Kraj ere Kasiljasa - stigao je Kejlor Navas!

Real je potvrdio: Kejlor Navas je njihov novi golman. Kostarikanski idol je potpisao ugovor na šest godina sa šampionom Evrope, a Levanteu će pripasti 10 miliona evra na ime obeštećenja.

Fudbal 06.08.2014 | 23:45
Kraj ere Kasiljasa - stigao je Kejlor Navas!

Ono što se odavno znalo, to je dobilo i zvaničnu povtrdu. Čekalo se samo da Madriđani ubede Dijega Lopeza da spakuje kofere i da potvrde Navasa kojeg su želeli i Bajern, Atletiko, Benfika, Milan… Ali, kada zove kraljevski klub, onda su svima ostalima male šanse. Navas je čekao i dočekao šansu karijere.

Fudbalsku planetu je oduševio na prethodnom Mundijalu gde je bio katalizator istorijskog uspeha popularnih Tikosa. Međutim, ljubitelje španskog klupskog fudbala je kupio još ranije. Tokom prethodne sezone u Primeri je blistao na golu Levantea i po mnogim ocenama bio najbolji čuvar mreže na Pirinejima. U malenom klubu poput Levantea koji je prinuđen da se često brani i u kojem je golman često kao na streljani, Navas je zabeležio 160 odbrana u sezoni. Imao je 80,1 odsto zaustavljenih udaraca protivnika po čemu je bio bez premca u Primeri. U 37 utakmica je primio 39 golova. Samo su golmani iz četiri prvoplasirana kluba na tabeli imala manji broj primljenih golova.

Dok Dijego Lopez pakuje kofere i sprema se na put u Monako, cela planeta se pita: šta znači dolazak Navasa na Šamarten i šta će biti sa Ikerom Kasiljasem?

Dovođenje Navasa je vrlo verovatno i konačna presuda dugogodišnjem kapitenu i idolu Kraljevskog kluba.

Do pre dve, tri godine je bilo nezamislivo da San Iker jednoga dana postane višak u klubu u kojem je proveo celu karijeru i kao golobradi mladić mu 2002. doneo trofej Lige šampiona. Uz Điđija Bufona, najbolji svetski golman u prethodnih desetak godina je ipak doživeo i to da se nalazi na izlaznim vratima Santjago Bernabeua.

Sve je počelo nesporazumima sa Murinjom u kojima je Kasiljas bio označen kao vođa klana koji ruši autoritet Portugalca. Murinjo je jedva dočekao Ikerovu povredu da dovede Lopeza koji mu se na njegovo opšte zadovoljstvo odužio sjajnim partijama i dao mu za pravo tvrdnju da Kasiljas nije nedodirljiv.

Međutim, problemi za Kasiljasa su se nastavili i kod Anćelotija i već tada je bilo jasno da nije samo u Murinju bio problem. Italijan je podelio minutažu dvojici golmana, a Kasiljasova “teritorija” je bila Liga šampiona. Blistao je sve do finala, provukao Madriđane u revanšu protiv Borusije Dortmund, ali je onda usledila greška u finalu koja umalo nije koštala Real osvajanja trofeja. Ikerova agonija se nastavila na Mundijalu u Brazilu gde je bio jedan od “najzaslužnijih” za debakl Crvene furije.

Stare zasluge su brzo zaboravljene, a dobri dečko španskog fudbala je postao neko kome se sve manje veruje.

U anketi madridskog dnevnika AS, čak 53 odsto ispitanika (pretežno Realovih navijača) je glasalo da Kostarikanac bude starter u narednoj sezoni. To je najbolji pokazatelj kakvo je raspoloženje elitnog madridizma i koliko Kasiljas ima navijača.

Anćelotiju rezultati daju za pravo sve, pa i da prikuje Kasiljasa na klupu. U Superkupu Španije se to neće desiti, ali posle toga je sve moguće. Ikerov ugovor sa Madriđanima ističe narednog leta i poput nekadašnje ikone Raula je vrlo verovatan gospodski rastanak na kraju sezone.

Navasu će ostati da brani u senci verovatno najboljeg Realovog golmana u istoriju, a klubu rizik da im se Ikerove dobre odbrane u dresu nekog drugog kluba neće ubrzo vratiti kao bumerang.

Komentari / 0

Ostavite komentar