Крај ере Касиљаса - стигао је Кејлор Навас!

Реал је потврдио: Кејлор Навас је њихов нови голман. Костарикански идол је потписао уговор на шест година са шампионом Европе, а Левантеу ће припасти 10 милиона евра на име обештећења.

Фудбал 06.08.2014 | 23:45
Крај ере Касиљаса - стигао је Кејлор Навас!

Оно што се одавно знало, то је добило и званичну повтрду. Чекало се само да Мадриђани убеде Дијега Лопеза да спакује кофере и да потврде Наваса којег су желели и Бајерн, Атлетико, Бенфика, Милан… Али, када зове краљевски клуб, онда су свима осталима мале шансе. Навас је чекао и дочекао шансу каријере.

Фудбалску планету је одушевио на претходном Мундијалу где је био катализатор историјског успеха популарних Тикоса. Међутим, љубитеље шпанског клупског фудбала је купио још раније. Током претходне сезоне у Примери је блистао на голу Левантеа и по многим оценама био најбољи чувар мреже на Пиринејима. У маленом клубу попут Левантеа који је принуђен да се често брани и у којем је голман често као на стрељани, Навас је забележио 160 одбрана у сезони. Имао је 80,1 одсто заустављених удараца противника по чему је био без премца у Примери. У 37 утакмица је примио 39 голова. Само су голмани из четири првопласирана клуба на табели имала мањи број примљених голова.

Док Дијего Лопез пакује кофере и спрема се на пут у Монако, цела планета се пита: шта значи долазак Наваса на Шамартен и шта ће бити са Икером Касиљасем?

Довођење Наваса је врло вероватно и коначна пресуда дугогодишњем капитену и идолу Краљевског клуба.

До пре две, три године је било незамисливо да Сан Икер једнога дана постане вишак у клубу у којем је провео целу каријеру и као голобради младић му 2002. донео трофеј Лиге шампиона. Уз Ђиђија Буфона, најбољи светски голман у претходних десетак година је ипак доживео и то да се налази на излазним вратима Сантјаго Бернабеуа.

Све је почело неспоразумима са Мурињом у којима је Касиљас био означен као вођа клана који руши ауторитет Португалца. Мурињо је једва дочекао Икерову повреду да доведе Лопеза који му се на његово опште задовољство одужио сјајним партијама и дао му за право тврдњу да Касиљас није недодирљив.

Међутим, проблеми за Касиљаса су се наставили и код Анћелотија и већ тада је било јасно да није само у Мурињу био проблем. Италијан је поделио минутажу двојици голмана, а Касиљасова “територија” је била Лига шампиона. Блистао је све до финала, провукао Мадриђане у реваншу против Борусије Дортмунд, али је онда уследила грешка у финалу која умало није коштала Реал освајања трофеја. Икерова агонија се наставила на Мундијалу у Бразилу где је био један од “најзаслужнијих” за дебакл Црвене фурије.

Старе заслуге су брзо заборављене, а добри дечко шпанског фудбала је постао неко коме се све мање верује.

У анкети мадридског дневника АС, чак 53 одсто испитаника (претежно Реалових навијача) је гласало да Костариканац буде стартер у наредној сезони. То је најбољи показатељ какво је расположење елитног мадридизма и колико Касиљас има навијача.

Анћелотију резултати дају за право све, па и да прикује Касиљаса на клупу. У Суперкупу Шпаније се то неће десити, али после тога је све могуће. Икеров уговор са Мадриђанима истиче наредног лета и попут некадашње иконе Раула је врло вероватан господски растанак на крају сезоне.

Навасу ће остати да брани у сенци вероватно најбољег Реаловог голмана у историју, а клубу ризик да им се Икерове добре одбране у дресу неког другог клуба неће убрзо вратити као бумеранг.

Коментари / 0

Оставите коментар