Грачаница: Вода и даље расте

Ситуација у вези са поплавама на подручју општине Грачаница је катастрофална, јер је киша која непрестано пада од синоћ узроковала пораст свих водотока и плављење десетина, па чак и стотина стамбених, помоћних и привредних објеката, наводи се у информацији Федералне управе цивилне заштите.

Република Српска 06.08.2014 | 16:55
Грачаница: Вода и даље расте

Ниво воде и даље расте, штете су веће од оних забиљежених у мајским поплавама, улице су пуне воде, која је однијела неколико мостова.

У ванредном извјештају Федералне управе цивилне заштите наводи се да стално пристижу позиви за помоћ, а покренута је механизација јавног предузећа "Комус" и осталих субјеката.

Под водом је дворана "Луке", стадион "Братство", неколико предузећа, бензинских пумпи, индустријска зона, тржни центри, а поплављено је око 500 хектара пољопривредног земљишта у Спречком пољу.

Магистрални пут М-4 тренутно је проходан, много је воде на коловозу, посипног материјала разних наноса, вози се само једном траком и само већа возила могу саобраћати.

Снабдијевање електричном енергијом је уредно, вода је у више водовода замућена и није за пиће.
На подручју општине Добој Исток излила се ријека Спреча и локални водотоци, оштећено је неколико мостова, а угрожено је око 100 стамбених објеката.

Под водом се нашла и зграда општинске управе Добој Исток, као и објекти у њеном окружењу, али је отклањањем узрока омогућено поновно враћање воде у корито водотока, те је непосредна опасност отклоњена.

У општини Челић проглашено је стање природне несреће, поплављено је око 200 стамбених објеката, евакуисано је 80 лица из 30 објеката, а вршена је и евакуација стоке.

Поплављено је око 15 привредних објеката, као и трафо-станица, па је град био без струје од синоћ у 2.00 часа, што је током дана санирано.

У прекиду је телефонски саобраћај, као и водоснабдијевање, као и велики број локалних путева.
На подручју општине Лукавац процјењује се да је око 300 стамбених објеката поплављено због изливања ријеке Турија и локалних потока.

Вршена је евакуација становништва и стоке и у прекиду је регионални пут Лукавац - Бановићи у Јарушкама преко којег се не одвија саобраћај, као и бројни локални путеви.

На подручју општина Зеница саобраћај се на магистралном путу Зеница - Жепче, у мјесту Папратница, због слијетања велике количине земље на коловоз, одвија 15 минута, да би након тога 30 минута интервенисале радне машине на уклањању земље са пута.

У општини Сапна поплављена су четири стамбена објекта и више помоћних објеката, а вода у водоводу у центру није за пиће. Пријављено је и неколико нових клизишта.

На подручју општине Калесија поплављена су четири стамбена објекта, а затворен је локални пут Калесија - Гојчин и саобраћај се преусмјерава алтернативним правцем.

На подручју Зеничко-добојског кантон активирана су клизишта у Црњеву, Крћавинама, Бајватима, Мустајбашићима и Боровници.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СНСД

06.08.2014 14:58

Шта вас брига, биће ваучера. А моћи ћете се цмакати и са предсједницом владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД ре

06.08.2014 16:48

Откуд ваучери за Федерацију!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

06.08.2014 17:36

Даце премијерка помоц и њима ако це гласати за њу. Ионако нису њене паре. Поздрав људима у Грацаници и надам се да неце бити велике стете.

ОДГОВОРИТЕ