Radiće se nasipi, ako ne bude kiše!?

Vodostaj rijeke Save u stalnom je porastu. Hidrometeorolozi predviđaju da će takvo stanje biti u naredna dva dana. U Jameni, na mjernoj stanici, predviđaju da će u petak oko 11:00 časova vodostaj Save biti 894 cantimetra. Takvo stanje na području Semberije biće u poslijepodnevnim časovima.

Republika Srpska 07.08.2014 | 21:36
Radiće  se nasipi, ako ne bude kiše!?

Redovne mjere odbrane od poplava uvode se na koti od 970 centimetara, znači blizu smo... tako da postoji opravdan strah da ne dođe do izlivanja Save u semberska sela.

U semberskim selima duž savskog pojasa u strahu od novih poplava. Jedini zračak nade je što se počelo raditi na sanaciji savskog nasipa kod Batkovića.

“Naravno da ima straha, posebno u Klisu koji je već bio poplavljen, ti ljudi nisu se još ni oporavili od majskih poplava", kaže mještanin Batkovića Cvijetin Maletić.

Kritika građana da se ništa ne radi na nasipu, srećom, urodila je plodom. Na sanaciji pet oštećenja radi 30-tak kamiona i bagera. Rijeka Sava prijeti nema, vremena za čekanje.

“Bila bi sramota da ovoliku tehniku iznenadi. Možda je pitanje juče zašto nismo radili. Ovi radovi traže optimalne uslove za rad. Kada kiša pada tu su ruke jednostavno vezane, možete imati hiljade bagera, ali ne možete imati efekat”,  tvdi Dragan Sarić, vlasnik preduzeća "Higra", koje izvodi radove na sanaciji nasipa.

Prema riječima Sarića Sava raste 7 cm na sat, to je 1,5 metara za 24 sata.
Da li će radnici biti brži od rijeke Save?

“Mislimo da neće doći do nožice nasipa, a mi na svih pet mjesta imamo nadvišenje za dva i po metra, imamo i rezerve materijala u slučaju da se desi nešto neočekivano, pa da možemo da nadvisimo još za neki metar”, kaže Sarić.

Meteorolozi za naredne dane najavljuju kišu, tako da je sve pod znakom pitanja.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

neven

07.08.2014 21:00

nemoj da ga radi samo Milos Impeks iz Banja Luke , inace firma Budimira Balabana predsjednika skupstine Grada Banja Luke , a koja se vodi na Arezinu vlasniku Gold Carda .... J..iga sve uvezano i tako mi pravimo drzavu u kojoj smo svi ranopravni pred bogom i pred sudom ... OPA

ODGOVORITE
Name

modrica

07.08.2014 22:56

Mozete bez odobrenja i placene naknade vaditi sljunak iz rijeka tj krasti uz blagoslov Andjelica i Avakumovica i naravno postenog min Mirjanica tad vam i kisa ne smeta a da ste barem popravljali nasipe iza sebe narod bi vam i oprostio kradju ali vi ste stvarno veliki uzrocnici poplava .

ODGOVORITE
Name

Mico Djokic

08.08.2014 00:20

Kad je doslo do poplava u maju Sava je dostigla nivo od 12,40cm i vise se nije moglo mjeriti, sada raste istina je, ali nece dostici nivo ni blizu, tako da Semberci bez panike, pogotovo mjestani koji su bili poplavljeni..Dakle, bez panike, jos sutra ce rasti, pa dan stagniranja i onda opadanje..Ja nisam prorok, ali sam stalno na Savi, odrastao sam na vodi i znam je u dusu, kad divlja a kad samo izadje iz korita...Mislim da nece ni iz korita izaci na nekim mjestima..

ODGOVORITE
Name

vesna

08.08.2014 05:48

Nevene u pravu si sto se tice Milos Impeksa , pravio nasip u Banjaluci u cesmi i bolje da ga nije takvog pravio .Maznuo od opstine 3.500.000 KM .... a u prosloj poplavi Vrbas razvalio naselja . Bolje bi ga napravili radnom akcijom gradjani tog naselja , jer oni cuvaju svoju kucu , a ovako on je taj koji kao cuva njihovu kucu .

ODGOVORITE
Name

exsa

08.08.2014 09:36

Ne lipsi mago do zelene trave.

ODGOVORITE
Name

RVI

08.08.2014 09:54

Radice se nasipi ako onaj sto je pokrao pare vrati,a posto to nece biti tako nista od nasipa.

ODGOVORITE
Name

VELJA

08.08.2014 20:51

E da nisu izbori, ali treba lova za to, a brko je stari vuk premazan sa dosta boja, tako daj Boze...

ODGOVORITE