Јунајтед 'тукао' Ливерпул и узео трофеј

Манчестер Јунајтед победник је Гинис ИЦЦ купа, после победе над Ливерпулом 3:1 у финалном мечу.

Фудбал 05.08.2014 | 12:03
Јунајтед 'тукао' Ливерпул и узео трофеј

Ливерпул је водио на полувремену голом Џерарда из пенала, а преокрет су донели Руни и Мата головима у два минута, пред истек сата игре. Коначних 3:1 поставио је Лингард у 89. минуту.

Јунајтед је тако завршио америчку турнеју са стопроцентним учинком, после победа над Галаксијем, Ромом, Интером и Реалом и освојио трофеј у једином међународном такмичењу у којем ће учествовати у овој сезони.

Руни је изабран за најбољег играча утакмице и најбољег играча целог турнира, током којег је 8 тимова одиграло 13 утакмица.

Финални меч одигран је по топлом и влажном времену, и пред 51.014 гледалаца.

Обе екипе изашле су на терен са најјачим тимом на располагању (без повређених, међу којима је Лазар Марковић, учесника завршнице СП и Дејана Ловрена, који нема америчку визу).

"Ђаволи" су почели боље и већ у 4. минуту имали стопроцентну шансу, али је Чичарито уклизао погрешном ногом и није ни упутио ударац у празан гол са пет метара.

Већ два минута касније из игре је изашао повређени Валенсија, што је изазвало промене у поставци игре Ван Галовог тима, који је био у подређеној ситуацији током већег дела првог полувремена, током којег је Ливерпул деловао изузетно сигурно.

Од првих минута било је јасно да ће брзина Рахима Стерлинга бити велики проблем за Јунајтедову одбрану, па није било изненађење када га је Фил Џоунс срушио за пенал после 12 минута. Стивен Џерард рутински је извео четврти казнени ударац у два меча са највећим ривалом и трећи пут погодио.

Остатак полувремена протекао је у доминацији Фелипеа Кутиња, момка чије особине су управо оно што је недостајало Бразилу на СП. Кутињо је у неколико наврата пролазио кроз ривалску одбрану као слаломаш, слао опасне ударце и одличне асистенције и био апсолутни играч првог дела.

Ипак, није било много великих прилика, обе екипе играле су изузетно опрезно, често спуштајући ритам и држећи лопту у одбрамбеној линији. У тој ситуацији је тим Брендана Роџерса био бољи доста дуго, високим притиском на одбрамбену тројку ривала и чак голмана Де Хеу.

Најбоље прилике Ливерпул је имао у уводним минутима другог полувремена, када су за три минута могли да утроструче предност преко Ламберта и Стерлинга. Када то нису успели, казна је била брза.

Најпре је Чичарито, који се као стартер поново није истакао, извукао на страну и послао идеалан центаршута за Рунија, који је искористио прилику за пети гол припрема. Само 122 секунде касније опет се тресла Мињолеова мрежа - лопта је кружила дуго, док није дошла до Мате, усамљеног на 16м, а његов шут уз помоћ одбитка преварио је Белгијанца.

Тактичке промене на полувремену омогућиле су Јунајтеду да развуче ривалску одбрану, а Ливерпул није умео да одговори на то, добрим делом и због тешких услова за игру.

У 65. минуту видели смо бизаран детаљ који је најбољи доказ зашто је преглед снимка неопходан фудбалу. Јанг је послао дубок центаршут, који је ударио у конструкцију гола 30цм иза пречке, али се лопта врло необично одбила право у Рунијеве ноге. Мињоле није ни бранио, капитен Јунајтеда је више из забаве гурнуо у мрежу, а судија показао на центар. Збуњени Ливерпулови играчи су се побунили, уследио је преглед снимка и спречена је бламажа. По тренутним правилима гол не би смео да буде поништен на основу прегледа снимка, што најбоље говори о бесмислености правила.

До краја виђене су многе промене на обе стране, Хендерсон је имао један сјајан продор, а тачку на меч ставио је Џеси Лингард. Јунајтед је извукао ривале до своје половине, Клеверлијев пâс отворио је Јангов продор по крилу, Џонсон је каснио, уследио је центаршут. Кагава га није примио добро, али је иза њега на 16м стајао спремни Лингард и сместио лопту у сâм угао, у стилу својих наступа на прошлим припремама.

На крају трофеј путује у Манчестер заслужено, иако резултат финала делује убедљивије од онога што смо гледали на терену. Обе екипе изгледају прилично спремно за почетак Премијер лиге, који нас очекује 16. августа.

Пре тога сезона у Енглеској почиње већ у недељу, када Арсенал и Манчестер Сити играју за Комјунити Шилд.

Одигравање утакмица и турнира у САД има много критичара, али је Гинис ИЦЦ куп био пун погодак, са 20 посто пораста посете у односу на прошло лето (49.395 по мечу, чак 6000 више од просека најгледаније Бундеслиге).

Манчестер Јунајтед је гледало чак 275 хиљада људи на 4 меча, Реал Мадрид скоро 230 хиљада на само три. Подбацили су само мечеви Олимпијакос - Милан (10 хиљада) и Рома - Интер (12 хиљада), сви остали имали су између 34 и 110 хиљада гледалаца.

Фудбал је озбиљно пустио корен у Северној Америци, а неозбиљно би било да велики клубови пропусте овакву прилику за директну зараду и додатну промоцију.

Коментари / 0

Оставите коментар