До краја године 20 нових амбасадора

У наредна четири мјесеца биће именовано око 20 нових шефова дипломатских мисија Србије у иностранству, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија 08.08.2014 | 10:47
До краја године 20 нових амбасадора

"После сагледавања целокупног стања, установио сам да треба до краја године именовати двадесетак нових амбасадора и генералних конзула, а не десет", рекао је Дачић за београдски дневник "Данас".

Одговарајући на питање зашто се касни са постављењем амбасадора у 10 држава у којима су та мјеста упражњена, чије је именовање требало да буде завршено до јула, Дачић је рекао да је тај процес започет, односно да су "именована четири нова амбасадора", али није желио да наводи имена дипломата за које се чекају агремани.

Лист пише, позивајући се на незваничне изворе из дипломатских кругова да је готово извјесно да ће нови амбасадор у САД бити каријерни дипломата Ђерђ Матковић, као и да ће некадашњи амбасадор у Ватикану и Турској Дарко Танасковић бити амбасадор при Унеску.

Према истим изворима, бивши министар рударства Милан Бачевић требало би да буде амбасадор у Кини, некадашњи министар одбране Небојша Родић у Азербејџану, а није искључено да ће нови амбасадор Србије у Португалији бити савјетник предсједника Србије Томислава Николића Оливер Антић.

На листи кандидата за нове шефове дипломатских мисија Србије налази се и бивши функционер Југословенске левице Данило Пантовић, који би требало да постане амбасадор у Венецуели, наводи лист.

Коментари / 0

Оставите коментар