Лопаре и Угљевик на удару воде и клизишта

Набујале рјечице за само неколико сати у општини Лопаре поплавиле су куће, подрумске просторије у граду и уништиле већи дио путне инфраструктуре.

Република Српска 06.08.2014 | 23:01
Лопаре и Угљевик на удару воде и клизишта

Велики проблем су и клизишта која су поново активана. У граду је од синоћ прекид у водоснабдијевању, а у околним селима нестало је и електричне енергије. Вода је направила велике проблеме и у Угљевику.

Како причају мјештани, рјечица Гњица излила се 60 метара из свог корита. У Пирковцима и Мачковцу десет кућа је поплављено.

"Избила ми је прозор у кућу. Ушла је у кућу , метар и по је ушла у кућу, а у другој згради је била 40 центиметара”, прича Цвијан Лујић из Пирковаца код Лопара.

Изливањем рјечица Јабланица, Брусница и Гњица ошећени су многобројини путеви. Око 100 домаћинстава из села Брусница остало је одсјечено, јер се пут претворио у ријеку.

“Имамо ситуацију да је сигурно 15 мостова оштећено на овим ријекама је практично уништено и неупотребиљиви су за пролаз људи. Ту су оштећења и на кућама као што сам рекао.И имамо проблем везан и за привредне субјекте који су овај пут поплављени”, изјавио је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Изливањем локалних бујичних потока, поплављено је око 30 кућа и у Угљевику.

“Проблем су канали из Забрђа. Свако се брани прокопава и све се слива ту доле су мале цијеви да би ту сву количину воде извукла. Немогуће је било шта учинити и бранити се. Не вриједи више ништа ни санирати ни поправљати док то неко се не смилују и уради”, прича Мило Симикић из Угљевика.

На путу ка Старом Угљевику оштећен је мост, а од синоћ нема ни електричне енергије.

“Морам рећи да је стање заиста много теже него у мају. Ми смо покушали да механизацијом учинимо оно што се може.Да одређене канале прокопамо да смањимо ток воде и да спасимо оно што се спасити може”, изјавио је начелник општине Угљевик Василије Перић.

У међувремену, вода је урушила мост у мјесту Тобут, због чега је дошло до прекида саобраћаја на магистралном путу Бијељина – Тузла.

БН ТВ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

здравко

07.08.2014 09:51

Један од разлога зашто нам бујица односи путеве се може видјети и на слици. Копају се канали за телефон и кабловску поред саме ивице коловоза, нарушава се структура пута, положе се каблови и са мало пијеска или шљунка затрпа и готово. Кад удари вода, бујице лако исперу тај "канал", одламају цијелу банкину а потом поткопају пут, униште га или однесу. Од маја сваки дан а и сада видим да је то тако. Сличних ствари има и по граду.

ОДГОВОРИТЕ