Радиће се насипи, ако не буде кише!?

Водостај ријеке Саве у сталном је порасту. Хидрометеоролози предвиђају да ће такво стање бити у наредна два дана. У Јамени, на мјерној станици, предвиђају да ће у петак око 11:00 часова водостај Саве бити 894 цантиметра. Такво стање на подручју Семберије биће у послијеподневним часовима.

Република Српска 07.08.2014 | 21:36
Радиће  се насипи, ако не буде кише!?

Редовне мјере одбране од поплава уводе се на коти од 970 центиметара, значи близу смо... тако да постоји оправдан страх да не дође до изливања Саве у семберска села.

У семберским селима дуж савског појаса у страху од нових поплава. Једини зрачак наде је што се почело радити на санацији савског насипа код Батковића.

“Наравно да има страха, посебно у Клису који је већ био поплављен, ти људи нису се још ни опоравили од мајских поплава", каже мјештанин Батковића Цвијетин Малетић.

Критика грађана да се ништа не ради на насипу, срећом, уродила је плодом. На санацији пет оштећења ради 30-так камиона и багера. Ријека Сава пријети нема, времена за чекање.

“Била би срамота да оволику технику изненади. Можда је питање јуче зашто нисмо радили. Ови радови траже оптималне услове за рад. Када киша пада ту су руке једноставно везане, можете имати хиљаде багера, али не можете имати ефекат”,  твди Драган Сарић, власник предузећа "Хигра", које изводи радове на санацији насипа.

Према ријечима Сарића Сава расте 7 цм на сат, то је 1,5 метара за 24 сата.
Да ли ће радници бити бржи од ријеке Саве?

“Мислимо да неће доћи до ножице насипа, а ми на свих пет мјеста имамо надвишење за два и по метра, имамо и резерве материјала у случају да се деси нешто неочекивано, па да можемо да надвисимо још за неки метар”, каже Сарић.

Метеоролози за наредне дане најављују кишу, тако да је све под знаком питања.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

невен

07.08.2014 21:00

немој да га ради само Милос Импекс из Бања Луке , инаце фирма Будимира Балабана предсједника скупстине Града Бања Луке , а која се води на Арезину власнику Голд Царда .... Ј..ига све увезано и тако ми правимо дрзаву у којој смо сви раноправни пред богом и пред судом ... ОПА

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица

07.08.2014 22:56

Мозете без одобрења и плацене накнаде вадити сљунак из ријека тј красти уз благослов Андјелица и Авакумовица и наравно постеног мин Мирјаница тад вам и киса не смета а да сте барем поправљали насипе иза себе народ би вам и опростио крадју али ви сте стварно велики узроцници поплава .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо Дјокиц

08.08.2014 00:20

Кад је досло до поплава у мају Сава је достигла ниво од 12,40цм и висе се није могло мјерити, сада расте истина је, али неце достици ниво ни близу, тако да Семберци без панике, поготово мјестани који су били поплављени..Дакле, без панике, јос сутра це расти, па дан стагнирања и онда опадање..Ја нисам пророк, али сам стално на Сави, одрастао сам на води и знам је у дусу, кад дивља а кад само изадје из корита...Мислим да неце ни из корита изаци на неким мјестима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

весна

08.08.2014 05:48

Невене у праву си сто се тице Милос Импекса , правио насип у Бањалуци у цесми и боље да га није таквог правио .Мазнуо од опстине 3.500.000 КМ .... а у прослој поплави Врбас развалио насеља . Боље би га направили радном акцијом градјани тог насеља , јер они цувају своју куцу , а овако он је тај који као цува њихову куцу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

08.08.2014 09:36

Не липси маго до зелене траве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

08.08.2014 09:54

Радице се насипи ако онај сто је покрао паре врати,а посто то неце бити тако ниста од насипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЉА

08.08.2014 20:51

Е да нису избори, али треба лова за то, а брко је стари вук премазан са доста боја, тако дај Бозе...

ОДГОВОРИТЕ