Putin uzvraća kontrasankcijama

Predsednik Rusije Vladimir Putin traži od Vlade Rusije da razmotri uvođenje sankcija zapadnim zemljama.

Svijet 06.08.2014 | 09:24
Putin uzvraća kontrasankcijama

Predsednik Ruske federacije traži od Vlade da razmotri uvođenje sankcija Zapadu, kao odgovor na njihove sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini, prenosi Raša tudej.

Putin kaže da protivmere moraju da budu precizne kako bi se podržali domaći proizvođači, a da se potrošačima ne naškodi.

"Politički instrumenti pritiska na privredu su neprihvatljivi i u suprotnosti su sa svim normama i pravilima. S tim u vezi Vlada Rusije je već predlagala niz uzvratnih mera na tzv. sankcije nekih zemalja", istakao je Putin tokom radnog susreta sa vršiocem dužnosti gubernatora Voronješke oblasti Aleksejem Gordejevom, javlja Itartas, a prenosi Tanjug.

Putin kaže da proizvođači u raznim zemljama treba da budu u jednakom konkurentskom okruženju, što odgovara interesima nacionalne bezbednosti i pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Tokom susreta, Gordejev je ruskom predsedniku preneo strahovanje voronjeških privrednika u vezi sa protekcionističkim merama koje se primenjuju u Evropskoj uniji.

"Predstavnici industrije i poljoprivrede počinju da pitaju o našim trgovinsko-ekonomskim odnosima, na primer sa zemljama EU", objašnjava Gordejev.

Agencija RIA Novosti podseća da SAD i EU ne priznaju pristupanje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine, što Rusija poriče i optužbe smatra neprihvatljivim.

Zapadne zemlje od marta meseca su u nekoliko navrata uvodili sankcije ruskim političarima, biznismenima i kompanijama, preteći da će takve mere pojačavati.

EU je i 30. jula objavila spisak sankcija na koji je uključeno osam osoba i tri pravna lica, a vlasti Unije zabranile su, između ostalog, investitorima da prodaju i isporučuju ključne opreme i tehnologija radi stvaranja, kupovine ili razvoja infrastrukturnih projekata u nekoliko grana privrede na Krimu i u Sevastopolju.

Ministarstvo finansija SAD je dan ranije saopštilo da se uvode sankcije "Moskovskoj banci", "VTB" kao i ruskoj Objedinjenoj brodogradilišnoj korporaciji.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

05.08.2014 23:20

Putin je mudar čovjek i pravi odmjerene poteze u skladu sa situacijom. Ovi su toliko slijepi zbog svoje lažne moći da trče pred rudu. Bolje bi im bilo da malo razmisle jer će i oni biti na velikom gubitku.

ODGOVORITE
Name

zabrinuti gradjanin

06.08.2014 16:36

Po sistemu dok se jednom ne smrkne drugom ne svane dobijamo priliku da sve svoje proizvode i poluproizvode iz prehrambene industrije izvezemo u Rusiju. Zbog olaksica u izvozu u Rusiju i zbog cinjenice da nismo u EU. Azurnost privredne komore i ministarstva poljoprivrede u ovom trenutku je od velike vaznosti. Dobili smo priliku hocemo li znati bar malo povratiti srusenu poljoprivredu?

ODGOVORITE