Поново поплаве у Републици Српској

Највећа количина падавина у Републици Српској у посљедња 24 часа регистрована је у Бањалуци, гдје је пало 79 литара по метру квадратном, потврђено је  у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске.

Република Српска 06.08.2014 | 10:10
Поново поплаве у Републици Српској

У Зворнику је за 24 часа пало 56,2, у Бијељини 54,7, у Српцу 52,5, Вишеграду 51,9, Добоју 50,7, Приједору 45,4, Рибнику 43,2 литра. У Новом Граду пало је 27 литара, а у осталим мјестима у Српској количина падавина је испод 20 литара по метру квадратном.

Нова бујична поплава у центру Костајнице, усљед изливања рјечица Тавија и Бубњарица, оставила је иза себе праву пустош, а у том граду синоћ је проглашено ванредно стање. Пролом облака и огромна количина воде за мање од пола сата напунили су корито ових рјечица, а у наредних неколико минута излиле су се и напуниле све градске улице водом дубине од готово један метар. У центру града потопљени су велика сала биоскопа, мала сала Скупштине општине и бројни трговачки и угоститељски објекти.

У Костајници у току ноћи и јутра није било поновног изливања ријечица Тавија и Бубњарица, а начелник ове општине Драго Бундало рекао је Срни да ће посљедице катастрофалне поплаве која је захватила ову локалну заједницу тек бити сагледане.

"Причињена је огромна штета становништву, у привреди и посебно на путној инфраструктури", рекао је Бундало.

Он је навео да је у потпуности непроходан регионални пут Р-475 Костајница – Приједор, те један од локалних путева кроз Тавију због већег оштећења моста.

Због пораста водостаја ријека Врбаса и Врбање, које су премашиле коте ванредне одбране од поплава, Градски штаб за ванредне ситуације Бањалуке и јединице Цивилне заштите издале су упозорење грађанима да предузму мјере заштите имовине и даље прате стање на терену.  

"Упозоравамо становништо Бањалуке да због обилних падавина и пораста водостаја ријека Врбаса и Врбање, које су премашиле коте ванредне одбране од поплава, постоји опасност од њиховог изливања у приобалним дијеловима", наведено је у упозорењу.

Због изливања воде на коловоз у мјесту Каракај, потпуно је обустављен саобраћај на магистралном путу Бијељина-Зворник, као и на регионалном путу Лопаре–Пипери, јер је вода однијела мост.

У Угљевику дошло је до потпуне обуставе саобраћаја. Возила могу користити алтернативни путни правац преко Прибоја и Тобута, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.  

На дионици пута Бијељина-Брчко према Чађавици обустављен је саобраћај за путничка возила која се преусмјеравају околним путевима кроз села, док теретна возила и аутобуси и даље саобраћају.

У угљевичким мјесним заједницама Сјевер и Ново насеље због велике количине падавина излила се ријечица Лактеница која је поплавила око 30 домаћинстава.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је Срни да су олујно невријеме и огромна количина падавина захватили подручје ове општине.  

"Још смо без струје и очекује се да ће квар убрзо бити отклоњен. Снабдијевање водом је уредно", рекао је Перић.

Јако невријеме је синоћ погодило и Семберију, због чега је више од 5 хиљада домаћинстава остало без струје, а дошло је и до изливања мањих рјечица, те прекида саобраћаја на више путних праваца.  

Према подацима Кантоналног оперативног центра цивилне заштите Тузла, ситуација у овом дијелу Федерације БиХ након обилних кишних падавина од чак 82,8 литара по метру квадратном данас је веома озбиљна, а у неким општинама је чак и критична алармантна.  

У општини Лукавац излила се ријека Турија и локални потоци, а ситуација је најкритичнија у Мјесној заједници Ораховица, затим Турија, Лукавац Горњи, Хускићи, Хрвати, Модрац, Добошница, Гнојница и Крушевица, речено је Срни у Федералној управи Цивилне заштите. 

Наводи се да је поплављено око 100 стамбених објеката, а извршена је и евакуација стоке. Ријека Турија однијела је и пјешачки мост, у прекиду је регионални пут Лукавац - Бановићи у Јарушкама, а у прекиду су и бројни локални путеви.  

Због интензивних падавина обустављен је саобраћај на дионицама Жепче-Зеница у мјесту Папратница, на регионалном путу Лукавац- Бановићи и Тузла-Бијељина на подручју Угљевика. Бројне регионалне и локалне саобраћајнице на овом подручју су под водом.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

послала

06.08.2014 08:03

за вјернике ово је божија казна, а за све остало лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

06.08.2014 08:11

Ово није РС нити БиХ него је све Бозије.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

06.08.2014 08:32

Нова прилика за резим да опљачка народ. Бице велики Баја јос веци. Зељкица це да наруци нове беле цизмице. Јад и беда су градзани са овим режимом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВА

06.08.2014 09:00

А ЗАСТО МИЛОКРАД УЛОЗИ ОНОЛИКЕ ПАРЕ У НАСИПЕ, ДА ДА НЕМА ПАРА А НЕМА НИ НАСИПА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратко

06.08.2014 09:00

Све је ово једна велика америцка намјестаљка да се унисти православни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрач

06.08.2014 09:08

И каже мали велики Баја "ми ћемо се оцјепити...". Каква смо кикирики држава постали, два дана пада киша и можемо само јаукати и Бога призивати. Колико ме сјећање служи, прије двије године кад су били пожари у Херцеговини, мали велики Баја је рекао купити два хеликоптера. Јао оне паре од телекома што су раздјелили између себе... за лика вам требало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

атеиста

06.08.2014 09:16

Бог нема везе са поплавама,имају људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВОСЛАВАЦ

06.08.2014 09:24

Није ово казна.. Ово је опомена!!!!!!!!! Ако се не вратимо Богу и нашој једоној истинитој православној вјери чекаче нас још ГОРА времена.. САМО наш драги Бог Господ ИСУС ХРИСТОС може нас спасити и НИКО други (каните политичара, ЕУ, ........) од тога нема ништа (наравно и код политичара има добрих али је то ријетко наћи) зато у Богу је спас........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покисли

06.08.2014 10:18

Спас је у материној...мало кисе падне и ми сви у поплави...па сто се не раде канали и друге вазне ствари...праве се стадиони , дворане и остале глупости..кад се сјетимо ста нам треба неце нас бити..какав Бог , какав Исус ми смо стока...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сијалица

06.08.2014 10:37

Неко ће назвати Божија казна а неко природна катастрофа.Са оваквим руководством ми катастрофу имамо свакодневно и тако годинама.Ваљда ће нас Бог "погледати",да барем стане киша,а за ово друго,сами смо криви,ми их бирали ми сад и испаштамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

06.08.2014 11:27

И тако нека неко каже да премијерка није баксуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марy

06.08.2014 11:37

Ово вам је казна што уводите сексуално образовање у школе!

ОДГОВОРИТЕ