Vaučere dijele, a istraga traje

Uprkos zloupotrebama, nastavljena je akcija Fonda solidarnosti Republike Srpske za obnovu poslije majskih poplava. Platne kartice koje vrijede 5.000 KM, prevaranti kupuju po upola manjoj cijeni.

Republika Srpska 05.08.2014 | 19:06
Vaučere dijele, a istraga traje

U Vladi Srpske tvrde da humanitarna akcija podele vaučera mora biti provedena do kraja kako bi se efikasno pomoglo ugroženom stanovništvu, dok prevarantima prijete najoštrijim sankcijama.

MUP Republike Srpske pokrenuo je istragu povodom informacija da prevaranti kupuju od građana za 2.000 do 3.000 maraka vaučere vrijedne 5.000 maraka.

Pojedini građani prodaju platne kartice u želji da što prije dođu do keša. Građani se žale i na nedostatak robe u pojedinim radnjama koje su potpisale ugovor sa Fondom solidarnosti RS. Međutim, iz policije upozoravaju da je nezakonita preprodaja vaučera krivično djelo.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija izjavio je juče da pojedinci pokušavaju da preprodaju platne kartice, što predstavlja krivično djelo.

- To rade oni koji vjerovatno imaju najmanje prava na ove kartice. Samo vrijede oni fiskalni računi koji su građani svojeručno potpisali, kao i platnu karticu kada su je preuzimali - rekao je Tegeltija.

On je istakao da je problem što u pojedinim preduzećima postoji nedostatak određene robe, zbog čega je održan sastanak sa predstavnicima poslovnih banaka i Privrednom komorom.

- Preduzeća potraživanja mogu dati u zalog ili prodati poslovnim bankama, što znači da će roba biti dostupna građanima - dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ugovor o snabdjevanju građana robom koja je definisana odlukom Upravnog odbora Fonda solidarnosti potpisalo je 118 preduzeća i 10 poslovnih banaka.

- Problem predstavlja činjenica da ima preduzeća koja nemaju finansijskih kapaciteta da učestvuju u ovom poslu, neka od njih imaju strah da neće moći da naplate potraživanja i koja nisu dogovorila sa bankama proces finansiranja - kaže Tegeltija i napominje da je proširen spisak robe koja se može kupiti platnim karticama.

VEČERNJE NOVOSTI

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

prijedor

06.08.2014 07:51

Tegeltija lupa li lupa. Neka on sklopi aranzman sa bankama,plati kamate i obrade, obezbjedi zalog a poplavljenima da kes pa ce se oni snalaziti. Ovako propadaju svi sem REZIMA.

ODGOVORITE