Савић: Партизан и Звезда лажу и варају!

Сукоб Вујошевића и Човића је катастрофалан за српску кошарку, која се налази у трагичној ситуацији и зато што Партизан и Звезда функционишу по принципу преваре и лажних обећања - каже у интервјуу за "Блиц" бивши репрезентативац Зоран Савић.

Кошарка 05.08.2014 | 15:30
Савић: Партизан и Звезда лажу и варају!

Савић не крије да је разочаран стањем у клупској српској кошарци. За лошу ситуацију криви вечите ривале, тренере млађих категорија, као и неискоришћеност наших врхунских стручњака.

- Сукоб Вујошевића и Човића је нанео катастрофалне последице српској кошарци. Учинио је много тога лошег, али они су само једни од криваца за хаос - тврди Савић, бивши директор Барселоне који сада ради као менаџер.

На кога још конкретно мислите?

- У последњих 20 година, од распада СФРЈ, и наша кошарка се генерално распада. Имамо најбоље тренере у Европи: Обрадовића, Маљковића, Ивковића, Пешића, али они су продукт југословенске школе. И што је најгоре - не користимо их. А ко је нови дошао? Тржиште се сузило, наши највећи клубови Партизан и Црвена звезда функционишу на бази преваре и лажних обећања. Не плаћају играче, а обећавају им велике суме, то је трагично. Имамо и лошу домаћу лигу, видим да се кренуло у кампању да одемо са Јадрана, међутим АБА је наша реалност и нема назад. Она мора да се игра.

Партизан је остао и без Евролиге?

- Евролига не плаче за нашим тимовима, њих не интересују ни Звезда ни Партизан јер су клубови у дуговима. И уопште нису забринути што црно-белих следеће сезоне неће бити у Евролиги или што црвено-белих није било 14 година. Чиме они зарађују од вечитих? Немају користи од ТВ права, немају квалитет, добар рад, па ако немају новац, као што немају, онда нека се окрену стварању младих играча. Како можете да од 1.750.000 евра државних пара разигравате Французе, Летонце, Словенце. Не, држава треба да им да и ако треба два милиона евра, али да онда каже хоћу десет српских младих и талентованих кошаркаша и два Американца, и тачка. То је наједноставније улагање. Не могу Звезда и Партизан да траже новац од државе и да раде шта хоће, да не полажу рачуне за неуспех.

Можда је решење у приватизацији?

- Врло тешко, као да приватници широм света само чекају нас. Ја да имам толико пара, никада не бих купио Звезду и Партизан. На њима не можеш да зарадиш, много је дугова и странаца који праве лажну слику. Једини клуб у региону који функционише нормално је Цедевита, јер човек улаже своје паре и има свој тренинг камп. Ово код нас је све нереално, као што је нереална слика да Звезду и Партизан у Арени гледа по 20.000 људи. То Евролигу ни најмање не занима.

Па имамо ли решења?

- Немамо стратегију, вечито кукамо да немамо новца, па није га у кошарци било ни пре 30 година. Не играју паре све, може се и са јефтином екипом направити успех. Узмите пример Шпанаца. Они су по основним школама поделили милион кошаркашких лопти, како би им деца остала у том спорту и нису отишла на тенис, одбојку...

Шта може репрезентација на Мундобаскету?

- Србија је прилична непознаница, идемо у распону од испадања у првој фази такмичења до борбе за медаљу. Ипак, сматрам да смо добра екипа, са добрим индивидуалцима. Можемо у други фазу, после ће нам требати и среће.

Како ће се снаћи на клупи Саша Ђорђевић?

- Сале је искусан, прошао је доста, као тренер је радио у великим тимовима. Потребан му је континуитет, јер од 2009. и сребра на Европском првенству немамо великих резултата, што може да створи притисак, али и олакша ситуацију јер тешко је бити слабији од седмог места прошле године на Европском шампионату.

Ко би могао играчки да експлодира?

- Имамо слаб стручни рад у млађим категоријама, не стварају се шутери. Ево нам коначно Богдановића, који је био носилац игре у Партизану, где је фантастично радио и напредовао, дуго смо чекали таквог играча. Потребан нам је, израста у врхунског аса - закључио је Савић.

Савић ће оштро и по питању отказа играча репрезентацији.

- Отказа је било и у моје време, али тада смо имали квалитет, па се није осетило одсуство појединаца. Не треба нападати те момке. У Шпанији скоро да нико није отказао националном тиму десет година, на интересује их ко је председник савеза, а ко селектор, ко је спонзор, има ли новца... Играју за државу.

Савић је одушевљен успехом ватерполиста.

- Ватерполисти су шампиони за мале паре. Њих држава Србија мора да испрати, а не кошаркашке клубове који разигравају странце.

Коментари / 0

Оставите коментар