Данас Света Петка Трнова

Српска православна црква прославља данас преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова.

Република Српска 08.08.2014 | 08:45
Данас Света Петка Трнова

Света Петка је родом из Рима, поријеклом је из хришћанске породице и живјела је у другом вијеку послије Христа. Након смрти родитеља, имање је раздијелила сиромашнима и замонашила се.

Замонашивши се, проповиједала је забрањену Христову вјеру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцијеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповједања хришћанске вјере затварана је, силно мучена и на крају је посјечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године.

Њене мошти касније су пренесене у Цариград.

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Тај дан се веома поштује у српском народу иако није "заповједни празник" /црвено слово/. Понегдје се прослављају и завјетне и манастирске славе.

Празником преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали љетни "циклус женских празника", коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Тада се избјегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мијешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зорица

08.08.2018 19:56

Ја нисам знала да је данас празник.Драге насе Свете Парескеве Трнове .Поцнем да цистм прозор и исецем се добро .Само ми сину да није неки празник .Погледах драга Параскева .Ста требам следецу годину .Дали да узмем као послугу .Јер неразумем засто оваква опомена .Данас нисам постила .Инаце среду постим .Одма сам се помолила .Упалила кандило,свецу ,и окадила стан .Зељела би на ово одговор ко ми зна објаснути .Збогом

ОДГОВОРИТЕ