BiH nije Njemačka i zato...!

U posljednjih nekoliko dana digla se prašina u najelitnijem domaćem takmičenju. Tri kluba još uvijek nisu potpisala ugovor o sponzorisanju troškova za takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, koja nosi ime svog generalnog sponzora.

Fudbal 06.08.2014 | 21:45
BiH nije Njemačka i zato...!

I dok su iz Širokog Brijega kazali kako će ugovor sa glavnim sponzorom lige najvjerovatnije uskoro revidirati i potpisati, Sarajevo i Željezničar nisu prihvatili uslove prema kojima bi svim klubovima generalni sponzor trebao platiti troškove takmičenja u iznosu od 56.000 KM.

U redovima ljutih rivala smatraju da bi dva kluba trebala dobiti više u odnosu na ostale klubove, a Izvršni odbor Željezničara donio je odluku kojom će Plavi, po svemu sudeći, sami snositi troškove takmičenja.

Suludo je porediti Bosnu i Hercegovinu sa Njemačkom i ovdašnje sa tamošnjim klubovima. Ipak, u Njemačkoj je već odavno jasno da Paderborn i aktuelni šampion Bajern, ne mogu inkasirati isti iznos na ime TV prava, iako će približno identičan broj utakmica oba kluba biti prenošen putem TV stanica.

Tako će najveći njemački klub na ime TV prava u sezoni 2014/2015 inkasirati 37.236.000 evra, dok će Borusija Dortmund za prenose svojih utakmica naplatiti gotovo milion manje. Apotekari će svoju kasu na osnovu TV prava u narednoj sezoni napuniti za dodatnih 35.310.000 evra, a Šalke će sljedeće sezone zaraditi nešto više od 34 miliona evra.

Poređenja radi za TV prava u ovoj sezoni najmanje će naplatiti Paderborn (18.618.000 eura), potom Keln (19.902.000), Herta (21.186.000), te Augsburg (22.470.000).

Možda nije u redu klubove dijeliti na one sa velikom i malom tradicijom, na one sa dobrim i lošim rezultatima, na one sa velikim navijačkim armijama i na one bez ikakvih. Ipak, kad se kod Nijemaca, koji su majstori organizacije već odavno zna, kako se to kod nas kaže, ko kosi, a ko vodu nosi, zašto onda ne bismo prepisali od Nijemaca, ako nismo u stanju sami shvatiti da šampion države i klub koji se bori za opstanak u ligi ne mogu zarađivati isto.

Komentari / 0

Ostavite komentar