Danas Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Petka Trnova.

Republika Srpska 08.08.2014 | 08:45
Danas Sveta Petka Trnova

Sveta Petka je rodom iz Rima, porijeklom je iz hrišćanske porodice i živjela je u drugom vijeku poslije Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdijelila siromašnima i zamonašila se.

Zamonašivši se, propovijedala je zabranjenu Hristovu vjeru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscijelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima.

Zbog propovjedanja hrišćanske vjere zatvarana je, silno mučena i na kraju je posječena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.

NJene mošti kasnije su prenesene u Carigrad.

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne, svake godine slavi se 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru.

Taj dan se veoma poštuje u srpskom narodu iako nije "zapovjedni praznik" /crveno slovo/. Ponegdje se proslavljaju i zavjetne i manastirske slave.

Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali ljetni "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Tada se izbjegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, miješaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zorica

08.08.2018 21:56

Ja nisam znala da je danas praznik.Drage nase Svete Pareskeve Trnove .Pocnem da cistm prozor i isecem se dobro .Samo mi sinu da nije neki praznik .Pogledah draga Paraskeva .Sta trebam sledecu godinu .Dali da uzmem kao poslugu .Jer nerazumem zasto ovakva opomena .Danas nisam postila .Inace sredu postim .Odma sam se pomolila .Upalila kandilo,svecu ,i okadila stan .Zeljela bi na ovo odgovor ko mi zna objasnuti .Zbogom

ODGOVORITE