Lopare i Ugljevik na udaru vode i klizišta

Nabujale rječice za samo nekoliko sati u opštini Lopare poplavile su kuće, podrumske prostorije u gradu i uništile veći dio putne infrastrukture.

Republika Srpska 06.08.2014 | 23:01
Lopare i Ugljevik na udaru vode i klizišta

Veliki problem su i klizišta koja su ponovo aktivana. U gradu je od sinoć prekid u vodosnabdijevanju, a u okolnim selima nestalo je i električne energije. Voda je napravila velike probleme i u Ugljeviku.

Kako pričaju mještani, rječica Gnjica izlila se 60 metara iz svog korita. U Pirkovcima i Mačkovcu deset kuća je poplavljeno.

"Izbila mi je prozor u kuću. Ušla je u kuću , metar i po je ušla u kuću, a u drugoj zgradi je bila 40 centimetara”, priča Cvijan Lujić iz Pirkovaca kod Lopara.

Izlivanjem rječica Jablanica, Brusnica i Gnjica ošećeni su mnogobrojini putevi. Oko 100 domaćinstava iz sela Brusnica ostalo je odsječeno, jer se put pretvorio u rijeku.

“Imamo situaciju da je sigurno 15 mostova oštećeno na ovim rijekama je praktično uništeno i neupotrebiljivi su za prolaz ljudi. Tu su oštećenja i na kućama kao što sam rekao.I imamo problem vezan i za privredne subjekte koji su ovaj put poplavljeni”, izjavio je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Izlivanjem lokalnih bujičnih potoka, poplavljeno je oko 30 kuća i u Ugljeviku.

“Problem su kanali iz Zabrđa. Svako se brani prokopava i sve se sliva tu dole su male cijevi da bi tu svu količinu vode izvukla. Nemoguće je bilo šta učiniti i braniti se. Ne vrijedi više ništa ni sanirati ni popravljati dok to neko se ne smiluju i uradi”, priča Milo Simikić iz Ugljevika.

Na putu ka Starom Ugljeviku oštećen je most, a od sinoć nema ni električne energije.

“Moram reći da je stanje zaista mnogo teže nego u maju. Mi smo pokušali da mehanizacijom učinimo ono što se može.Da određene kanale prokopamo da smanjimo tok vode i da spasimo ono što se spasiti može”, izjavio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

U međuvremenu, voda je urušila most u mjestu Tobut, zbog čega je došlo do prekida saobraćaja na magistralnom putu Bijeljina – Tuzla.

BN TV

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zdravko

07.08.2014 09:51

Jedan od razloga zašto nam bujica odnosi puteve se može vidjeti i na slici. Kopaju se kanali za telefon i kablovsku pored same ivice kolovoza, narušava se struktura puta, polože se kablovi i sa malo pijeska ili šljunka zatrpa i gotovo. Kad udari voda, bujice lako isperu taj "kanal", odlamaju cijelu bankinu a potom potkopaju put, unište ga ili odnesu. Od maja svaki dan a i sada vidim da je to tako. Sličnih stvari ima i po gradu.

ODGOVORITE