Gračanica: Voda i dalje raste

Situacija u vezi sa poplavama na području opštine Gračanica je katastrofalna, jer je kiša koja neprestano pada od sinoć uzrokovala porast svih vodotoka i plavljenje desetina, pa čak i stotina stambenih, pomoćnih i privrednih objekata, navodi se u informaciji Federalne uprave civilne zaštite.

Republika Srpska 06.08.2014 | 16:55
Gračanica: Voda i dalje raste

Nivo vode i dalje raste, štete su veće od onih zabilježenih u majskim poplavama, ulice su pune vode, koja je odnijela nekoliko mostova.

U vanrednom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite navodi se da stalno pristižu pozivi za pomoć, a pokrenuta je mehanizacija javnog preduzeća "Komus" i ostalih subjekata.

Pod vodom je dvorana "Luke", stadion "Bratstvo", nekoliko preduzeća, benzinskih pumpi, industrijska zona, tržni centri, a poplavljeno je oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju.

Magistralni put M-4 trenutno je prohodan, mnogo je vode na kolovozu, posipnog materijala raznih nanosa, vozi se samo jednom trakom i samo veća vozila mogu saobraćati.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno, voda je u više vodovoda zamućena i nije za piće.
Na području opštine Doboj Istok izlila se rijeka Spreča i lokalni vodotoci, oštećeno je nekoliko mostova, a ugroženo je oko 100 stambenih objekata.

Pod vodom se našla i zgrada opštinske uprave Doboj Istok, kao i objekti u njenom okruženju, ali je otklanjanjem uzroka omogućeno ponovno vraćanje vode u korito vodotoka, te je neposredna opasnost otklonjena.

U opštini Čelić proglašeno je stanje prirodne nesreće, poplavljeno je oko 200 stambenih objekata, evakuisano je 80 lica iz 30 objekata, a vršena je i evakuacija stoke.

Poplavljeno je oko 15 privrednih objekata, kao i trafo-stanica, pa je grad bio bez struje od sinoć u 2.00 časa, što je tokom dana sanirano.

U prekidu je telefonski saobraćaj, kao i vodosnabdijevanje, kao i veliki broj lokalnih puteva.
Na području opštine Lukavac procjenjuje se da je oko 300 stambenih objekata poplavljeno zbog izlivanja rijeke Turija i lokalnih potoka.

Vršena je evakuacija stanovništva i stoke i u prekidu je regionalni put Lukavac - Banovići u Jaruškama preko kojeg se ne odvija saobraćaj, kao i brojni lokalni putevi.

Na području opština Zenica saobraćaj se na magistralnom putu Zenica - Žepče, u mjestu Papratnica, zbog slijetanja velike količine zemlje na kolovoz, odvija 15 minuta, da bi nakon toga 30 minuta intervenisale radne mašine na uklanjanju zemlje sa puta.

U opštini Sapna poplavljena su četiri stambena objekta i više pomoćnih objekata, a voda u vodovodu u centru nije za piće. Prijavljeno je i nekoliko novih klizišta.

Na području opštine Kalesija poplavljena su četiri stambena objekta, a zatvoren je lokalni put Kalesija - Gojčin i saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcem.

Na području Zeničko-dobojskog kanton aktivirana su klizišta u Crnjevu, Krćavinama, Bajvatima, Mustajbašićima i Borovnici.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SNSD

06.08.2014 14:58

Šta vas briga, biće vaučera. A moći ćete se cmakati i sa predsjednicom vlade.

ODGOVORITE
Name

SNSD re

06.08.2014 16:48

Otkud vaučeri za Federaciju!!!

ODGOVORITE
Name

Navijac

06.08.2014 17:36

Dace premijerka pomoc i njima ako ce glasati za nju. Ionako nisu njene pare. Pozdrav ljudima u Gracanici i nadam se da nece biti velike stete.

ODGOVORITE