtnih sredstava, te time ugroziti svoje normalno funkcionisanje i izmirenje obaveza prema dobavljačima, zaposlenima i državi.

Đorđe Slavinjak, direktor i vlasnik bijeljinskog “Spektar Drinka” i vezanog preduzeća “Izgradnja” DOO u izjavi za portal Kapital je predložio uključivanje finansijskog sektora, banaka u RS, kao nosioca finansijskog opterećenja u ovom projektu, jer privreda bez njihove pomoći, kako kažem ne može iznijeti ovaj teret na svojim leđima.

Slavinjak predlaže da banke daju beskamatne kredite, odnosno kredite sa minimalnim kamatama, za privredne subjekte koji daju robu za vaučere, u vrijednosti vaučera, koji su prometovani za prethodni mjesec i evidentirani u Fondu. Na taj na način bi realizovani vaučeri bili garancija plaćanja prema bankama.Na ovaj način bi vaučeri, odnosno Vlada RS, bili garant bankama za naplatu kredita, a Fond bi mogao u ovom trojnom sporazumu da prispjela sredstva uplaćuje direktno bankama.

NAJNOVIJI SPISAK PRIVREDNE KOMORE

SPISAK ROBE I USLUGA KOJE SE MOGU KUPITI ELEKTRONSKOM KARTICOM

1. GRAĐEVINSKI MATERIJAL I MATERIJAL ZA INSTALACIJE
1. pijesak,
2. cement,
3. kreč,
4. šljunak,
5. armatura,
6. drvena oplata za beton,
7. gotov malter (sve vrste uključujući i prevoz do korisnika),
8. gotov beton (sve vrste uključujući i prevoz do korisnika),
9. gotova cementna glazura – esterih,
10. opekarski proizvodi,
11. betonski blokovi,
12. elementi montažnih dimnjaka,
13. gips-kartonske ploče,
14. drvena građa,
15. crijep,
16. lim,
17. tegola,
18. termo-panel,
19. hidroizolacija (uključujući svu robu neophodnu za postavljanje hidroizolacije),
20. termoizolacija (uključujući svu robu neophodnu za postavljanje termoizolacije),
21. limarski proizvodi,
22. fasadna (građevinska) stolarija (sve vrste sa ugradnjom),
23. unutrašnja stolarija (sve vrste sa ugradnjom),
24. pumpa za vodu,
25. klima-uređaj,
26. staklorezački radovi,
27. podne obloge (sve vrste, parketi, laminati, brodski pod i slično, uključujući završne podne lajsne),
28. podna keramika (uključujući sav materijal neophodan za postavljanje),
29. zidna keramika (uključujući sav materijal neophodan za postavljanje),
30. glet mase,
31. boje za zidove,
32. stiropor fasada,
33. malter fasada,
34. završna obrada fasade,
35. lak za metalne i drvene površine,
36. ljepilo za keramiku,
37. ljepilo za drvo,
38. fug mase,
39. vodovodne cijevi (sve vrste)
40. kanalizacione cijevi,
41. fazonski komadi,
42. sanitarije i sanitarna oprema,
43. radijatori (sve vrste)
44. razvodne cijevi za grijanje,
45. kotlovi za centralno grijanje,
46. popratna oprema za centralno grijanje,
47. ventilacione cijevi,
48. razvodni ormar komplet,
49. razvodna tabla komplet,
50. utičnice, prekidači, tasteri, indikatori i sl.
51. svjetiljke,
52. grijalice,
53. električni kablovi (sve vrste),
54. popratna oprema (jaka i slaba struja),
55. iveraste ploče,
56. ostala roba (žica, ekseri, vijčana roba i slično) i usluge (npr. prevoz do korisnika) koja je neophodna za postavljanje i stavljanje u funkciju robe iz prethodnih tačaka.

2. NAMJEŠTAJ I TEHNIČKI UREĐAJI U DOMAĆINSTVU
1. kuhinjski elementi,
2. stolovi i stolice,
3. komoda,
4. ormar,
5. krevet,
6. krevetac,
7. kauč,
8. trosjed,
9. dvosjed,
10. fotelja,
11. ugaona garnitura,
12. dušek za krevet/krevetac,
13. itison,
14. tepih,
15. rasvjeta,
16. posteljina,
17. deke,
18. jorgani,
19. zavjese, karniše i dodaci,
20. peškiri,
21. frižideri, kombinovani frižideri i zamrzivači,
22. šporet (električni, na plin, drva, kombinovani),
23. rerna i ploča,
24. mašina za veš, sušenje i kombinovana,
25. mašina za suđe,
26. bojler,
27. grijalica,
28. usisivač,
29. električni mikser,
30. električna pegla,
31. televizor,
32. servis za ručavanje,
33. čaše,
34. pribor za jelo,
35. posuđe za pripremu hrane i
36. ostala roba koja služi postavljanju i stavljanju u funkciju robe iz prethodnih tačaka u okviru Glave 2. ovog priloga.

