Путин узвраћа контрасанкцијама

Председник Русије Владимир Путин тражи од Владе Русије да размотри увођење санкција западним земљама.

Свијет 06.08.2014 | 09:24
Путин узвраћа контрасанкцијама

Председник Руске федерације тражи од Владе да размотри увођење санкција Западу, као одговор на њихове санкције Русији због кризе у Украјини, преноси Раша тудеј.

Путин каже да противмере морају да буду прецизне како би се подржали домаћи произвођачи, а да се потрошачима не нашкоди.

"Политички инструменти притиска на привреду су неприхватљиви и у супротности су са свим нормама и правилима. С тим у вези Влада Русије је већ предлагала низ узвратних мера на тзв. санкције неких земаља", истакао је Путин током радног сусрета са вршиоцем дужности губернатора Вороњешке области Алексејем Гордејевом, јавља Итартас, а преноси Тањуг.

Путин каже да произвођачи у разним земљама треба да буду у једнаком конкурентском окружењу, што одговара интересима националне безбедности и правилима Светске трговинске организације.

Током сусрета, Гордејев је руском председнику пренео страховање вороњешких привредника у вези са протекционистичким мерама које се примењују у Европској унији.

"Представници индустрије и пољопривреде почињу да питају о нашим трговинско-економским односима, на пример са земљама ЕУ", објашњава Гордејев.

Агенција РИА Новости подсећа да САД и ЕУ не признају приступање Крима Русији и оптужују Москву за мешање у унутрашње ствари Украјине, што Русија пориче и оптужбе сматра неприхватљивим.

Западне земље од марта месеца су у неколико наврата уводили санкције руским политичарима, бизнисменима и компанијама, претећи да ће такве мере појачавати.

ЕУ је и 30. јула објавила списак санкција на који је укључено осам особа и три правна лица, а власти Уније забраниле су, између осталог, инвеститорима да продају и испоручују кључне опреме и технологија ради стварања, куповине или развоја инфраструктурних пројеката у неколико грана привреде на Криму и у Севастопољу.

Министарство финансија САД је дан раније саопштило да се уводе санкције "Московској банци", "ВТБ" као и руској Обједињеној бродоградилишној корпорацији.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

05.08.2014 23:20

Путин је мудар човјек и прави одмјерене потезе у складу са ситуацијом. Ови су толико слијепи због своје лажне моћи да трче пред руду. Боље би им било да мало размисле јер ће и они бити на великом губитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринути градјанин

06.08.2014 16:36

По систему док се једном не смркне другом не сване добијамо прилику да све своје производе и полупроизводе из прехрамбене индустрије извеземо у Русију. Због олаксица у извозу у Русију и због цињенице да нисмо у ЕУ. Азурност привредне коморе и министарства пољопривреде у овом тренутку је од велике вазности. Добили смо прилику хоцемо ли знати бар мало повратити срусену пољопривреду?

ОДГОВОРИТЕ