Savić: Partizan i Zvezda lažu i varaju!

Sukob Vujoševića i Čovića je katastrofalan za srpsku košarku, koja se nalazi u tragičnoj situaciji i zato što Partizan i Zvezda funkcionišu po principu prevare i lažnih obećanja - kaže u intervjuu za "Blic" bivši reprezentativac Zoran Savić.

Košarka 05.08.2014 | 15:30
Savić: Partizan i Zvezda lažu i varaju!

Savić ne krije da je razočaran stanjem u klupskoj srpskoj košarci. Za lošu situaciju krivi večite rivale, trenere mlađih kategorija, kao i neiskorišćenost naših vrhunskih stručnjaka.

- Sukob Vujoševića i Čovića je naneo katastrofalne posledice srpskoj košarci. Učinio je mnogo toga lošeg, ali oni su samo jedni od krivaca za haos - tvrdi Savić, bivši direktor Barselone koji sada radi kao menadžer.

Na koga još konkretno mislite?

- U poslednjih 20 godina, od raspada SFRJ, i naša košarka se generalno raspada. Imamo najbolje trenere u Evropi: Obradovića, Maljkovića, Ivkovića, Pešića, ali oni su produkt jugoslovenske škole. I što je najgore - ne koristimo ih. A ko je novi došao? Tržište se suzilo, naši najveći klubovi Partizan i Crvena zvezda funkcionišu na bazi prevare i lažnih obećanja. Ne plaćaju igrače, a obećavaju im velike sume, to je tragično. Imamo i lošu domaću ligu, vidim da se krenulo u kampanju da odemo sa Jadrana, međutim ABA je naša realnost i nema nazad. Ona mora da se igra.

Partizan je ostao i bez Evrolige?

- Evroliga ne plače za našim timovima, njih ne interesuju ni Zvezda ni Partizan jer su klubovi u dugovima. I uopšte nisu zabrinuti što crno-belih sledeće sezone neće biti u Evroligi ili što crveno-belih nije bilo 14 godina. Čime oni zarađuju od večitih? Nemaju koristi od TV prava, nemaju kvalitet, dobar rad, pa ako nemaju novac, kao što nemaju, onda neka se okrenu stvaranju mladih igrača. Kako možete da od 1.750.000 evra državnih para razigravate Francuze, Letonce, Slovence. Ne, država treba da im da i ako treba dva miliona evra, ali da onda kaže hoću deset srpskih mladih i talentovanih košarkaša i dva Amerikanca, i tačka. To je najednostavnije ulaganje. Ne mogu Zvezda i Partizan da traže novac od države i da rade šta hoće, da ne polažu račune za neuspeh.

Možda je rešenje u privatizaciji?

- Vrlo teško, kao da privatnici širom sveta samo čekaju nas. Ja da imam toliko para, nikada ne bih kupio Zvezdu i Partizan. Na njima ne možeš da zaradiš, mnogo je dugova i stranaca koji prave lažnu sliku. Jedini klub u regionu koji funkcioniše normalno je Cedevita, jer čovek ulaže svoje pare i ima svoj trening kamp. Ovo kod nas je sve nerealno, kao što je nerealna slika da Zvezdu i Partizan u Areni gleda po 20.000 ljudi. To Evroligu ni najmanje ne zanima.

Pa imamo li rešenja?

- Nemamo strategiju, večito kukamo da nemamo novca, pa nije ga u košarci bilo ni pre 30 godina. Ne igraju pare sve, može se i sa jeftinom ekipom napraviti uspeh. Uzmite primer Španaca. Oni su po osnovnim školama podelili milion košarkaških lopti, kako bi im deca ostala u tom sportu i nisu otišla na tenis, odbojku...

Šta može reprezentacija na Mundobasketu?

- Srbija je prilična nepoznanica, idemo u rasponu od ispadanja u prvoj fazi takmičenja do borbe za medalju. Ipak, smatram da smo dobra ekipa, sa dobrim individualcima. Možemo u drugi fazu, posle će nam trebati i sreće.

Kako će se snaći na klupi Saša Đorđević?

- Sale je iskusan, prošao je dosta, kao trener je radio u velikim timovima. Potreban mu je kontinuitet, jer od 2009. i srebra na Evropskom prvenstvu nemamo velikih rezultata, što može da stvori pritisak, ali i olakša situaciju jer teško je biti slabiji od sedmog mesta prošle godine na Evropskom šampionatu.

Ko bi mogao igrački da eksplodira?

- Imamo slab stručni rad u mlađim kategorijama, ne stvaraju se šuteri. Evo nam konačno Bogdanovića, koji je bio nosilac igre u Partizanu, gde je fantastično radio i napredovao, dugo smo čekali takvog igrača. Potreban nam je, izrasta u vrhunskog asa - zaključio je Savić.

Savić će oštro i po pitanju otkaza igrača reprezentaciji.

- Otkaza je bilo i u moje vreme, ali tada smo imali kvalitet, pa se nije osetilo odsustvo pojedinaca. Ne treba napadati te momke. U Španiji skoro da niko nije otkazao nacionalnom timu deset godina, na interesuje ih ko je predsednik saveza, a ko selektor, ko je sponzor, ima li novca... Igraju za državu.

Savić je oduševljen uspehom vaterpolista.

- Vaterpolisti su šampioni za male pare. Njih država Srbija mora da isprati, a ne košarkaške klubove koji razigravaju strance.

Komentari / 0

Ostavite komentar