3. KOMUNALNE USLUGE
1. utrošena električna energija,
2. utrošena voda,
3. odvoz smeća i
4. utrošeno grijanje.

4. OBAVEZE PREMA BANKAMA
1. rate kredita i
2. druge kreditne obaveze.

Izvor: Frontal.rs

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

prijedor

08.08.2014 11:29

A premijer kad kaze da je fond dobar i funkcionalan no nam je privreda slaba (a za to nije ona kriva),zato su vauceri nenaplativi!!!

ODGOVORITE
Name

Рубин

08.08.2014 11:39

Ма,јесу ли они икад ишта урадили да нормално функционише. И ово је још једна у низу превара,којима се овај наш напаћени народ вара, а све за корист снсдевих тајкуна. Ближи вам се крај,нити вас више могу гледати,нити слушати!

ODGOVORITE
Name

jovana

08.08.2014 11:41

Ovo sa karticama je cisto zamazivanje ociju naroda. Dobili smo kartice,naravno posto ide sporo vecina jos nije dobila. Dosta firmi je otkazalo ugovor sa spiska koji je Vlada postavila, kod onih gdje mozemo kupiti predamo spisak od jupola do plocica i onda nam se odredi datum kad ce stici roba, nama su rekli tek u oktobru. Struju ne mozemo platiti karticom jer nemaju aparat, cijene namjestaja su toliko trgovci podigli da ko ima nesto novca kupuje polovni, a oni koji ne mogu gledaju u svoja prazna cetiri zida! Sad ce krenuti izborna obecanja "od kula do gradova", nadam se da cemo pametniju odluku donijeti u odnosu na prethodne!

ODGOVORITE
Name

srbin-rs

08.08.2014 13:09

Sta drugo ocekivati od nesposobne vlasti i nesposobnih ljudi a uz to i velikih lopova. Iz ovih poplava samo ce izroniti par tajkuna i milionera u to sam siguran. Nadam se da cemo to sprijeciti 12. oktobra!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

08.08.2014 13:14

Pitajte Igora Radojičića, on je poznat po tome da krije tajne ugovore, sigurno su i ovo ugovori kod njega!!!

ODGOVORITE
Name

Ban

08.08.2014 14:25

Ovo sa karticama je legalna kupovina glasova.

ODGOVORITE
Name

Ja

08.08.2014 16:02

Bez da citam, Nebojsa Radmanovic! UDBA!

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

08.08.2014 16:21

ZAPETLJAJ DA SE NIKADA NE RASPETLJA GOSPODINE TT (TRAPAVI TEGELTIJA)... KAKVE KARTICE SA ROKOM PLACANJA - DODJEM TI AKO POBJEDIM NA IZBORIMA... KO MOZE PRIHVATITI DA IZDA ROBU U VELIKIM KOLICINAMA, PLATI PDV I CEKA NA DODJEM TI... KAKAV FOND SOLIDARNOSTI. STA STE MISLILI DA JE PRIVREDA PROGUTALA VASU ZAJEBANCIJU I VELIKU PREVARU SA REGISTAR KASAMA VELIKOG CELAVOG LAFA I LJUBAVNIKA DŽOMBIĆA... MA SVI TREBA DA ODGOVORITE NA VRLO OZBILJNA PITANJA.... JER STE ZABORAVILI NA KLJUČNU ČINJENICU... U RATU SU PRAVI TAJKUNI RADILI ISKLJUČIVO GOTOVINOM, A VI PAMETNJAKOVIĆI RADITE ISKLJUČIVO PREKO BANKOVNIH RACUNA...

ODGOVORITE
Name

Jovo DERV

08.08.2014 18:36

Prodajem vaučer 4000 KM za 3200 KM. Ionako nema onog što meni treba, prozori mi ne trebaju kome treba nek kupi vaučere ima u Nivexu u Derventi.

ODGOVORITE