Ponovo poplave u Republici Srpskoj

Najveća količina padavina u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovana je u Banjaluci, gdje je palo 79 litara po metru kvadratnom, potvrđeno je  u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Republika Srpska 06.08.2014 | 10:10
Ponovo poplave u Republici Srpskoj

U Zvorniku je za 24 časa palo 56,2, u Bijeljini 54,7, u Srpcu 52,5, Višegradu 51,9, Doboju 50,7, Prijedoru 45,4, Ribniku 43,2 litra. U Novom Gradu palo je 27 litara, a u ostalim mjestima u Srpskoj količina padavina je ispod 20 litara po metru kvadratnom.

Nova bujična poplava u centru Kostajnice, usljed izlivanja rječica Tavija i Bubnjarica, ostavila je iza sebe pravu pustoš, a u tom gradu sinoć je proglašeno vanredno stanje. Prolom oblaka i ogromna količina vode za manje od pola sata napunili su korito ovih rječica, a u narednih nekoliko minuta izlile su se i napunile sve gradske ulice vodom dubine od gotovo jedan metar. U centru grada potopljeni su velika sala bioskopa, mala sala Skupštine opštine i brojni trgovački i ugostiteljski objekti.

U Kostajnici u toku noći i jutra nije bilo ponovnog izlivanja riječica Tavija i Bubnjarica, a načelnik ove opštine Drago Bundalo rekao je Srni da će posljedice katastrofalne poplave koja je zahvatila ovu lokalnu zajednicu tek biti sagledane.

"Pričinjena je ogromna šteta stanovništvu, u privredi i posebno na putnoj infrastrukturi", rekao je Bundalo.

On je naveo da je u potpunosti neprohodan regionalni put R-475 Kostajnica – Prijedor, te jedan od lokalnih puteva kroz Taviju zbog većeg oštećenja mosta.

Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke i jedinice Civilne zaštite izdale su upozorenje građanima da preduzmu mjere zaštite imovine i dalje prate stanje na terenu.  

"Upozoravamo stanovništo Banjaluke da zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, postoji opasnost od njihovog izlivanja u priobalnim dijelovima", navedeno je u upozorenju.

Zbog izlivanja vode na kolovoz u mjestu Karakaj, potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bijeljina-Zvornik, kao i na regionalnom putu Lopare–Piperi, jer je voda odnijela most.

U Ugljeviku došlo je do potpune obustave saobraćaja. Vozila mogu koristiti alternativni putni pravac preko Priboja i Tobuta, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.  

Na dionici puta Bijeljina-Brčko prema Čađavici obustavljen je saobraćaj za putnička vozila koja se preusmjeravaju okolnim putevima kroz sela, dok teretna vozila i autobusi i dalje saobraćaju.

U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je Srni da su olujno nevrijeme i ogromna količina padavina zahvatili područje ove opštine.  

"Još smo bez struje i očekuje se da će kvar ubrzo biti otklonjen. Snabdijevanje vodom je uredno", rekao je Perić.

Jako nevrijeme je sinoć pogodilo i Semberiju, zbog čega je više od 5 hiljada domaćinstava ostalo bez struje, a došlo je i do izlivanja manjih rječica, te prekida saobraćaja na više putnih pravaca.  

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, situacija u ovom dijelu Federacije BiH nakon obilnih kišnih padavina od čak 82,8 litara po metru kvadratnom danas je veoma ozbiljna, a u nekim opštinama je čak i kritična alarmantna.  

U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite. 

Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke. Rijeka Turija odnijela je i pješački most, u prekidu je regionalni put Lukavac - Banovići u Jaruškama, a u prekidu su i brojni lokalni putevi.  

Zbog intenzivnih padavina obustavljen je saobraćaj na dionicama Žepče-Zenica u mjestu Papratnica, na regionalnom putu Lukavac- Banovići i Tuzla-Bijeljina na području Ugljevika. Brojne regionalne i lokalne saobraćajnice na ovom području su pod vodom.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

poslala

06.08.2014 08:03

za vjernike ovo je božija kazna, a za sve ostalo lopovluk

ODGOVORITE
Name

Pravda

06.08.2014 08:11

Ovo nije RS niti BiH nego je sve Bozije.......

ODGOVORITE
Name

Milan BL

06.08.2014 08:32

Nova prilika za rezim da opljačka narod. Bice veliki Baja jos veci. Zeljkica ce da naruci nove bele cizmice. Jad i beda su gradzani sa ovim režimom.

ODGOVORITE
Name

SAVA

06.08.2014 09:00

A ZASTO MILOKRAD ULOZI ONOLIKE PARE U NASIPE, DA DA NEMA PARA A NEMA NI NASIPA?

ODGOVORITE
Name

ratko

06.08.2014 09:00

Sve je ovo jedna velika americka namjestaljka da se unisti pravoslavni narod

ODGOVORITE
Name

posmatrač

06.08.2014 09:08

I kaže mali veliki Baja "mi ćemo se ocjepiti...". Kakva smo kikiriki država postali, dva dana pada kiša i možemo samo jaukati i Boga prizivati. Koliko me sjećanje služi, prije dvije godine kad su bili požari u Hercegovini, mali veliki Baja je rekao kupiti dva helikoptera. Jao one pare od telekoma što su razdjelili između sebe... za lika vam trebalo!

ODGOVORITE
Name

ateista

06.08.2014 09:16

Bog nema veze sa poplavama,imaju ljudi

ODGOVORITE
Name

PRAVOSLAVAC

06.08.2014 09:24

Nije ovo kazna.. Ovo je opomena!!!!!!!!! Ako se ne vratimo Bogu i našoj jedonoj istinitoj pravoslavnoj vjeri čekače nas još GORA vremena.. SAMO naš dragi Bog Gospod ISUS HRISTOS može nas spasiti i NIKO drugi (kanite političara, EU, ........) od toga nema ništa (naravno i kod političara ima dobrih ali je to rijetko naći) zato u Bogu je spas........

ODGOVORITE
Name

Pokisli

06.08.2014 10:18

Spas je u materinoj...malo kise padne i mi svi u poplavi...pa sto se ne rade kanali i druge vazne stvari...prave se stadioni , dvorane i ostale gluposti..kad se sjetimo sta nam treba nece nas biti..kakav Bog , kakav Isus mi smo stoka...

ODGOVORITE
Name

sijalica

06.08.2014 10:37

Neko će nazvati Božija kazna a neko prirodna katastrofa.Sa ovakvim rukovodstvom mi katastrofu imamo svakodnevno i tako godinama.Valjda će nas Bog "pogledati",da barem stane kiša,a za ovo drugo,sami smo krivi,mi ih birali mi sad i ispaštamo

ODGOVORITE
Name

advokat

06.08.2014 11:27

I tako neka neko kaže da premijerka nije baksuz.

ODGOVORITE
Name

Mary

06.08.2014 11:37

Ovo vam je kazna što uvodite seksualno obrazovanje u škole!

ODGOVORITE