БиХ није Њемачка и зато...!

У посљедњих неколико дана дигла се прашина у најелитнијем домаћем такмичењу. Три клуба још увијек нису потписала уговор о спонзорисању трошкова за такмичење у Премијер лиги Босне и Херцеговине, која носи име свог генералног спонзора.

Фудбал 06.08.2014 | 21:45
БиХ није Њемачка и зато...!

И док су из Широког Бријега казали како ће уговор са главним спонзором лиге највјероватније ускоро ревидирати и потписати, Сарајево и Жељезничар нису прихватили услове према којима би свим клубовима генерални спонзор требао платити трошкове такмичења у износу од 56.000 КМ.

У редовима љутих ривала сматрају да би два клуба требала добити више у односу на остале клубове, а Извршни одбор Жељезничара донио је одлуку којом ће Плави, по свему судећи, сами сносити трошкове такмичења.

Сулудо је поредити Босну и Херцеговину са Њемачком и овдашње са тамошњим клубовима. Ипак, у Њемачкој је већ одавно јасно да Падерборн и актуелни шампион Бајерн, не могу инкасирати исти износ на име ТВ права, иако ће приближно идентичан број утакмица оба клуба бити преношен путем ТВ станица.

Тако ће највећи њемачки клуб на име ТВ права у сезони 2014/2015 инкасирати 37.236.000 евра, док ће Борусија Дортмунд за преносе својих утакмица наплатити готово милион мање. Апотекари ће своју касу на основу ТВ права у наредној сезони напунити за додатних 35.310.000 евра, а Шалке ће сљедеће сезоне зарадити нешто више од 34 милиона евра.

Поређења ради за ТВ права у овој сезони најмање ће наплатити Падерборн (18.618.000 еура), потом Келн (19.902.000), Херта (21.186.000), те Аугсбург (22.470.000).

Можда није у реду клубове дијелити на оне са великом и малом традицијом, на оне са добрим и лошим резултатима, на оне са великим навијачким армијама и на оне без икаквих. Ипак, кад се код Нијемаца, који су мајстори организације већ одавно зна, како се то код нас каже, ко коси, а ко воду носи, зашто онда не бисмо преписали од Нијемаца, ако нисмо у стању сами схватити да шампион државе и клуб који се бори за опстанак у лиги не могу зарађивати исто.

Коментари / 0

Оставите коментар