Ваучере дијеле, а истрага траје

Упркос злоупотребама, настављена је акција Фонда солидарности Републике Српске за обнову послије мајских поплава. Платне картице које вриједе 5.000 КМ, преваранти купују по упола мањој цијени.

Република Српска 05.08.2014 | 19:06
Ваучере дијеле, а истрага траје

У Влади Српске тврде да хуманитарна акција поделе ваучера мора бити проведена до краја како би се ефикасно помогло угроженом становништву, док преварантима пријете најоштријим санкцијама.

МУП Републике Српске покренуо је истрагу поводом информација да преваранти купују од грађана за 2.000 до 3.000 марака ваучере вриједне 5.000 марака.

Поједини грађани продају платне картице у жељи да што прије дођу до кеша. Грађани се жале и на недостатак робе у појединим радњама које су потписале уговор са Фондом солидарности РС. Међутим, из полиције упозоравају да је незаконита препродаја ваучера кривично дјело.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија изјавио је јуче да појединци покушавају да препродају платне картице, што представља кривично дјело.

- То раде они који вјероватно имају најмање права на ове картице. Само вриједе они фискални рачуни који су грађани својеручно потписали, као и платну картицу када су је преузимали - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је проблем што у појединим предузећима постоји недостатак одређене робе, због чега је одржан састанак са представницима пословних банака и Привредном комором.

- Предузећа потраживања могу дати у залог или продати пословним банкама, што значи да ће роба бити доступна грађанима - додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, уговор о снабдјевању грађана робом која је дефинисана одлуком Управног одбора Фонда солидарности потписало је 118 предузећа и 10 пословних банака.

- Проблем представља чињеница да има предузећа која немају финансијских капацитета да учествују у овом послу, нека од њих имају страх да неће моћи да наплате потраживања и која нису договорила са банкама процес финансирања - каже Тегелтија и напомиње да је проширен списак робе која се може купити платним картицама.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

приједор

06.08.2014 07:51

Тегелтија лупа ли лупа. Нека он склопи аранзман са банкама,плати камате и обраде, обезбједи залог а поплављенима да кес па це се они сналазити. Овако пропадају сви сем РЕЗИМА.

ОДГОВОРИТЕ